Reklama

Reklama

Rok Draka

Trailer

Obsahy(1)

Ve válce s čínskou mafií není dobré zůstat sám... Policejní kapitán Stanley White (Mickey Rourke) patří mezi nejzkušenější a nejspolehlivější newyorské muže zákona. V době, kdy je jmenován policejním velitelem pro Čínskou čtvrť, dojde v Brooklynu k vraždě starosty Čínské čtvrti Wonga. V tamní mafii převezme moc Wongův ambiciózní zeť Joey Tai (John Lone). Ten navenek vystupuje jako lidumilný ochránce chudých čínsko-amerických rodin, avšak ve skutečnosti obchoduje s heroinem. Je to on, kdo dal Wonga odstranit. White, původem Polák, je bývalým vojákem z vietnamské války. Vrátil se z ní s fanatickou snahou o obranu Ameriky a s bezbřehou nenávistí proti všem Asiatům. Zavedení pořádku v Čínské čtvrti se pro něj stává osobní věcí. Navzdory varování svých nadřízených White poruší dohodu mezi newyorskou policií a čínskou mafií. Pustí se do boje nejen s pouličními gangy, ale i se samotným Taiem. Jeho hlavní zbraní je přitom sveřepá zarputilost, se kterou je schopný jít za cílem i přes mrtvoly. A těch v této válce nebude málo… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (91)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tento film mohol byť lepší, keby sa tak očividne nesnažil o pozíciu majstrovského diela. Cimino síce natočil remeselne dokonalú kriminálku, ale zabudol resp. spravil tú istú chybu ako v NEBESKEJ BRÁNE. Zabudol na to, čo spravilo z jeho LOVCA JELEŇOV kult. Išlo o ten vibe, o tú plynulosť, ktorá vychádzala z prepracovaného príbehu a hereckých výkonov. Tu sa nad priemerom promenáduje jedine Mickey. Škoda, pretože ako hovorím, vizuál tu je. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Film, který je sice dobře natočený, to se musí nechat, jenže to, co tam herci předvádějí vůbec nepůsobí drsně, jak by mělo, ale mnohdy až směšně, což je velká škoda, protože to mohl být dobrý film, kdyby se podařilo dostat do scénáře něco kvalitnějšího než jen "koukej drsně, mluv drsně", ale kde nic tu nic. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Year of the Dragon má jednu jedinú chybu. A tou sú posledné dve minúty. Okrem nich sa jedná o fantastický neo noir. Je vidno, že Cimino a Stone zamýšľali spraviť riadnu rezanicu. Hlavný hrdina má síce prívlastok pozitívny ale je to v zásade strašný retard. Túži nasrať všetkých. Aj tých, čo mu môžu pomôcť. Šliape na kurie oká ľuďom, ktorým by sa mal vyhýbať a zneužíva dobrotu a morálnu čistotu, tých pár ľudí, čo sú mu blízky a chcú pri ňom stáť. Jeho nevyriešené psychické traumy z Vietnamu tu ale majú opodstatnenie. Ako vojak proti systému bojuje proti triádam o ktorých existencií nikto nevie, alebo nechce vedieť. Rourke vo fantastickej úlohe. Sadla mu rovnako ako tá z Angel Heart. Rok draka je špinavý, vizuálny uhrančivý, surový, krvavý a žánrovo vyšperkovaný. Každý jedna scéna, postava, situácia má úvod, jadro, záver. Neustále sa tam niečo deje a dejové zvraty vychádzajú z logickej kauzálnosti a zvysoka kašľú na happyend. Ako vravím, nebyť posledných dvoch minút jednalo by sa o bezchybný film. Aspoň pre mňa. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Ciminova poctivá režie a vynikající Stoneův scénář, který rozrývá dění za oponou čínské čtvrti. Spousta výborných nápadů (manželka, přestřelka na mostě) a žádné servítky. Pomalejší tempo trochu zamrzí, mohla to být prvotřídní záležitost. Takhle je to jenom hodně fajn žánrovka s mladým (ještě nezpustlým) Mickey Rourkem. V týhle zemi lidi nemají paměť. Nikdo si nic nepamatuje. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Perfekcionista a megaloman prvej triedy Michael Cimino sa po katastrofálnom neúspechu epickej westernovej Nebeskej brány znamenajúceho zánik tzv. Nového Hollywoodu nedal odradiť a o päť rokov neskôr prišiel opäť so snímkou, kde svojej remeselnej povesti nezostal nič dlžný. Pocitovo veľké, luxusne vyzerajúce dielo s do detailov prešpikovaným, vycibreným vizuálom, avšak s klasickým rutinným "americkým" príbehom o idealistickom nepredajnom policajtovi, ktorý má tiež svoje chyby, s cieľom položiť na kolená celý zločinecký syndikát. Chinatown (hoci nie skutočný, len vybudovaný v Severnej Karolíne) tu totálne žije, takisto aj jeho živly, triády. V Ciminových filmoch je vždy vidieť jeho minulosť – vyštudovanie umeleckej školy ako maliar a architekt, nie tej filmovej. Viac než na všetko ostatné dbá na pozorné snímanie sveta a jeho zovňajškov. Interiéry a exteriéry hrajú svoju vlastnú ligu, ulice Čínskej štvrte detto. Výškový apartmán dotieravej novinárky Tracy s výhľadom na Manhattan je pre mňa jedným z najkrajších, aké som vo filme videl a aj kvôli nemu sa budem k snímke opakovane vracať. Film zrejme pre diváka nemôže urobiť viac než stať sa jeho referenčným bodom. A tým odteraz tento Ciminov počin pre mňa rozhodne bude. Možno nie je mnohovrstevnatou kriminálnou ságou à la Krstný otec, Kasíno či Mafiáni, ak sa ma však niekto niekedy opýta na film o čínskom organizovanom zločine v Amerike a o fúzii týchto dvoch svetov na filmovom plátne, nespomeniem Snakehead, Vojnu gangov a ani Mužov na zabitie. Až na veky vekov bude odpoveď len jednaRok draka. ()

Galerie (59)

Zajímavosti (20)

  • Okrem New Yorku sa natáčalo aj v americkom štáte Severná Karolína, v kanadskej Britskej Kolumbii a tiež v thajskom Bangkoku. (Real Tom Hardy)
  • Když se Stenly (Mickey Rourke) po provalené nevěře hadá doma se ženou v kuchyni, je možné zpozorovat ve skle ve dveřích odraz muže držícího ve vzduchu mikrofon. (J.A.K.)

Reklama

Reklama