Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 097)

Phobia 

všechny recenze uživatele

S překvapením musím konstatovat, že tenhle akční film neztratil grády a myšlenku ani po dlouhých letech od prvního shlédnutí. Sly je sice ve svých hereckých kreacích povětšinou prkenný, naštěstí alespoň nepostrádá charisma, a vlastně jediný chvályhodný výkon předvádí zcela přirozený a přesvědčivý B. Dennehy, přesto nemůžu než hodnotit kladně. Napínavé akční drama, v atraktivním přírodním prostředí, s výraznou myšlenkou (trauma z Vietnamu, přístup společnosti k veteránům a k odlišným lidem všeobecně), oproti knize slabší závěr, ovšem stále jde o vysoký nadstandard v žánru. 85% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slavný Sly v nejslavnější roli svého života, která se prokousává problémy stejně dobře jako jeho Rocky poráží americké a ruské hrdiny. Nová myšlenka, časově vystižná a perfektně jednoduše využitá. Hodně dobrý film, který opravdu trochu těžší z originality a povahy amerického národa, který automaticky diskriminuje "neoblíbené" skupiny lidí. Hodně silně formovaná myšlenka, kdy lidé bojují pro národ a národ se jim odvděčí nenávistí a předsudky. Tato myšlenka provází celý film a jeho nosnou zbraní, v které je nabita kulka se svaly Sylvestra Stalloneho a jeho neobyčejně povedenné vystižení role vietnamského vysloužilce. Určitě stojí za podivání, ale milovat toužit po tomhle filmu moc nebudete. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

I naproti mému hodnocení musím Rambovi udělit kritiku. Nějak jsem si neustále říkala "tohle že má být ten slavný, neporazitelný a chladný Rambo?" Představovala jsem si ho asi jinak. Film uplynul hrozně rychle a já měla pocit, že kromě neustálého pátrání policie v lesích, pár elitních hlášek, poutavých dialogů, akčních scén a charismatu Stalloneho, jsem se toho o moc více nedočkala. Tyto mé dojmy nejspíše pramení z toho, že jsem si jej představovala o mnohem více drsnějšího. A některé scény, zvláště ta plačící na konci, tomu rozhodně nepomohly. Toť můj subjektivní dojem. Ano, Rambo je kult a klasika. Bohužel ne tak, jak jsem si představovala. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Rambo není žádná nostalgie! I po více než 20-ti letech je to stále alarmující filmový odraz doby, který z tématu vietnamského syndromu ždímá absolutní maximum. Ač se Rambo řadí k modelovým pilířům akčních filmů 80-tých let, vyniká překvapivě inteligentním dějem a uvěřitelnými akčními sekvencemi, na něž je radost pohledět. Stallone na hereckém poli vyloženě boduje a jeho minimalistická mimika do role válkou strhaného veterána pasuje. Když navíc v závěru naříká nad válečnými ztrátami, divácké emoce pracují naplno. „To oni prolili první krev!“ ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Stallone umí zahrát dvě role opravdu dobře. tou první je samzozřejmě prosťoučký boxer Rocky a tou druhou je psychopatický Rambo. Obzvlášť v jedničce je John J. celkem slušnej blázen, tento rozměr jeho postavy potom bohužel v následujících dílech upadá. Bohužel Sylvester jinak dobrý herecký výkon trošku pokazil v závěru, kdy se Rambo zhroutí a pláče. Myslím, že věrohodný pláč je pro Slyho, nedosažitelná herecká meta a tak měl spíš postřílet pár zloduchů. Jinak má Rambo na akční film až pozoruhodně dobrý příběh, a co je zajímavém je politicky zcela opakní vůči atmosféře panující ve státech v době vietnamnské války. Pacifistické písně hippies nahradil až reaganovsky přímočarý a nekomprosmisní válečný patriotismus. Navíc při filmu člověk pocítí silný pocit zadostiučinění, když Rambo začne kosit cajty, co ho šikanují. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (110)

  • Knižní předloha vyšla v roce 1972, napsal ji profesor americké literatury David Morrell. (M.B)
  • Keď film vyšiel vo Veľkej Británii, v kinách a na VHS dostal hodnotenie 18+ aj napriek tomu, že nebol extrémne násilný a vo filme zomrel iba 1 človek. Keď film vyšiel na DVD, britská ratingová spoločnosť hodnotenie zmenila na 15. (WalterIK7)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama