Reklama

Reklama

Lovec jelenů

  • USA The Deer Hunter (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Michael, Steven a Nick jsou mladí tovární dělníci z Pensylvánie, kteří musí narukovat do Vietnamu. Před tím, než odejdou, Steven se žení s těhotnou Angelou a jejich svatba je zároveň slavností na rozloučenou. Po mnoha hrůzách, které tři přátelé prožijí, všichni upadnou do rukou Vietkongu a dostanou se do tábora rukojmích, kde jsou nuceni hrát sami se sebou ruskou ruletu. Slavné válečné drama režiséra Michaela Cimina patří k uměleckým vrcholům vlny filmů o vitnamském traumatu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Zajímavosti (40)

  • Uniforma, kterou má Nick (Robert De Niro) při návratu, nese insignie speciálních jednotek (na pravém rameni) znak křičícího orla (101. vzdušná výsadková divize) a nápis „ranger“. Jeho hodnost je štábní seržant. (Winster)
  • Krátce před začátkem natáčení byla Johnu Cazalemu (Stan), tehdejšímu partnerovi Meryl Streep (Linda), diagnostikována rakovina kostí bez šance na vyléčení. Režisér Michael Cimino však o jeho účast ve filmu velmi stál, proto se snažil jeho nemoc utajit. Když se studio dozvědělo o Cazaleho zdravotním stavu, žádalo přeobsazení jeho role. To však Cimino odmítl s tím, že raději od projektu odstoupí. Streep prohlásila totéž. Všichni herci nakonec podepsali, že v případě předčasného ukončení natáčení z důvodu Cazaleho smrti nebudou mít další finanční nároky. Scény s Cazalem se natáčely přednostně. Herec zemřel krátce po dokončení filmu. (kenny.h)
  • Aby Christopher Walken (Nick) vypadal více zuboženě v poslední třetině filmu, tak týden před natáčením konzumoval pouze rýži, banány a vodu. (SeanBean)
  • Když byl film v roce 1979 promítán na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu, tak došlo k jednomu z největších incidentů v historii festivalu, když sovětská delegace na protest proti způsobu, jakým film zobrazuje vietnamský lid, odešla. Následný dominový efekt vedl i k odchodu Kubánců, východních Němců, Bulharů, Poláků a Čechoslováků. Odstoupili také dva členové poroty. (jezurka42)
  • Castingová agentka, která měla za úkol obsazování komparzu v Thajsku, měla problém najít herce, který by vypadal dostatečně zlověstně a byl by schopen dát De Nirovi (Michael) facku. Nakonec přece jen našla vhodného Thajce, který měl zvláštní odpor k Američanům. De Niro navrhl, aby Christophera Walkena (Nick) bez jakéhokoli varování zfackoval jeden ze strážců. Reakce ve Walkenově tváři byla opravdová. Neustálé fackování ve scéně s ruskou ruletou bylo autentické a herce vyvádělo z míry, což pomáhalo jejich výkonům. (/Pablo)
  • Robert De Niro (Michael) přiznal, že scéna, v níž jeho postava poprvé navštíví Stevena (John Savage) v nemocnici, byla pro něj tou nejemotivnější scénou, kterou kdy natočil. Při zmínce o ní v pořadu AFI Life Achievement Award: A Tribute to Robert De Niro (2003), se herec rozplakal. (JayZak)
  • Různí kritici namítali, že se ruská ruleta ve válce ve Vietnamu nikdy nehrála. Režisér Michael Cimino prohlásil, že si tím nikdo nemůže být jistý a že má novinové výstřižky ze Singapuru, které potvrzují, že během války byla použita ruská ruleta. Robert De Niro (Michael) a Cimino se údajně dohadovali ohledně realističnosti těchto scén. (Kulmon)
  • Svatební scéna se odehrává během podzimu, ale natáčela se v létě. (Kulmon)
  • Pierre Segui (Julien) přišel v reálném životě o přítele právě při ruské ruletě. (Kulmon)
  • Kostel použitý ve filmu je Pravoslavná katedrála sv. Theodosia. (Kulmon)
  • Oddávající kněz ve filmu je skutečný kněz. (Kulmon)
  • Svatba v kostele se natáčela pět dní. (Kulmon)
  • Postava Lindy (Meryl Streep) byla ve scénáři hodně opomenutá. Michael Cimino proto Streepové řekl, aby si vymyslela vlastní repliky. Většina toho, co postava říká, je hereččina improvizace. (Kulmon)
  • Chuck Aspregen (Axel), nebyl herec, ale předák v ocelárně, kterou před začátkem natáčení navštívili Robert De Niro (Michael) a Michael Cimino. Aspregen na ně udělal takový dojem, že mu nabídli roli. Po De Nirovi se stal druhou osobou, která byla do filmu obsazena. (Kulmon)
  • Podle Michaela Cimina si Robert De Niro (Michael) vyžádal pro scénu, v níž jeho postava podrobí Stanleyho (John Cazale) ruské ruletě, ostrý náboj do revolveru, aby zvýšil intenzitu situace. Cazale souhlasil, ale před každým záběrem obsesivně kontroloval zbraň, aby náboj nebyl v pozici, ze které by mohlo dojít k výstřelu. (StarsFan)
  • Film byl v předpremiéře promítán ve dvou verzích. V kratší (dvou a půl hodinové) a delší (tříhodinové) verzi. Producenti se nakonec rozhodli pro nasazení delší verze. (Tygrys)
  • Natáčení probíhalo v Bangkoku a na řece Kwai v Thajsku. V Clairtonu, Duquesne Heights, McKeesportu a Pittsburghu v Pensylvánii. V Clevelandu, Youngstownu, Mingo Junction a Struthersu v Ohiu. Ve Weirtonu v Západní Virginii. A v Lake Chelanu a okrese Whatcom ve Washingtonu. (Tygrys)

Související novinky

De Niro a válka s vnukem

De Niro a válka s vnukem

05.10.2016

Robert De Niro a Christopher Walken se v roce 1978 sešli ve válečném filmu Lovec jelenů. Výsledkem byl pětioscarový hit, který patří mezi největší americké klasiky a dal kariéru Meryl Streep. Tihle… (více)

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

Zemřel Michael Cimino, režisér Lovce jelenů

03.07.2016

V 77 letech nás v sobotu opustil Michael Cimino, jeden z nejnadějnějších režisérů 70. let. Cimino pomáhal v roce 1973 napsat druhý film s drsným Harrym (Magnum Force) a Clintu Eastwoodovi se zalíbil… (více)

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Reklama

Reklama