Uživatelská zóna Přihlásit Registrovat Ztracené heslo

Big Lebowski, The

Komedie / Krimi / Mysteriózní
USA / Velká Británie, 1998, 117 min

Režie: Joel Coen, Ethan Coen
Hrají: Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman, Tara Reid, Mark Pellegrino, Peter Stormare,  Flea, John Turturro, David Thewlis, Mike Gomez, Sam Elliott, Leon Russom, Ben Gazzara, Jon Polito, Warren Keith, Asia Carrera, Lu Elrod, Marshall Manesh

komentáře
V kinech ČR:23.07.1998
V kinech SK:23.07.1998
Na DVD od:26.04.2006Bonton

Obsah:

Jeff "Dude" Lebowski je najlenivejším mužom okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktaily Biely medveď, marihuanu a svoj koberec. Spokojne trávi dni povaľovaním, až kým mu dvaja gangstri tento koberec nezničia. Pomýlia si totiž Dudea s jeho milionárskym menovcom a vymáhajú od neho dlhy márnotratnej milionárovej manželky. Keď sa rozhnevaný Dude vydá do domu veľkého Lebowskeho hľadať zadosťučinenie a náhradu za zničený koberec, začína sa príbeh vtipne varírujúci príbehy z detektívok a film noir. Dude sa má stať prostredníkom medzi milionárom a vydieračmi, ktorí uniesli jeho ženu. Všetko sa však skomplikuje keď sa povaľačský antihrdina ... (zobrazit celý text)

Komentáře uživatelů k filmu
profil / všechny komentáře uživatele golfista *****

Tak tohle je opravdová lahůdka jak po stránce režijní, tak herecké. Tolik výborných hereckých výkonů, že nevím který mám vyzdvihnout nejvýš, to se nestává často. Coenové v nejlepší formě.

profil / všechny komentáře uživatele KevSpa *****

Kdo by po téhle geniálně ujeté komedii bratrů Coenů ještě pochyboval o tom, že jsou těmi nejoriginálnějšímíi tvůrci současnosti? Ukousnuté ucho letící vzduchem, bowling jako životní styl, němečtí nihilisté a jeden takový Dude, který prochází svým povalečským životem a nestačí se divit, co se kolem něj děje. No není ten Coenovic bizarní svět úžasný?

profil / všechny komentáře uživatele Houdini ****

Zlatý Medvěd - výběr

profil / všechny komentáře uživatele Cival *****

Jsem lebowskiovec. Proto pro mě možná nejlepší Coenovic film. Skvělé gagy a perfektní dvojka Dude - Walter dělají z tohohle filmu komedii dostatečně osobitou i dostatečně... bezchybnou. Stylový úlet, ale proč se někdy jen tak nepobavit nad bláznivou chandlerovskou variací, že áno.

profil / všechny komentáře uživatele don corleone *****

Zajímavosti: Při psaní scénáře měli autoři už vymyšlené ideální obsazení hlavních rolí, které se pak povedlo dotáhnout dokonce. [--] Film byl natočen během necelých tří měsíců. [--] Všimněte si, že postava Dude nikdy ve filmu vlastně bowling přímo nehraje. [--] Většina oblečení, které ma hlavní postava na sobě patří ve skutečnosti Jeffu Bridgesovi, včetně například sandálů. [--] Téměř všechny písničky ve filmu zazní dvakrát. Nejprve jako podkres ke scéně a pak jako reprodukce z rádia v další scéně. [--] Modrý Volkswagen, které ve filmu řídí soukromé očko je odkaz na první film bratrů Coenů s názvem Blood Simple, kde vyšetřovatelé řídí stejné auto. [--] Postava Duda byla napsaná podle skutečného nezávislého filmového producenta jménem Jeff Dowd, které pomáhal v začátcích bratrům Coenovým. [--] Vymyšlená německá techno-pop skupina "Autobahn" je parodie na skupinu Kraftwerk. Obal desky je téměř přesnou kopií alba Kraftwerku a jeden z jejich hitů je i song "Autobahn". [--] Ve filmu je zmíněn řetězec rychlého občerstvení "In & Out Burger". John Goodman dělal kdysi reklamu pro skutečný takový řetězec "In & Out". [--] Ve scéně, kdy Dude popisuje Bunny únos, má na sobě Jeff Bridges tričko s orientálními motivy a Asiatem, jak drží basebolovou pálku. Stejné tričko měl na sobě už ve filmu Král rybář. [--] Detektiv, který sleduje Lebowského mu sdělí, že rodina Bunny pochází z farmy kousek od města Moorhead. Z toho města pochází ve skutečnosti manželka Jeffa Bridgese. [--] Důvod, proč je neustále Steve Buscemi napadán Johnem Goodmanem k tomu, aby držel hubu, je ten, že jeho postava ve filmu Fargo neustále mluvila. Jedna z mnoha referencí na předešlý film bratrů Coenů. [--] Různé variace slova "fuck" zazní ve filmu celkem 281 krát! [--] Plakát a obaly videokazet v Norsku nesly nápis "anbefales av norsk bowling forbund" neboli "doporučeno norskou asociací bowlingu". Bizardní! [--] Dude pije během filmu celkem devět drinků Bílý Rus, u nás známý spíše jako Bílý medvěd. [--] Dude řekne ve filmu slovo "man" celkem 144 krát, což je skoro 1,5 krát každou minutu. [--] Nihilisté si ve filmu objednávají palačinky. Mezi nimi je i Peter Stormare, který hrál také ve filmu Fargo, kde jeho postava Gaear Grimsrud miluje palačinky. Mimojiné palačinková scéna je jediná, ve které se nevyskytuje postava Dude. [--] Pro roli Bunny Lebowski byla zvažována i Charlize Theron. [--] Muž, který je zobrazen na plakátu v pokoji Duda, jak hraje bowling, je bývalý prezident Richard Nixon. [--] Poznávací značka na autě Bunny ukazuje nápis "LAPIN", což znamená francouzky králíček. Stejně tak jako bunny.

profil / všechny komentáře uživatele Tosim ****

TREEHORN SE K SEXUÁLNÍM OBJEKTŮM CHOVÁ JAKO K ŽENÁM. Srandovní a "cool", ale, nemůžu si pomoct, měl jsem pocit, že sleduju další coenovskou variaci na (řečeno spolu se šťavnatým slovníkem snímku) "co se má posrat, se posere a když se něco posere, tak se posere všechno."

profil / všechny komentáře uživatele Gemini *****

Bratři Coenové v relativně normálním filmu předvedli geniální režii ještě geniálnějších herců. Bridges u mě tímhle kouskem vylétl mezi nejoblíbenější herce, Buscemi tak "neučinil" jen proto, že už mezi nimi dávno byl:) Tenhle film se musí nejenom vidět, ale hlavně pořádně slyšet.

profil / všechny komentáře uživatele Radyo ****

Jedna z největších coenovských pecek (lepší je asi jen Fargo). Zápletka vystavěná kolem pomočeného koberce je opravdu skvělá. Herecké obsazení je výborné (hrají zde i mí oblíbenci Buscemi a Stormare) a hlášky typu "Říkejte mi Dude" vešly skoro do historie. O tom, že bowling je nejlepší sport všech dob, už po tomhle filmu snad nepochybuje nikdo, a pokud by snad pochyboval, tak John Goodman vezme bouchačku a s její pomocí dotyčného "obrátí na pravou víru" - viz přešlap.

profil / všechny komentáře uživatele Isherwood ****

Absurdita plošná, aplikovaná přímo a pouze na samotného Dude Lebowského, kterému se pod rukama sere všechno jako na běžícím páse, a nikoliv ta jednotlivě zkratkovitá pro všechny postavičky, kterými jinak Coenovic zahlcují své filmy, mě protentokráte drží s jásavými výkřiky docela při zemi. Ne snad že by Jeff Bridges nebyl cool, že bych neměl chuť si zahrát bowling či ochutnat Bílého Rusáka, ale protentokráte jsem se nebavil tak, jak jsem čekal, byť je to celé natočené naprosto ukázkově, jak jenom bráchové umí. A to je možná ten problém… můj problém.

profil / všechny komentáře uživatele Matty ****

Brilantní černá komedie o jednom pochcaném tepichu v režii těch nejpovolanějších. 80% Zajímavé komentáře: Marius, StarsFan, Pacco, ABCD Marta, Bobek15, Bilky

profil / všechny komentáře uživatele gouryella ****

Tradicne dokonaly film od Coenu tentokrat zvyrazneny neskutecne vtipnym scenarem a nezapomenutelnym Johnem Turturrem v roli bowlingoveho Jezise.

profil / všechny komentáře uživatele Renton ***

Scénář: Ethan Coen, Joel Coen .. Šílená a šíleně zprofanovaná ptákovina. 60%

profil / všechny komentáře uživatele Djkoma ****

Něco tomu chybí, ale na poprvé nedokážu říct přesně co a pochybuji o dalším shlédnutí, i když ... Povinnost pro milovníky bowlingu.

profil / všechny komentáře uživatele woody *****

"To jsou nacisti?" "Ne, to jsou nihilisti, nemusíš se bát!" Aneb co se stane, když vám číňan pochčije tepich, váš kamarád byl ve Vietnamu, místo urny používáte pikslu na kafe a Philip Seymour Hoffman předvádí živého pana Smitherse a božsky roztahuje nozdry. A ačkoliv jsem již 14 let těžkým abstinentem, tak Bílého medvěda musím prostě ochutnat. Mimochodem, můj rekord v boulingu je 40... "Zasraně malý. Vim. Kurva no a co?"

profil / všechny komentáře uživatele Malarkey ****

Bohužel jsem od toho filmu čekal daleko víc. Ale to bratři Coenovi umí. Film, od kterého nic nečekám mě překvapí a u kterého mám vysoké mínění, tak ten mě nebaví. Nechci teda tvrdit, že mě Dude nebavil, ale čekal jsem to krapet vostřejší, než Dudovo chování. Asi jsem už v dnešní době vostřílenej a sleduju novou elitu arogantních kryplů v popředí s Gregory Housem, že mě nějakej Lebowski nemůže ani vytočit. Stejně jsem se ale bavil. Těch keců tam furt bylo dost na to, aby ten film měl důvod zkultovnět. U mě teda ne, ale i tak to bylo dobrý. Ten chlap je prostě Big.

Hodnocení uživatelů:
všechna hodnocení
(13014)

Sdílet na TwitteruSdílet na GoogleSdílet na Facebooku

Provozovatel, Reklama, Redakce  /  FAQ  /  Přidej obsah
Server hosting zajišťuje VSHosting s.r.o. / Doporučujeme: plastová okna, nabídka práce