Reklama

Reklama

Cizinecká legie bere do svých řad každého a bez otázek. Do legie se přihlásí i americký voják a diplomat, kterému muslimové zabili manželku a on ji pomstil svým způsobem – v mešitě postřílel každého, koho viděl. Po rocích služby v legii se nechá naverbovat do služeb srbské armády, za vražedné války v bývalé Jugoslávii. Zde zachrání před smrtí muslimy znásilněnou Srbku, kterou rodina zavrhne. Žena teď nemá nikoho kromě něj a on začíná váhat: k čemu je dobré tolik zabíjení? (Film+)

(více)

Recenze (84)

emma53 

všechny recenze uživatele

Savior je moc smutná a drsná road movie válkou zmítanou Bosnou. Možná, že těch brutálních scén tam bylo na mojí náturu skoro dost a nebo byly až příliš vyhrocené, ale zřejmě ten, který to měl všechno pod palcem, Predrag Antonijevič věděl přesně co dělá a proč. A tak takový Goran, který symbolizoval jemu podobné, mě iritoval od samého začátku, takže jsem byla vděčná, že jeho role byla jen krátkodobá. Jinak jsem tu strastiplnou cestu s touto nesourodou dvojicí Joshua a Very prožívala s nimi a moc mě tudíž potěšilo, že se v průběhu cesty "ta pitomá věc", jak o ní mluvil Joshua, nakonec proměnila ve "věc nádhernou". Vůbec těch pocitů jsem během filmu prožívala celou škálu. Od vzteku, hrůzy, bezmoci, hořkosti smutku, ale i trochu zklamání, protože ta američtina tam příliš často vystrkovala ty svoje růžky v podobě občasných patetických momentů, zázračné vnitřní proměny Joshua a ten konečný puntík si mohli už úplně odpustit. Jinak jsem pár odlehčujících momentů postřehla a uvítala, například to, jakým způsobem se dá v nouzových podmínkách nakrmit kojenec. Ale jak už tady někdo píše i přes některá negativa na mě Savior fungoval celou dobu a k tomu určitě přispěl i bezchybný a skvělý výkon Dennise Quaida. Jen mě mrzelo tak krátké mihnutí Stellana před kamerou, protože jeho herecký potenciál byl de facto zcela nevyužitý. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Český název, tak jako v mnoha jiných případech, je ryze zavádějící, protože příběh se o francouzskou cizineckou legii pouze otře. Savior je o destrukčním vlivu války na lidský charakter, líčí ji jako nepřetržitý sled stresu, násilí, zoufalství a nenávisti, která mění lidské povahy a dělá z běžných lidí lidské trosky a zločince. Profesionální voják, kterému při teroristickém útoku zahynula rodina, touží po pomstě a žene se do dalších válečných dobrodružství. Jednou si řekne dost a pokusí se udělat správnou věc. Jakkoliv se snímek nevyhne některým klišé a zejména jeho závěr nepříjemně zavání hollywoodštinou, je to silné emotivní drama se zřetelně protiválečným charakterem. Navíc velice solidně zahrané a nesoucí punc autenticity balkánských válek. Celkový dojem: 80 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Věděla jsem, že mi doma leží nějaký film s Dennisem Quaidem (můj oblíbenec) a Natassjou Kinski. Něco válečného, moc jsem od toho nečekala. Po nějaké době jsem si to pustila a už první jméno v úvodních titulcích mě přesvědčilo, že to nebude jenom válečná limonáda oslavující americké vojáky bojující hrdě ve světě. Produkce: Oliver Stone. Kdo viděl, jak se Stone staví k Vietnamu, může věřit tomu, že tady je jeho postoj k válce velmi podobný. A mně svým způsobem ještě mnohem bližší. Částečně díky tomu, že jsem srbštině ve filmu rozuměla, částečně díky vlastním zkušenostem: řadu Srbů, kteří během války v Jugoslávii přišli o své rodiny, osobně znám. Savior se těžko popisuje, pro někoho to bude jen obyčejný film o tom, jak se jeden americký voják snaží ochránit ženu s novorozeným dítětem, pro mě ale znamenal mnohem víc. Až naturalisticky pojaté scény, kdy hlavní hrdina chladnokrevně zastřelil ani ne patnáctiletého kluka (je přece válka) nebo kdy jeho kolega zkopal těhotnou ženu (je přece válka), ve mně bouřily krev a měla jsem nutkání všem postavám jednu vrazit. I přes mé místy agresivní tendence ale tento film fuguje přesně obráceně; po jeho zhlédnutí si začnete říkat, jak zbytečná a strašná válka je. Vždy, když něco podobného vidím, si vzpomenu na proslov Roberta Kennedyho z 5. dubna 1968 nazvaný "Mindless Menace of Violence", a říkám si, že ten chlap měl sakra pravdu. Nebudu to ale protahovat: Savior mě jednoduše emočně strhl. Možná i proto, že se nezaměřuje na vojáky, ale ty největší oběti každé války: civilisty. Na mém pomyslném žebříčku tak stojí jednoznačně ještě mnohem výš než třeba jiný Stoneův film o válce: Narozen 4. července. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Šialená vojna v Bosne a v nej priamo uprostred bojov, v službách Srbov, zabíja svojich protivníkov. Všetko sa však zmení, keď zachráni tehotnú ženu, ktorá vzápätí porodí .... Tu nastane jeho premena ... Svojou brutalitou mi to pripomína film z mladosti "Okupácia v 26 obrazoch". Hnusné, odporné, čo dokáže tvor menom človek .... 3*** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Na první pohled to vypadalo jako někdejší béčkový film z dob stařičkých VHS videokazet. Tudíž mi nebylo z kraje příběhu patrné, jakým směrem se film bude ubírat, ale souhrn nezvratných faktů občanské války bývalé Jugoslávie, lidských vlastností a hrůzného vraždění civilistů obnažil děj až do dna. Po zhlédnutí musím napsat téměř vynikající film, nebýt toho konce. Realita, jež viděna být nechce. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmy z prostredia vojny v bývalej Juhoslávii mám zvlášť v obľube a tento málo známy a nenápadný film sa u mňa osobne vyšplhal takmer na samý vrchol. Spočiatku sa mi zdal ako bežný vojnový thriller, ale od momentu, kedy je D. Quaid nútený odrodiť dieťa, je to zrazu úplne iný film. Film s výborným neopozeraným príbehom, ktorý chytí za srdce a v závere zasype emóciami. Quaidova snaha o záchranu novorodenca si zaslúži obdiv a v neuveriteľne silnej scéne v závere, kde takmer nechtiac udusí dieťa, mu ten pud sebazáchovy so slzami v očiach odpustíte. Keď si k tak silnému príbehu pripočítam skvelú hudbu vrátane ľudových srbských piesní, musím dať plný počet. Skvelá ľudová pieseň Zajdi, zajdi už nejaké dva roky poznám(mám pre srbské piesne slabosť), preto ma táto pieseň vo filme zvlášť potešila. Je možné, že vám i detská uspávanka a brutálna scéna s kladivom pri rieke v závere, bude ešte pár dní rezonovať v hlave. Na záver pridávam Trailer ,ktorý tu chýba. 100%. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Působivé drama z bosenské války se tluče s hollywoodskými klišé. Dovolím si tento rozpor smést přiznáním, že na mě Savior zkrátka fungoval. Od chvíle, kdy se děj po krkolomném začátku přesunul do Bosny, jsem ho sledovala s nepřetržitým napětím. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Konečně téma, na které se dalo dívat. Quaid v roli žoldáka, který cítí vinu, zkrátka cítí a nehodlá nic ponechat náhodě. Zachrání rodící matku a ochraňuje ji.. Strašlivé a realitě to nebylo určitě moc vzdálené, bohužel. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Ne příliš známý film, o čemž svědčí i málo hodnocení (630), ale přesto poměrně působivý obrázek války v Jugoslávii. Vyznění snímku je jednoznačně antimilitaristické a řada scén má tendence být emotivní. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsme měli známou Srbku. Když byla válka v Jugošce, ptal jsem se po příčinách. Začala mi vyprávět stručné dějiny a už kolem roku 1900 jsem tomu vůbec nerozumněl..Srbové, Chorvati, Bulhaři, Turci.. masakr a maglajz... . A když jsme se pak přes všechny ty převážně etnické války dostali do devadesátých let, měl jsem v tom stejně hokej. Tenhle film v produkci - ano - O. Stone! se nesnaží něco vysvětlovat, nebo z jedné strany dělat ty hodné křesťany a z druhé ty zlé muslimy... Srbové nebo Chorvati, ve válce se jak jedni tak druzí chovali jako zvěř. Dennis Quaid má po jednom atentátu kdy přijde o rodinu problém s muslimy a v prvotním afektu vystřílí blízkou mešitu zrovna v době modliteb. Jedinou šancí jak zapomenout a zmizet je cizinecká legie. S tou je po výcviku odeslán do Jugoslávie na stranu Srbů. Je z něj vražedný a dobře vycvičený stroj, který stále nenávidí muslimy. Stane se však svědkem událostí a dějů, kterým odmítne jen tak přihlížet a které ho proberou opět k životu, svědomí a zapomenutým lidským citům. Dávám 4 ,,dudlíky'' z prezervativů. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Člověku je až mdlo z téhle nesmyslné války o nic, devastující všechny lidské hodnoty, civilizační návyky a srážející šmahem všechny zúčastněné (voják nevojáky, Srby, Chorvaty, věřící, nevěřící...) pod úroveň zvěře. Příběh je vedený velmi vynalézavě, stěží lze odhadovat kudy půjde dál, udržuje neustálé napětí a hlavně vztek na zabedněnou lidskou nenávist. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Veľmi, veľmi emotívne. A veľmi drastické. Peklo, nenávisť, zabíjanie... úplne ma to položilo. Našťastie pointa je jasná: aj v mori zla a zverstiev vojny žiari "Boh v človeku". Len akoby sa predieral. Nenápadne, ako lúč slnka pomedzi mraky, ale je isto tu! Najviac ma odzbrojila navonok nenápadná scéna pomoci chorvátsko-srbských manželov, ale aj iné, napr. "platba krížikom" v autobuse alebo zahodenie zbrane do mora v závere.... K scenáru mám ale niekoľko výhrad. Najmä akt pomsty v úvode filmu zásadne odmietam. Postrieľanie moslimov (pravdepodobne aj nevinných) nie je riešenie. Ani tých vulgarizmov tam nemuselo byť až toľko - aj tak to bolo naturalistické až-až... ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

V službách légie je zaujímavým filmom odohrávajúcim sa prevažne na území Juhoslávie, v ktorom si divák ťažko vyberie na koho strane je, pretože tam bojovali všetci proti všetkým. Pomerne nízke hodnotenie som filmu dal napriek skvelému výkonu Dennisa Quaida, napriek explicitne zobrazeným krutostiam, ktorých sa všetky bojujúce strany dopúšťali, aj napriek realistickému znázorneniu zakoreneného etnického a náboženského antagonizmu ľudí v tejto oblasti, ktorý žiadna vojna nevyrieši. Prekážalo mi najmä to, že za všetkými emotívne vypätými scénami som videl kalkul smerovaný najmä k americkému divákovi. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Neznámý ale překvapivě slušný válečný snímek zabývající se válečným konfliktem v Bosně, kde americký voják a vdovec zachrání mladou ženu s čerstvě narozeným dítětem. Film v některých momentech přílíš tlačí na emoční pilu a celková vizuální stránka působí moc televizně ale některé scény jsou skutečně působivé a Dennis Quiad zde předvádí svou zřejmě nejlepší roli. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Málokde uvidíte hlavního hrdinu, který svou kariéru začal desítkou postřílených civilistů.... Ovšem do tohohle příběhu pasuje. Válka na Balkáně tu působí jako hrozivý boj mezi tlupami zločinců, který nejvíc dopadá na bezbranné a nevinné. Režisér, původem Srb, asi viděl svoje a nebál se to ukázat. Je to celé příběh chlapa, který se po dlouhé době rozhodl udělat jednu dobrou věc, která dá možná jeho životu smysl. Líbilo se mi to. /// PS: Kdo proboha vymýšlí ty české názvy? Ten člověk musel vidět maximálně pět prvních minut. Původní (Zachránce) je mnohem výstižnější. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nastassja Kinski v hereckém výčtu na prvním místě a název filmu v podání českého distibutora jsou značně zavádějící. Kinski se tam mihne asi na minutu a francouzské legie zaberou minuty tři. Jedná se o příběh muže, jehož osobní tragédie dovede coby žoldáka do řad srbské armády. Tváří v tvář hrůzám bosensko-srbského konfliktu jednou přeteče onen pomyslný pohár a on si řekne dost. Zachrání před smrtí Srbku nosící muslimské dítě a po porodu se snaží oba dva dostat do bezpečí. Všichni se vydávají na depresivní cestu válkou zdecimovanou Bosnou. jakkoliv to zavání klasickým americkým kýčem, zdání nakonec klame. Antojevič bez příkras pálí do vlastních řad a poukazuje jak na zvěrstva páchané srbskou armádou, tak i na přístup Srbů k ženám znásilněným bosenskými muslimy. Denis Quaid se pak nejprve mění z amerického diplomata na apatického zabijáka, který následně znovunalézá lidské hodnoty. Neprávem zapomenutý film. 80% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Co je to s tebou ?? Dojímá tě to ?? Tenhle muslimskej chlív ??" Když jsem zjistil, že srbský (s)hitmaker Predrag Antonijevič natočil válečné drama s Dennisem Quaidem v hlavní roli s tak kladnými ohlasy, nemohl jsem tomu uvěřit !! Přiznám se, že jsem byl opravdu velmi mile překvapen a velmi brzo ustoupil od své původní skepse, ačkoliv jistě nejde o bezchybnou záležitost !! Za vlasy lehce přitažený příběh z pera scénáristy Roberta Orra si však rozhodně nebere servítky, ona si ta pojugoslávská absurdně krutá realita ani nic jiného nezaslouží, stejně jako Antonijevič, který se při vší té prvoplánovité brutální explicitě neštítí naprosto ničeho, což samozřejmě především na americké publikum muselo skvěle zafungovat !! Jako velké pozitivum však vnímám především herecký výkon Quaida, který dává své ztracené a permanentně nasrané postavě obrovský charakterní rozměr, velmi povedený hudební motiv maximálně zhušťující napětí a především typicky balkánský černý humor, který velmi umně odlehčuje a lemuje celý snímek zejména prostřednictvím nesmírně povedených hlášek.. "Copak žádný cecky v týhle zemi nefungujou ??" , "To je vážně dost velká hromada hoven na tak malý dítě !!" ;) Potěší i cameo Kinské, a tak mě mrzí jen příšerně nevyužitý Stellan Skarsgard a naprosto nelogicky tupé ostří finálního rozuzlení, kdy není u konce s dechem pouze Quaid.. Kdo jiný by se lépe dokázal zhostit podobného tématu než zainteresovaný Antonijevič ?? Jistě by se někdo našel, leč nakonec Savior nezklamal, ve výsledku se jedná o velmi herecky a emočně silný snímek s dojemným koncem, a já tak budu velmi milosrdný.. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Realistické poňatie vojny bez klišé. Film, ktorého dej, príbeh, atmosféra a postavy nenadobúdajú mainstreamový charakter. Tu sa z dobrých postáv stávajú zlé a následne znovu dobré. Hlavnému hrdinovi zabijú na začiatku syna a manželku, využíva sa tam téma v tej dobe tak častých samovražedných útokov a bombových útokov na kaviarne. Jemu následne "prepne" a ide sa pomstiť vystrieľaním možno nevinných moslimov do mešity. Neskôr vstupuje do srbskej armády a bojuje proti moslimom. Potom ako moslimovia, ktorí využívali na vraždenie aj deti a zabili mu spolubojovníka práve granátom hodením dieťaťom, on pri obrane svojho stanovištia možno zo strachu, možno z toho, že je vojna, možno z pomsty, zastrelí nevinného moslimského chlapca. Následne prehliada svinstvá stvárané svojím srbským spolubojovníkom, až napokon to neznesie a zabije ho, keď ubližuje srbskej žene, ktorú pokladal za šľapku, len preto, že čakala dieťa s moslimami, ktorí ju znásilnili. Ona sa chce spočiatku dieťaťa zbaviť, lebo je to proti jej cti mať dieťa zmiešanej krvi s moslimom, jej otec ju vyženie z domu práve kvôli tomu dieťaťu, ale nedokáže jej ublížiť. Napokon všetkých srbských občanov dediny v ktorej oni žili vystrieľajú mudžahedíni a ju napokon spolu s inými srbskými a moslimskými ľuďmi zabijú chorvátski vojaci. Je tam paradox, že im pomohli tesne predtým dôchodcovia, z ktorých bol manžel Chorvát a žena Srbka a hovoria ako to, čo bolo pred vojnou bolo normálne a teraz je zmiešané manželstvo medzi týmito národmi bláznovstvo. Je to nostalgický odkaz na časy predvojnovej Juhoslávie. Hlavná postava si časom uvedomuje, ako je pomsta zlá, ako je vojna zlá a čo spôsobuje a malé dievčatko, dieťa tej zabitej Srbky si po prvotnom odložení Červenému krížu a následne po jej prinesení cestujúcou z autobusu, v ktorom sa viezli a ona si ich tam všimla, necháva. Jeho konanie na začiatku je ako vystrihnuté z nálad tých, ktorým zabili cudzinci členov rodiny a na konci a počas deja vypovedá o tom, ako je následná pomsta, neznášanlivosť zlá a nerieši problém. Zlo plodí zlo a všetko sa vo väčšej miere vracia a preto by som tento film odporúčal všetkým ľuďom v dnešnej dobe, keď je islam počtom členov a v rozpínavosti na vzostupe a ukázať ľuďom, že pomsta im za zločiny, nie je to správne, lebo utrpíme ešte viac než predtým. Vo filme všetky armády páchajú masakre a zverstvá na nevinných civilistoch z druhých strán a ukazuje sa nezmyselnosť vojny a hovorí o tom, že žiadna strana nebola dobrá a preto nikto namal pomyselne vyhrať, napriek tomu, že sa tak čiastočne stalo a Srbsko je jedným z najmenších v histórii. Ak niekto niekoho zabije a človek sa pomstí zabitím nevinného z radov toho vraha, oni sa následne mstia za neho a tak to pokračuje do zverstiev a to nie je správne. Film, ktorý nikoho neobhajuje, naopak ukazuje zlé stránky, ale ukazuje aj ľudskosť, city a lásku v tomto kontraste. ()

Reklama

Reklama