Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Victor, malý Indián ze Salmonské rezervace v Idaho, se dozvídá o náhlé smrti svého otce alkoholika, který před lety opustil svou rodinu. Je vyzván, aby vyzvedl urnu s popelem zemřelého. Zcela bez finančních prostředků přistupuje na nabídku svého poněkud zvláštního přítele z dětství, sirotka Thomase. Ten přislíbil uhradit náklady na cestu do Phenixu, pokud jej Victor na oplátku vezme s sebou. Ztřeštěný, věčně užvaněný a vtipkující Thomas tvoří spolu s rozvážným a stoicky založeným Victorem dvojici více než nesourodou. Přesto se vydávají na cestu, kde poznají jeden druhého, sami sebe a život mimo rezervaci. Na konci cesty poznají svou budoucnost a odhalí záhadu své minulosti... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Faila 

všechny recenze uživatele

Příběh cesty sympatických a dobře zahraných postav k sobě samým a k řešení osobních otázek, které se někdy vůbec nedají zodpovědět. Mělo to vtip a mělo to i váhu. Dostat každého tenhle snímek vyloženě nemusí, mystika je možná ukryta trochu hlouběji, než by někdo od indiánského režiséra čekal, přesto je v tomhle filmu mnoho silných momentů. ()

PeteBuck 

všechny recenze uživatele

Takto nejako si predstavujem road movie, ktorý má fakt silu a pekné posolstvo. Nečakajte akciu, či nejaký úžasný vtip, proste jednoduchý príbeh, ktorý krásne plynie, zakončí sa to, ako sa má. Po 15 rokoch, čo som videl tento film, som si kúpil zbierku poviedok Shermana Alexieho, podľa ktorých to bolo natočené. Príbeh Victora a Thomasa trmácajúcich sa USA kvôli pozostatkom Victorovho otca je len jedným z mnoho príbehov, ktoré sa tam rozprávajú, veľa vecí je tam ináč, isté detaily zachované (Lester Selfapart, náhradníčka na Olympiáde), ale môžem povedať, že Alexieho poviedky na mne zachovali rovnako ak nie viac nezmazateľný dojem ako film. Oplatí sa pozrieť si príbeh, kde Indiáni popisujú súčasnú situáciu Indiánov, už len kvôli tomu spôsobu podania to stojí za to. A tá pesnička o zuboch Johna Wayna. To som už šiel do kolien. Mne tento film neskutočne sadol. ()

Reklama

Renfield 

všechny recenze uživatele

Trvalo mi osmnáct let, než jsem se k tomuto "jinému" filmu dostal. Přece jen jsem o něm tenkrát četl v nemocnici, což je místo, na které člověk raději zapomíná a tak jsem poněkud zapomněl i na Kouřové signály. Čas na Thomase, Victora a především jejich příběh o cestě, při které se mimo jiné znovu obnoví jejich přátelství přišel nyní... Právě příběhem je to vlastně jednoduchý film, který ale nepostrádá vícero vtipných, ale i dramaticky silnějších scén. Jeho největší zajímavostí ale samozřejmě zůstává nahlédnutí do života dnešních indiánů a právě to mě původně zaujalo nejvíce. Herecky je to film uvěřitelný, navíc především hlavní herci hrají velice dobře. Chris Eyre natočil tématem a obsazením zajímavou road movie, která rozhodně nezklame, naopak pobaví a třeba i rozesměje jednou z několika povedených hlášek. 75% ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

mě tento film nijak nezaujal, indianský život jak je zde prezentován je fajn, ale přišlo mi vše nějak moc zdlouhavé, některé pasáže docela nudné, takže tímto filmem nejsem tolik nadšená, jako ostatní uživatelé, tak kde je chyba? že bych potřebovala vidět jiný film, s lepším námětem, a jiný styl filmu? nejspíč to tak bude, škoda, očekávala jsem od tohoto filmu více, i více té srdeční záležitosti, ale to se zde nestalo, bohužel, ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nezávislá road movie, jehož největší inovací a originalitou jsou herečtí představitelé z řad indiánů. Jinak se ve své podstatě jedná o žánrovku, kde se mísí komedie s dramatem a film se zaměřuje převážně na herce a příběh. Naštěstí to zvládá velice dobře. Mě jen film tolik nebavil ale rozhodně v něm nebylo nic co by mi vyloženě vadilo. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Závěrečný Thomasův (Evan Adams) monolog "How do we forgive our fathers?" pochází z básně “Forgiving Our Fathers” od Dicka Lourieho z knihky "Ghost Radio". Báseň je dohledatelná i na internetu. (marmota-b)
  • Když se Arnold (Gary Farmer) ptá svého syna Victora, kterého indiána má nejraději, Victor (Adam Beach) mu odpoví, že nikoho („Nobody“). To je odkaz na Farmerovu slavnou roli ve filmu Mrtvý muž (1995), kde ztvárnil indiána Nobodyho. (Jack_Crabb)
  • Příběh je založen na knížce "Lone Ranger and Tonto Fistfight in Heaven" od Shermana Alexieho, který napsal i scénář. (marmota-b)

Reklama

Reklama