Neighbours

Animovaný / Komedie / Válečný / Krátkometrážní

Kanada, 1952, 8 min

Norman McLaren

• Houdini

Oscar 1 : Krátký dokument + 1 nominace: Krátký film - 1 cívka(3.3.2005)

Méně známý protiválečný klenot. Film s jednoduchou myšlenkou a jasně formulovaným poselstvím dokázal to, co málokterý kraťas - získat dvě oscarové nominace a z toho jednu proměnit.(21.12.2007)

Love your neighbour Tak takéto prekvapenie som od McLarena nečakal. Jeho väčšinou abstraktné, geometické experimenty vystriedala táto perfektná groteska o dvoch susedoch, ktorý sa bijú o kvetinku. Banálne? Možno. Ale k tomu sakramentsky vtipné. Keď už som myslel, že si ani nijak viac nemôžu ublížiť, príde bomba, kde jeden druhému hodia o zem vlastné bábätko a odkopnú ženu. Surové riadne, ale aj riadne vtipné. Skvelé Norman ukázal si, že aj za málo peňazí môže byť muzika dobrá.(17.12.2008)

Sousedské vztahy v pěkně animované podobě. Přesné znázornění co by člověk dokázal udělat kvůli věci (kytce), která je přesně v přítmí mezi sousedy. A výborné zobrazení rostoucího násilí přímo na hercích. Mám rád tyhle animáky, protože ukazují co člověk těžkého dokáže vytvořit. U nás se to velmi podobá filmu mrtvý les, který vytvořili Tomáš Hanák a Bohdan Sláma.(9.8.2004)

Žily byly dvě sousedské rodiny ve složení muž, žena a dítě. Vycházely mezi sebou bez problémů a teď jsou všichni mrtví. Je nespravedlivé tuto skutečnost svádět na voňavou kytku, která si ledabyle vyrostla na hranici jejich pozemků, ale právě probuzený květinový fetišismus obou hlav rodin byl spouštěcím mechanismem k nelítostnému boji. Snad budou nyní všichni spokojeni, když mohou při polehávání v rakvích nepřetržitě čichat květinové aróma alespoň od kořenů.(10.9.2009)

To sou věci co se může stát kvůli jedné květince :)(17.3.2007)

Originálne zobrazené medziľudské vzťahy pod heslom "love your neighbour":) Hravé dielko a na rozdiel od ďalších McLarenových počinov ako "lines horizontal" a "lines vertical" aj inteligentné:)(31.3.2007)

Krásný příklad sousedských vztahů, skoro jako z učebnice. Jinak to ani dopadnout nemohlo.(8.9.2010)

Grotesku to může někomu připomínat jen zdánlivě, protože v grotesce sice existuje radost z ničení, a svým způsobem i ze zkázy, ale v grotesce neexistuje smrt. Přítomností smrti se z grotesky stává drama.(14.6.2011)

Skvělé, jistě -- člověk najednou vidí, v čem se pozdější československý animovaný film inspiroval a od koho se učil. Ale proč je to na ČSFD zařazeno mezi dokumenty??!!(22.10.2008)

• Perry-

Předvídatelné od začátku do konce... originalita zpracování možná nějaká je, ale všechno jsem už jaksi viděl v groteskách a animácích Looney Tunes(19.2.2011)

Celkem zábavná klauniáda, která má své světlé momenty (likvidace sousedovy ženy), jako celek tvoří ale spíš slabší položku McLarenovy filmografie.(2.2.2005)

Se závěrečným poselstvím naprosto souzním a řídím se jím přinejmenším tak, že miluju alespoň tyhle sousedy!:)(31.10.2006)

Myšlenka je dobrá ... ale zase jsem měla problémy se zpracováním .. jsem měla problém, abych u toho neusnula, půlku snímku čichali ke kytce a v té druhé se prali ... to je toho(20.3.2010)

Stop motion nude, pardon, nuda. Sousedské vztahy jsou pech.(25.1.2012)