Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po druhé světové válce se Makedonie stává jednou ze šesti federativních republik socialistické Jugoslávie. Pod vedením Tita a po vzoru Sovětského svazu ztělesněném glorifikovaným vítězem nad nacisty Stalinem vykračuje společně s táborem socialistických zemí vstříc ke šťastným zítřkům. Pak ale přichází rok 1948 a známá roztržka mezi Titem a Stalinem. Tato událost má mnohé dalekosáhlé důsledky. Mimo jiné také neprodyšné uzavření hranic mezi Albánií a Jugoslávií. A to je východiskem příběhu, který natočil Antonio Mitričeski údajně podle skutečné události.
Láska mezi Aleksandarem a Elenou, kteří žijí na opačných stranách Ochridského jezera, je ze dne na den nečekaně znemožněna ostře hlídanou hranicí. Albánie, která zůstává v regionu osamoceným, ale o to zuřivějším Stalinovým spojencem, uzavírá své hranice a buduje impozantní síť bunkrů. Aleksandar se pokouší žít bez Eleny, ale s odloučením a s nemožností komunikace se svou láskou se nesmíří. Podstupuje proto na pramici riskantní plavbu přes Ochridské jezero. Bez vidiny návratu. Bouře, která jej na jezeře málem připraví o život, je pouze první překážkou na cestě za Elenou. (dzira)

(více)

Recenze (1)

dzira 

všechny recenze uživatele

Přestože se Preku ezeroto vrací až do padesátých let minulého století, nikdo mi nevymluví, že se tvůrci především snažili svést na vlně úspěchu filmu Před deštěm... Ale i tak natočili sympatický a divácky přátelský snímek.... ()

Reklama

Reklama