Smrtící atrakce

Komedie / Krimi

USA, 1989, 102 min

Michael Lehmann

David Newman

Rozpočet $2miliónyTržby USA $1,108,462Tržby Celosvetovo $-(30.6.2009)

Pramáti všech studentských filmů se střihem a humorem Simpsonových, sem tam i mnohem černější, nahláškovaná až k prasknutí, s rozkošnou Winonou, supercool Slaterem, ďábelskou předwalshovskou Doherty a vpravdě výbušným finále navrch. My teenage angst bullshit has a body count.(12.4.2011)

Brutálny film. Čierna komédia, ktorá vystupuje z tradičného afektovaného štýlu žánru a ponecháva si len vražedný humor. Základom úspechu je jednoznačne úžasný scenár, ktorý bez akéhokoľvek preháňania možno označiť ako jeden z najlepších scenárov desaťročia. Britké brutálne slangové hlášky a subkultúrne narážky sa valia z úst perfektných hercov (Christian Slater je maniakálne dokonalý!) a spájajú sa v mnohých scénach, ktoré sa v momente stávajú kultom (dve najcoolovejšie zapálenia cigariet v dejinách filmu!).(12.9.2011)

• RHK

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire.(9.1.2010)

Nenechte se odradit stupidním českým názvem a oficiálním obsahem filmu zde uváděným - za oboje by tehdejší distributor zasloužil proplesknout. Černočerná satira na "bezstarostný středoškolský život" bez jediné ryze sympatické postavy (což byl takřka určitě záměr), je napěchována úžasnými hláškami, přepáleným humorem a vskutku originální základní premisou, která je svým způsobem vtipná i mrazivá zároveň. Herecké výkony mladých, většinou začínajících herců, které měli za sebou jen pár snímků, jako Winona Ryder, Christian Slater a Shannen Doherty nejsou nikterak oslnivé, ale ani vás neurazí a vy si tak můžete v klidu užívat šílenosti, co se před vámi odehrávají. Zaráží mě tak nízký počet hodnocení zde na ČSFD a poměrně i nízké procentuelní hodnocení, které balancuje mezi modrou a červenou barvou. Osobně film považuji za nedoceněný kult - samozřejmě míněno v našich končinách, ve Státech si výjimečnost tohoto snímku očividně uvědomují. P.S.: Narazil jsem na jediné české titulky k filmu, ale ty jsou bohužel strašné (a ač se netváří amatérsky, jsou plné významových chyb - a o to jsou zákeřnější). Pokud tedy nevládnete angličtinou natolik, abyste zhlédli film bez titulků, doporučuji raději originální anglické nebo počkat na lepší překlad.(21.8.2011)

Heathers jsou opravdu úchylný film, hodný díky svým hláškám označení kultu, bohužel asi jen do chvíle, kdy se postavy rozejdou. Nerozchází se totiž jen ony, ale i první polovina filmu s tou druhou. V první jsou obě postavy rebelové nesmíření se systémem, hledající (sebe)destrukci a únik tou nejkrajnější cestou (a Veronika dobře ví, co dělá). V té druhé Veronika prozře – ehm, ne, ani ji moc nebere, že zabila tři lidi, spíš ji přijde už moc nahlavu, že dotyčný rád střílí do rádia, … a všechno začíná jít do … hoven. Ideologie tu pracuje naplno, Veronika dostane úlohu uzdravovatele systému a JD už jen vytváří dojem totální maniaka. Nechápu, jak si může někdo myslet, že na konci systém došel nové rovnováhy – někdo kdo dokáže napodobovat rukopisy a vytrvale drápe obří písmena do deníku či necítí ani mírnou lítost nad tím, co udělal, nemůže být v normě. Jenže podle konvencí filmu je a dokonce bude určovat směr věcí následujících. Ideologie tak odstranila jednoho úchyla, tím mazanějším úchylem. Nebudu se teda bránit tomu, když řeknu, že ideologie filmu je vychcaná a manipulační. Life sucks. /// Jedna hvězda patří Slaterovi a jeho ohozu.(9.2.2010)

Podle nejmenovaného magazínu se má jednat o jeden z nejkultovnějších filmů. Alespoň v Americe. Nevím, neřekl bych, že je to zas taková pecka. Nicméně je to originální komedie plná černého humoru s mladými hvězdami Winonou Ryder a Christianem Slaterem a s několika scénami, které - pravda - k označení tohoto snímku za kultovní jistě vybízí.(4.1.2007)

Úžasné dialogy (vůbec co do množství hlášek je to opravdu studnice: "Bulimia is so 87" apod.). Sympaticky divné charaktery. Děj je trochu podivně vykonstruovaný, ale vůbe to nevadí - stejně jako vše ostatní je přehnaný, díky čemuž se daří postihnout spoustu aspektů tehdejší americké mládeže a společnosti vůbec. Nedivím se, že film je ve státech kultovní, evropan si pravděpodobně spoustu narážek neužije. Jeden z těch filmů, které by český dabing opravdu spolehlivě zabil...(18.4.2007)

kvalitativně nevyrovnaná koláž ale s mnoha nosnými myšlenkami a originálními nápady, více tak vybízí k zamyšlení než většina 80s produkce...přemýšlet o vyhození školy do vzduchu a o comit suicide koukám bylo a bude vždy aktuální...můj papá Kurt by tento film jistě ocenil, pokud ho neviděl...mělo to sice ten kýčovitý lak na povrchu, ale pod tím to byla v zásadě anarchistická provokativní hříčka, trochu drsnější verze Kurtova oblíbeného Over the Edge z roku 79. Po shlédnutí obou filmů se už ani nedivím, proč pak Kurt koncipoval klip k písni Smells like teen spirit, tak, jak to udělal...(8.1.2011)

No jo, Winona a Chris ještě moc neznámí v tomto kultovním snímku. Prostě klasa.(26.8.2007)

Winona Ryder je velice výbušná. Kriminální komedie o tom jak vyniknou ve škole a být idolem. I za cenu vraždy.(12.5.2011)

Na škole jsou nejoblíbenějšími studentkami tři Heleny a jedna Veronika (Winona) už má dost jejich nadvlády a rozhodne se jim vzepřít, jenomže si za parťáka vybere psychopatického pyromana, který to pojme dost vražedně a škola se otřese v základech. Vynikající černohumorná teen podívaná, svižná s výbornou Winonou a Slaterem, který jede stejně dobře jak v Pump Up the Volume .Takhle nějak má černá komedie asi vypadat. (na VHS jako Smrtící atrakce)(12.9.2006)

Heathers si na sebe berou tolik nákladu, že ho prostě nedokáží ukočirovat. Klasický středoškolský filmek, černá komedie, sociologická studie a některé pasáže by samostatně vypadaly skoro jak z nějakého slasheru. No a prostě to tak úplně nefunguje. Lítá to mezi těmito žánry šíleně anarchisticky, nedrží pohromadě. Na druhou stranu některé nápady a drzost se prostě upřít nedají. Psychadelické vraždění studentů nebo ustřelený prostředníček ve filmu, který začíná dohadováním se čtyř královen školy ve školní jídelně, to je fakt ne úplně každodenní šálek kávy. A je hrozně vidět, jak jsou Heathers otisknuti ve filmech jako Mean Girls, Jawbreaker. Kultovní status se jim zapírat opravdu nedá.(30.3.2009)

Tihle dva by se měli objevit v seriálu Sedmé nebe. Tam by si teprve užili!(26.2.2009)

Průměrný film, který bych mohl označit za morbidní. Ale i přes to je na pozadí stále přítomné morální ponaučení a hrdinka nakonec jedná podle zažitých zásad. Možná kdyby se to vzalo víc Burtonovsky - hlavní hrdinové by se vyžívali v chladnokrevném zabíjení podbarveném krvavými scénami, mohlo to být zajímavější. Takhle na snímek nezapomenu pouze díky originálním možnostem jak si zapálit cigaretu :)(30.8.2008)

Podle mého názoru dost dobrá teen černá komedie, která zaujme nejen Ryderovou a Slaterem v hlavních rolích, ale i slušným scénařem nabitým tunami hlášek. Asi nikdy nezapomenu to s tou teploušskou minerálkou v Ohiu to je geniální.(24.12.2008)

I Joker z Temného rytíře musel někdy chodit na střední školu... Nebo Americká krása posazená do 80. let? V každém případě pro mě osobně velké překvapení a další ze stylových filmů, který by si už dnes zřejmě nikdo nedovolil nenatočil.(7.12.2008)

Tři hvězdičky za dost dobrou hudbu, slušně morbidní námět a za SKVĚLÝHO Christiana Slatera. Jinak jsem čekala, že nechají na konci vybouchnout školu, a bylo pro mne velkým zklamáním že nenechali. Winona není nic moc, trochu vypadá na cca třináct let, a to mi trochu kazilo film. Jinak pár vcelku slušných rýpnutí do školy a učitelů, ale zkrátka ŠKOLA MĚLA VYBOUCHNOUT!!!(5.9.2010)

Na komedie si mne příliš neužije. Proto dávám plné hodnocení.(24.10.2011)

Americká dítka na střední jak je neznáte.Průměrný filmeček s docela dobrejma hláškama. Koncert začínajících hvězdiček amerického filmu.(12.9.2003)

<< předchozí 1 2