Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobře fungující harmonickou rodinu řidiče autobusu Františka Strnada (I. Bareš) a knihovnice středních let (V. Jeníková) zasáhne jako blesk z čistého nebe otřesná událost: jejich nadaný, talentovaný, slušný a „hodný chlapec“ Michal (B. Holiček) se doslova přes noc stane těžkým zločincem. Jednoho dne, zdánlivě bez jakéhokoliv motivu, zavraždí svou první lásku Moniku (B. Seidlová). Rodiče nemohou pochopit, jak se to mohlo stát a pátrají po motivech, jejich okolí se od nich odklání… (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné televizní překvapení, které jsem viděl až v roce 2012. Namísto vizuálně bombastického mediálně vděčného trháku, kterým nepochybně vražda spáchaná mladistvým je (což se ostatně v náznacích opakuje i v průběhu děje), se tvůrci uchýlili k civilnější formě a vydali se cestou vyobrazení dopadů šokující proměny "slušného kluka z prosté rodiny" a jeho činu na jeho rodinu, a taky na různé reakce širšího okolí... a samozřejmě i rodičů oběti. Minimálně ucházející herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích podle - troufám si na základě osobních zkušeností s kriminalitou mládeže soudit - realistického scénáře skládají dohromady něco, co lze označit za přesný opak šokujících bulvárních omylů jako bylo třeba Svědomí Denisy Klánové. Nemám důvod dát míň než 80% a velmi by mě potěšilo, kdybych se jednou dočkal něčeho podobného v producentsky patřičně podpořené formě na plátně českého kina. Rozhodně by to mělo větší hodnotu než Kajínek nebo Hranaři. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Takovej film na téma, jak během jednoho okamžiku se všechno v životě změní. I když je to pouhej televizní film a herecký obsazení taky neni z kategorie "top", tak se rozhodně nejedná o nějaký špatný dílo. Akorát v tomhle filmu jezdí 213ka v místech, kudy nikdy nejezdila, a ještě navíc dost podivně, že jede z Hájů směrem do centra a najednou Bareš vystupuje na konečný na Hájích. Asi se ve střižně k tomu dostal nějakej vidlák. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Na Hodném chlapci se dá ocenit angažovaný námět, ale jinak se prakticky ve všem podstatném shodnu s komentářem uživatele honajze. Přesně tak. Je to chtěné, upachtěné, přehnané a v řadě detailů nedůvěryhodné. Ve vzácné shodě můžu říct, že jak herecké výkony, scénář, tak režijní pojetí stojí za dvě hvězdičky a nic nevybočuje z řady. Tohle se prostě nepovedlo, řada televizních filmů z 80. let by tenhle kousek spolehlivě převálcovala. Celkový dojem: 45 %. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Film s velmi slušným potenciálem, který, ač nebyl využit v té největší míře, dokázal dané téma obsáhnout velmi kvalitně. Film staví především na výborném hereckém obsazení, jasně vede Igor Bareš a také Barbora Seidlová, ač na scéně nepobude příliš dlouho. Na české poměry rozhodně vydařený počin, který mě jen utvrdil v tom, že podobné malé, neznámé, zapadlé filmy v sobě mají mnohdy větší potenciál a kvality, než nějaké komerční hity měsíce. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sedemnásť ročný mladík si nájde svoju prvú lásku. Bezhlavo sa do nej zamiluje. Neznesie jej odmietnutie a v návale zlosti spácha brutálnu vraždu. Tento čin silne zasiahne jeho rodičov i jeho tehotnú staršiu sestru. Ich jednoduchý a šťastný život sa behom okamihu zmení. Tvrdo na nich dopadnú následky strašného činnu ich syna, z ktorého sa stal opvrhnutiahodný vrah. A pritom to býval taký slušný, nekonfliktný, inteligentný "Hodný chlapec". **** ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Předem musím říci, že nepatřím k divákům, kteří každý nedělní večer zapínají ČT1 a čekají, jaký televizní film jim ČT naservíruje. A nemám ani příliš nové české filmy rád. Ale u tohoto snímku mě zaujal popis děje, a tak jsem to zkusil. A nebyl jsem zklamán. Film je sice na můj vkus až příliš psychologický, ale zároveň je i docela reálný. A byl jsem překvapen, jak zajímavé snímky také mohou vzniknout v české televizní produkci. Zatímco leckteré české blbosti jdou do kin, takovéhle nadprůměrné záležitosti jsou pouze jednou za čas vysílány v televizi. To mě mrzí. A já byl s tímto snímkem spokojen a dávám 4 hvězdičky... ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Ani při té nejlepší vůli se k vám nemůžu přidat. Cožpak zpracování, to se u televizních filmů přeci jen krapet pouští, ale co ten scénář, prosím vás?! V něm se skákalo jako ve Velké pardubické, a když už se děj na chvilku uklidnil, přišlo z ničeho nic oraniště. Rozumím tomu, že pan Sovjak (autor onoho scénáře) nám chtěl dát nahlédnout do běžné rodiny a vykreslit situace, které se mohou stát každému. To nebylo zas tak těžké pochopit. Jenže to na mně působilo až moc prvoplánově, povrchně a hlavu s patou aby také jeden pohledal. Nehledě na to, že pan Bareš nezahrál nic, co by nesvedl ochotník z Horní Dolní. Na závěr zdravím autora oficiálního textu distributora a doporučuji mu přiložení studené hadry k čelu, pokud si vážně takhle představuje dobře fungující harmonickou rodinu. ()

_Berunka_ 

všechny recenze uživatele

Jako odraz v zrcadle se nám zde zobrazuje lehce dojemný příběh na první pohled normálně fungující rodiny, jejíž hlavní síly se upínají na nadějného zástupce rodu. Ne vše je jak se zdá a i v tom nejdokonalejším rodinném kruhu se vyskytnou problémy. Chlapec se nešťastně zamiluje a tropí hlouposti, nechodí do školy, bojkotuje přemíru péče, kterou mu rodiče vynakládají. Jeho pocity a dojmy jsou v neustálém zmatku, je ve stádiu dospívání, hormony se bouří. Láska je láska, on neunese rozchod s Monikou a zavraždí ji. V momentě se rozjede nekonečné kolo problémů, potyček a výčitek. Ideje se bortí a ve hře je pevnost rodinných pout, které musí odolat náporu médií a hlavně společnosti, která je tak krutá a my můžeme sledovat, jak se k nim otáčí zády. Musí čelit neustálým útokům ze strany sousedů, přecházet pozorování skrz prsty. V éteru je spousta nevyřčených otázek, na které se oba rodiče snaží najít odpovědi.. Jak selhali v roli rodičovské? Snad nedostatečná komunikace, snad nadbytečná péče... Další televizní film, díky němuž jsem nelitovala jeho zhlédnutí. Abych se však přiznala, nevyvolal ve mně nějaké hlubší emoce, ale za příjemný filmový zážitek ho rozhodně považuji. Dobré herecké obsazení, udělal na mne dobrý dojem a jako dobrý ho i hodnotím. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony (nejen Igor Bareš), solidní režie a spousta scén, které vypadají jako ze života. Některé detaily ve scénáři ovšem ještě chtěly doladit a třeba scéna z tunelu už se mi zdála vyloženě přehnaná. Ale hlavní je, že se ještě točí kvalitní TV filmy ze současnosti. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Bareš je herec, co byl objeven jen proto, že je zoufalý nedostatek dobrých herců, takže průměr klesl už tak dolů, že Bareš hraje a hraje, i když moc dobře ví, že to neumí. Za to si zaslouží uznání. A jak to neumí, tak rád holduje alkoholu a vydělává si na něj skoro poctivě. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zahraný i natočený psychologický snímek o dopadu těžkého trestného činu syna na život jeho rodiče. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Mám rád Igora Bareše, ale tady jsem mu nevěřil ani slovo. Zbytečně přitažené za vlasy, zbytečně chtěné, i když samozřejmě je sympatický pokus vyjnádřit se k problémům současnosti. Herecky nevyvážené, scenáristicky předvídatelné a nudné. A mimochodem, co to je za zlozvyk v českých filmech řešit problémy u stolu u večeře nebo oběda? U nás si jeden syn vezme jídlo k televizi, kde mu běží Simpsonovi, žena k počítači, a já se najím v poklusu při cestě do práce. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trošku promrhaný potenciál. Ten dopad, který měl synův zločin na rodinu i postoj okolí, to mohlo být rozpracováno lépe a hlouběji. I na tak krátké stopáži. Lépe obsazená mohla být i postava matky v podání Veroniky Jeníkové, jejíž výkon byl silně kolísavý. Naopak Igor Bareš řádil a z mého pohledu patří k našim nejnedoceněnějším hercům. Celkově koukatelná záležitost, která na jeden večer zabaví, ale záhy upadne v zapomnění. 50% ()

Philippa 

všechny recenze uživatele

Moje babička říká: "Malý děti - malý starosti, velký děti - VELKÝ starosti." A tohle byla tedy pořádná nálož..... ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá studie o tom, co dokáže taková situace udělat se spořádanou rodinou, která si až do osudného dne žila celkem normálním a obyčejným životem bez velkých problémů. Pak se něco zlomilo a rodina se rozložila. Nechtěla bych nikdy zažít to, co prožívala ta rodina. Mohlo to být ještě trošku více vyhrocené. Prostor pro to tam byl. ()

veronikav 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na věc,která se může (i v jiné podobě) stát komukoliv. Nějak jsem se nesetkala v reálu s takovou situací a dost mě to nutilo přemýšlet co by ? Kdyby? Jak bych se k tomu postavila a z které strany ? Oběť automaticky -ale nikdy mě nějak nenapadlo, že vlastně trpí i další nevinní -kteří jsou pro dost lidí vlastně vinni... ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý televizní film. Dost mi ale vadily řeči napravujícího se syna. To byla dost špatně zahraná role. Veronika Jeníková byla chvílemi také dost mimo mísu. Ale Igor Bareš hrál naprosto přesně a přesvědčivě. ()

Reklama

Reklama