Americkému vojakovi, členovi diplomatického zboru vo Francúzku zahynie žena (N. Kinská) a syn pri bombovom útoku, uskutočnenom moslimami. Ten zoberie spravodlivosť do svojich rúk svojským spôsobom a v najbližšej mešite postriela modliacich sa moslimov. Kolega, ktorý tomuto krvipreliatu nestihne zabrániť, mu pomôže utiecť pred spravodlivosťou tým, že obaja vstúpia do cudzineckej légie. Po šiestich rokoch služby v légiách sa rozhodnú ako žoldnieri naverbovať do srbskej armády v dobe rozpadu JFR. Priateľ zahynie a on zachráni pred istou smrťou tehotnú srbku, znásilnenú moslimami, keď zabije spolubojovníka, srbského vojaka. Vtedy si uvedomí, že zabíjania už bolo dosť. Jej rodina ju odmietne prijať a ona je odkázaná na jeho pomoc. (andykovac)
mandes
rozpočet : $10 million tržby americke : $14,328(2.6.2008)
StarsFan
Věděla jsem, že mi doma leží nějaký film s Dennisem Quaidem (můj oblíbenec) a Natassjou Kinski. Něco válečného, moc jsem od toho nečekala. Po nějaké době jsem si to pustila a už první jméno v úvodních titulcích mě přesvědčilo, že to nebude jenom válečná limonáda oslavující americké vojáky bojující hrdě ve světě. Produkce: Oliver Stone. Kdo viděl, jak se Stone staví k Vietnamu, může věřit tomu, že tady je jeho postoj k válce velmi podobný. A mně svým způsobem ještě mnohem bližší. Částečně díky tomu, že jsem srbštině ve filmu rozuměla, částečně díky vlastním zkušenostem: řadu Srbů, kteří během války v Jugoslávii přišli o své rodiny, osobně znám. Savior se těžko popisuje, pro někoho to bude jen obyčejný film o tom, jak se jeden americký voják snaží ochránit ženu s novorozeným dítětem, pro mě ale znamenal mnohem víc. Až naturalisticky pojaté scény, kdy hlavní hrdina chladnokrevně zastřelil ani ne patnáctiletého kluka (je přece válka) nebo kdy jeho kolega zkopal těhotnou ženu (je přece válka), ve mně bouřily krev a měla jsem nutkání všem postavám jednu vrazit. I přes mé místy agresivní tendence ale tento film fuguje přesně obráceně; po jeho zhlédnutí si začnete říkat, jak zbytečná a strašná válka je. Vždy, když něco podobného vidím, si vzpomenu na proslov Roberta Kennedyho z 5. dubna 1968 nazvaný "Mindless Menace of Violence", a říkám si, že ten chlap měl sakra pravdu. Nebudu to ale protahovat: Savior mě jednoduše emočně strhl. Možná i proto, že se nezaměřuje na vojáky, ale ty největší oběti každé války: civilisty. Na mém pomyslném žebříčku tak stojí jednoznačně ještě mnohem výš než třeba jiný Stoneův film o válce: Narozen 4. července.(30.9.2007)
Ony
Působivé drama z bosenské války se tluče s hollywoodskými klišé. Dovolím si tento rozpor smést přiznáním, že na mě Savior zkrátka fungoval. Od chvíle, kdy se děj po krkolomném začátku přesunul do Bosny, jsem ho sledovala s nepřetržitým napětím.(5.9.2008)
Chrustyn
Neznámý ale překvapivě slušný válečný snímek zabývající se válečným konfliktem v Bosně, kde americký voják a vdovec zachrání mladou ženu s čerstvě narozeným dítětem. Film v některých momentech přílíš tlačí na emoční pilu a celková vizuální stránka působí moc televizně ale některé scény jsou skutečně působivé a Dennis Quiad zde předvádí svou zřejmě nejlepší roli.(3.5.2010)
Hedka
Veľmi, veľmi emotívne. A veľmi drastické. Peklo, nenávisť, zabíjanie... úplne ma to položilo. Našťastie pointa je jasná: aj v mori zla a zverstiev vojny žiari "Boh v človeku". Len akoby sa predieral. Nenápadne, ako lúč slnka pomedzi mraky, ale je isto tu! Najviac ma odzbrojila navonok nenápadná scéna pomoci chorvátsko-srbských manželov, ale aj iné, napr. "platba krížikom" v autobuse alebo zahodenie zbrane do mora v závere.... K scenáru mám ale niekoľko výhrad. Najmä akt pomsty v úvode filmu zásadne odmietam. Postrieľanie moslimov (pravdepodobne aj nevinných) nie je riešenie. Ani tých vulgarizmov tam nemuselo byť až toľko - aj tak to bolo naturalistické až-až...(13.4.2010)
sulimo
Trochu za vlasy přetažený snímek z války, která by si zasloužila lepší zpracování. Pro mě se jednalo o příliš účelový a plochý film, který mě sice válečnými zvěrstvy rozklepal, ale tím neválečným zbytkem spíše otrávil. Tohle prostě nezafungovalo a na 80% to rozhodně není. viděla bych to na průměr, ale pro závažtnost tématu nechci dávat pouhé dvě hvězdy, protože si myslím, že takováhle tématika by měla být vyhledávána a sledována, co největším počtem uživatelů csfd, neboť je krutě opomíjena. Závěrem bych snad raději doporučila kvalitnější filmy, jako třeba Warriors, Harrison's flowers nebo Welcome to Sarajevo, těmhle kouskům se tenhle počin nevyrovná ani náhodou.(30.1.2011)
NoFiction
Další ukázka z řady bojů mezi muslimy a křesťany, tentokrát v podání s výborným D. Quaidem. O žádný zázrak se v podstatě nejedná, ale příběh je docela silně emotivní.(9.11.2009)
Ippolito
Ta Amerika tam byla přece jenom celkem dost cítit, ale i přesto dávám plný počet, protože Savior 1) je dalším, ale zase trochu jiným realistickým zobrazením bosensko-srbského konfliktu 2) má poutavý příběh 3) má jedinečný soundtrack 4) a dojal mě :-)(19.12.2009)
mala_kea
"Pouze" silní emotivní snímek, po kterém však zůstanete nevěřícně koukat na plátno. Kdo chce masakr a střeva při výstřelech z minometů, od tohoto radši ruce pryč. Kdo však čeká válku z jiného pohledu, do toho. Ono se toto opravdu děje, a film svou gradací, hereckým obsazením vytváří atmosféru, která se dá krájet jen tím nejtupějším nožem. Upřímně, komu nebude špatně, nebo do breku, filmu nevěnoval patřičnou pozornost, protože moje oční laloky se začínaly už od poloviny plnit a já nebýt silnější povahy, na konci by mi snad praskly. Savior je film, který vám utkví v hlavě, ať chcete, nebo ne. Za bohužel pomalý rozjezd strhnu korunku, ovšem i tak král 98. roku. !(11.7.2010)
Loki81
Posledni dvacetiminutovka mi totalne vyrazila dech... ve vsech smerech nadprumerny film. Skvely vykon dua Quaid/Kinski!!! Nepravem opomijeny snimek.(10.11.2009)
Boulderman
Spíš než dobrý film o bosenské válce mi to připadá jako sled několika holywoodských klišé a násilnických scén s nelogickým a přespříliš uspěchaným dějem. Každá zřejmá podrobnost filmu musí být nechápavému diváku vysvětlena a můžeme v tom i spatřovat - řekněme srbský pohled na konečné řešení muslimské otázky.(11.2.2010)
DJ Kritik
Neviem, či som trochu neprecenil hodnotenie, ale film sa my veľmi pozdával. Osobné trauma síce Američana, ktorý sa zúčastňuje občianskej vojny v bývalej Juhoslávii je chytľavé a miestami krutejšie ako Okupácia v 26 obrazoch i keď je to iná doba, ale život vo vojnovom čase je stále nemilosrdný. Neexistuje dobro ani zlo. Je len boj.(23.12.2007)
Elegnor
Ještě půl hodinu před koncem jsem o tomhle dílku neměl nějak velký mínění; né že by bylo nudný, ale rozhodně to neni můj šálek čaje, takový filmy obvykle nesleduju.. Konec mi ale přinesl zajímavý překvapení, ve filmech na který jsem zvyklej by hlavní hrdina tu rotu vojáků rozstřílel, rozsekal a rozkopal, tenhle konec na mě proto zapůsobil jak rána pěstí.. Slušný..(13.2.2010)
helmut111
Pre mňa najlepší film z občianskej vojny v Juhoslávií, scénka s autobusom ma úplne zrazila, takú krutosť som nevidel v žiadnom filme,a áno je tam veľa kliše ale nejako mi nevadilo.(11.4.2011)
dawe787
Další snímek z občanské války v bývalé Jugoslávii, kterých je jak šafránu. Náš hlavní hrdina, kterému se vrátí lidskost do nitra, se snaží zachránit a odvést ze země ženu, která čerstvě porodila dítě. Byla znásilněna a málem těhotná ubita. Mimo to, celý film jim jde někdo po krku, prolínají se tam etnické čístky a když už si myslíte, že vše dobře dopadne, tak......po shlédnutí si musí každý rozumný člověk říci, jak je důležité, že máme mír. Další vydařené snímky jsou např. Vítejte v Sarajevu, Válečníci nebo Harrisonovy květy.(19.12.2009)
dzira
Je to možná trochu překombinové, ale nechybí tomu spád a místy i napětí. Několik skvělých nápadů, dobrá kamera a pečlivý výběr exteriérů z toho dělá válečný nadprůměr. Velmi pozitivně hodnotím i to, že zde není naddržováno žádné straně zapojené do konfliktu. Dá se říct, že je zde pranýřován obecně fanatismus vedoucí k nesmyslnému zabíjení. Zajímavá jerovněž absence vyloženě kladné postavy. Škoda jen, že to shazuje množství klišé a "vypůjčených" scén.....(5.6.2011)
kwaicheng
Působivé, jako ostatně cokoliv z Bosny. Jen ta ukolébavka by mě asi neuspala, spíš by mě pěkně vydráždila. Nuj náná ný náná nuj muj tvuj hnuj chuj, oujé.(9.2.2012)
BOIKOT
Tento příběh vypráví o jedné z nejdrsnějších válek po druhé světové válce v níž bojovali strany o to která bude větší svině a bude mít na kontě co nejvíce zabitých lidí z cizích států na Balkáně. Je to příběch drastický který mě donutil několikrát zavřít oči. Děj se odehrává kolem postavy Amerického vojáka jenž odcestoval do Srbska zřejmě kvůli tomu aby mohl zabíjet muslimy protože muslimští teroristé mu zabily rodinu. v této válce se seznamuje s jednou Srbkou která byla násilně znásilněna a kvůli pitomé Srbské aroganci se musí zbavit svého dítěte . Tento voják ji pomůže a dokonce zastřelí vojáka ze stejné armády protože jak vyděl na vlastní oči už to došlo až moc daleko potože ten voják jí chtěl zastřelit A její dítě taky,. Pomůže ji porodit a nakonec s ní chce utéci až do Splitu .Mezitím si k sobě udělají kamarádský vztah (milenecký vypadá jinak) Cestují dál až nakonec když už jim dojde benzín rozhodnou se jet lodí jednoho hodného Chorvata který jim nabídl pomoc a dostat se do Splitu autobusem. Když už autobusem dorazí tak se Žena rohodne že pujde první a nasedne na autobus který je za chvíli zastaven Chorvatskými etnickými čístkami (muž je schovaný v té lodi) . Lidé jsou vyvedeni a pár jich je zabitých opravdu sadistickým způsobem dojde bohužel i na tuto ženu. Zbytek lidí je postřílen jako dobytek. Muž se sebere a dostane s dítětem až do Splitu kde zahodí svou pušku a dítě ponechá svému osudu a zhroutí se . V poslední scéně mu žena která jela v autobusu s ním dítě vrací a mužovi dojde že má nový cíl !!!! (vychovat dítě) nejlepší scéna: poslední opravdu brutální poprava lidí z autobusu a písnička kterou si zpívá Srbská žena tak to mě opravdu dostalo . Oko nezůstalo suché a slzy se dostavily. nejlepší herec v tomto filmu: Dennis Quaid jako Joshua Rose(7.2.2009)
w.w.
Sú filmy, ktoré keď dopozerám tak vo mne niečo zanechajú, minimálne trochu zamyslenia. Taký je aj tento film. Na rozdiel od ďalšieho vynikajúceho filmu s podobnou problematikou Hotel Rwanda mi trochu občas vadil prejav hlavného hrdinu, ktorý zo tvrdého zabijaka nejako zrazu zmäkol - ale drobné chybičky sa jednoducho dajú prehliadnuť, hlavne pri niektorých dosť drastickým scénach ( ten autobus už bol aj na mňa dosť a nasledujúca scéna v lodi mi bola povedomá zo Schindlerovho zoznamu, chvalabohu s lepším koncom) Odporúčam pozrieť tento film(nieje to vojnová strieľačka - skôr pekný ľudský príbeh), kľudne by som to vymenil s nejakým iným filmom z prvej 200stovky na ČSFD.(8.1.2010)
Clerfayt
Trošku zabudnutý film, čo je škoda. Hoci začiatok filmu pôsobí "americky" a môže sa zdať, že príbeh bude jedno veľké klišé je to omyl. Nastassja Kinski sa vo filme dlho neohreje a prerod Dennisa Quida spolu s réžiou Predraga Antonijevića ponúkne asi najdetailnejší pohľad na nenávisť medzi Srbmi a Bosniakmi\kresťanmi a moslimami. Ostrelovačskú scénku v tomto filme osobne považujem za "best of sniper videos". Takto to totiž skutočne bolo.(5.4.2011)