Reklama

Reklama

Zbytečná krutost

  • USA Blood Simple (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Bratři Ethan a Joel Coenovi dnes patří mezi nejúspěšnější tvůrce americké nezávislé scény a jejich vysoký kredit dokazuje to, že si tvůrčí nezávislost dokážou prosadit i ve svých hollywoodských projektech (např. Zmatky v Arizoně či Záskok). Své postupy (Joel režíruje, Ethan produkuje a scénáře jsou společným dílem) za dvacet let tvorby vůbec nezměnili. Jejich prvotina Zbytečná krutost (1983) se poprvé představila na nesoutěžním filmovém festivalu v Torontu v září 1984 a od té doby byla s velkým úspěchem uvedena na řadě filmových přehlídek a získala mnoho ocenění (mj. Velkou cenu poroty na festivalu Sundance 1985, ceny Independent Spirit Award za nejlepší režii a mužský herecký výkon v hlavní roli pro M. Emmeta Walshe). Přitom se jedná o „pekelně jednoduchý“ příběh, což je také jedním z možných překladů mnohoznačného originálního názvu. Majitel texaského striptýzového baru Julian Marty (Dan Hedaya) ví, že je mu jeho žena Abby (Frances McDormandová, která se stala kmenovou herečkou jejich dalších snímků a Joelovou manželkou) nevěrná s barmanem Rayem (John Getz) a nechá dvojici sledovat slizkým soukromým detektivem Visserem (M. Emmet Walsh). Banální příběh manželské nevěry a krvavé odplaty je nejen brilantně vystavěn a vypointován, ale ve své realizaci navíc rafinovaně odlehčen morbidním černým humorem. Bratři Coenové v tomto snímku také naznačili své další tvůrčí směřování, jež se vyznačuje důmyslným parafrázováním zavedených filmových žánrů (zde tzv. film noir, neboli „černý film“) a jejich dovedným přesazováním do nečekaných kontextů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (370)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Do detailov prepracované a zamotané klbko a lá Coenovci...Nápadmi sa rozhodne nešetrí, či už ide o samostný scenár a réžiu, ale aj o prácu kamery a strihu. Herci typologicky presný a korelujúci s celkovým "feelingom" filmu. Aj bez absencie hudby je to temné, absurdné, atmosferické a miestami parádne zimomriavkové, pričom vôbec nevadí, že v určitých pasážach je to viac "efektné ako efektívne"... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Filmu 'Fargo' som doteraz neprišiel poriadne na chuť, o to viac ma však dostal debut mojich režisérskych obľúbencov. Filmová brutalita dostala ďalšie synonymum s názvom 'Blood Simple.'! Prvú polhodinu všetko tíško smeruje k nejakej šialenosti, zločinu, brutalite, ktorá sa následne stane a nasledujúce minúty takmer bez slova, mrazivo detailne popisujú násilné a hrozivé činy hlavných predstaviteľov, ktoré vrcholia v napínavom závere. City sú vo filme na bode mrazu, z hercov (okrem M. Emmeta Walsha) nejde dostatočný pocit chladu a krutosti, scenár je trošku neohrabaný, réžia ešte predsa len v začiatkoch, no ako debut výnimočný počin. 85%. ()

Reklama

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Svými prvními filmy – Zbytečná krutost a Raising Arizona – bratři Coenové jasně stanovili dva směry své nadcházející tvorby – seriózní dramata/thrillery/noir a bizarní černohumorné komedie – které se v pozdějších dílech pak různě proplétaly (např. Seriózní muž, Po přečtení spalte,…). Zatímco pozdější Raising Arizona spadá do druhého směru, jejich debut Zbytečná krutost je čirou esencí směru prvního. Ústředním motivem zde je pro Coeny typické osnování a následná realizace pečlivého plánu daleko za hranicemi zákona, který se nakonec ošklivě pokazí. Spolu s Mužem, který nebyl je Zbytečná krutost filmem, který nejvýrazněji pracuje s žánrem film-noir, ve vypjatých momentech pak zabředává do čirého thrilleru a naleznou se zde i čistě hororové prvky. Atmosféra houstne konstantně s přibývajícími minutami a v poslední čtvrthodině se mi pro veškeré to napětí tajil dech. Je fascinující, že už tato prvotina Coenových oplývá nezaměnitelně precizní režií, jednotlivé scény jsou dokonale vysoustruženými audiovizuálními díly silně brnkající na divákovy nervy a navzdory „dějovému minimalismu“ jsem se ani na minutu nenudil. Spolu s filmem Tahle země není pro starý je Zbytečná krutost nejkrutějším a nejméně humorným (typického černého humoru zde je opravdu poskrovnu) dílem bratří Coenových. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Prvních dvacet minut bylo pro mě naprosto ZBYTEČNÝCH. Přemýšlel jsem, jestli se mám vůbec dívat. Z nudy jsem si stříhal nehty na rukou. Ale následující hodinka byla opravdu KRUTÁ, takže jsem si stihnul ostříhat jen nehty jedné ruky. Při závěrečných titulcích jsem ještě svíral kleštičky na nehty. Dějově strhující, skvěle natočené - nejlepší bratři Coenové. ()

Jansen 

všechny recenze uživatele

Excelentní film se značně černým nádechem filmu noir. Atmosféra je tak hustá, že by se dala krájet. Dokonalé sladění zvuků a hudby, kdy už pouze dupot psích tlap po koberci nebo úder do biliárové koule vzbuzuje pocit napětí. K tomu tísnivá hudba a dokonalá kamera, která ať už je v klidu nebo pohybu tvoří každou scénu nezapomenutelnou. Některé záběry mi dokonce svou zvláštní neobvyklou působivostí připomínaly tvorbu Davida Lynche. Bratři Coenové v roli sarkastických loutkařů za oponou nechávají své postavy tápat v chybných domněnkách a žádné předem nedají vědět, co zamýšlejí (jako „zbytečně krutý“ by se dal nazvat především osud „drsňáka“ Martyho).Hlavní hrdinové jsou tak za svá zbytečně krutá a neuvážená rozhodnutí nemilosrdně drceni nezvratnou osudovostí, která dopěje až k poslední značně bizardní scéně. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (21)

  • Teaser (Dráždič), tedy prvopočáteční upoutávka byla natočena a dána do oběhu dávno před natáčením filmu. Hlavní roli v ní měl ztvárnit Bruce "Evil Dead" Campbel v roli, kterou pak později ve filmu ztvárnil Dan Hedaya. Zbývá jen podotknout, že teaser byl stejně drsný a krvavý jako později natočený film. Takže kromě toho že teaser dráždil, tak ani moc nelhal. (Rodriguez)
  • I když se jméno postavy M. Emmeta Walshe nikdy ve filmu nezmíní, ve scénáři je pojmenována jako Loren Visser. V titulcích je pak uveden jako "soukromý detektiv". (MrCreosote)
  • Na radu Sama Raimiho obcházeli bratři Coenové celý rok studio po studiu s trailerem na film, jenž ještě nebyl vytvořen, než sehnali 750 000 dolarů do rozpočtu. (Othello)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Bratři Coenové chystají krvavý horor

Bratři Coenové chystají krvavý horor

30.01.2024

Je tomu už pět let od posledního společného snímku talentovaného tvůrčího dua bratří Coenů, jímž byl western Balada o Busteru Scruggsovi vyrobený pro streamovací službu Netflix. Po uvedení tohoto… (více)

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

Noir Film Festival 2021: Filmy bez předsudků

18.08.2021

Noir bez předsudků bude stěžejním tématem 9. ročníku Noir Film Festivalu, který se letos stěhuje na nové místo – hrad Český Šternberk, v jehož pěti interiérových sálech a na hradním nádvoří bude od… (více)

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Reklama

Reklama