Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 102)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: John Rambo,... ikona,... neuveriteľná klasika. Vrátil sa domov ako veterán, nenachádza pochopenie u šerifa, ktorý nim opovrhuje a zaobchádza ako s trestancom, tulákom, špinou, ... Chyba. Vojak, ktorý bol vycvičený zneškodňovať nepriateľské jednotky vo Vietname sa odtrhne z reťaze. Naučený ignorovať bolesť ničí v húfoch príslušníkov jednotky rangerov tými najoriginálnejšími spôsobmi v kvalitných akčných sekvenciách. Okrem granátov, potu a krvi však film poukazuje aj na vtedajší americký postoj k hrdinským vietnamským outsiderom. Záver v podaní výbuchov, všadeprítomných guliek, samopalov a Ramba síce jemne vyskakuje nad celkovú líniu, ale na celkovej kvalite filmu neuberá. Film je taktiež studnicou tvrdých nezabudnuteľných hlášok typu: "Co donutilo boha, aby stvořil někoho, jako je Rambo ?" plukovník Samuel Trautman: "Ramba nestvořil bůh. Toho jsem stvořil já! U mňa jeden z najlepších akčňákov vôbec. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem Ho dneska viděl celého. (Myslím tím i se začátkem, kdy John jde k jezeru a ptá se na mrtvého kámaráda). Co jinak dodat? RAMBO je kultovní klasika a hned po ROCKYM druhá nejslavnější role Sylvestera Stallona. Narozdíl od dalších pokračování je první film mnohem víc zaměřený přežtí v divočině a na postraumatické zážitky z Vietnamu a to z jedničky dělá pořád nejlepší díl trilogie. Perfektní hudba Jerryho Goldsmitha a drsná a přesto nádherná příroda (děj se shodou okolností odehrává v rodišti hororového mága Stephena Kinga, ve státečku Maine) celkový efekt dorovnává na 5. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Šerif Dennehy dráždí Kobru (nikoliv Mariona Cobrettiho, ale Johna R.) a k jeho smůle to je bosou nohou. Akční klasika stvořila legendu. Jestli by vznikla v případě užití závěru knižní předlohy, to posuďte sami.. Nedokážu si na místě vzpurného veterána z Vietnamu představit Johna Travoltu (jak píše don corleone). To by ty šerifovy zástupce ve washingtonských lesích utancoval k smrti? ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

No tak já vám nevím, klasické americké akční filmy sice rád mám, ale chválený Rambo mě nijak zásadně nezaujal. Nudný příběh a neuvěřitelně špatně hrající Sylvester Stallone, i když zase je pravda, že nijak úžasný výkon jsem od něj nečekal. Akční scény jako by postrádaly jiskru, nejsou nijak výrazné, spíše trochu ponudí, ovšem méně než zbytek filmu. Nevím jestli to tak je nebo ne, ale rozhodně to vypadá spíše jako nepodařené béčko, i když u tohohle typu filmu člověk nikdy neví. Režisér, jakoby byl nad věcí, nijak výrazně se nesnaží pomoci filmu a vyzdvihnout nějak zajímavě ty scény, které by se za povedené alespoň trochu označit daly. Dokonce chybí i tvrďácké hlášky - sice je tam pár méně výrazných, ale o těch pomlčme -, které by možná od Stalloneho působily mírně směšně, ale za zkoušku by to stálo. Dokonce i prostředí je unylé a rozhodně nemůže ničím diváka zaujmout. Takže nakonec jsem místo perfektního akčního filmu typu snímku Arnoldových dostal jen jeho poněkud chudého brášku, který se rozpadne dříve, než stačí cokoli říct. Možná by pomohlo větší zapracování na látce, ale na druhou stranu v roce 1982 neměli filmaři k dispozici takovou techniku jako mají ti dnešní. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Rambo!! Takhle nízké hodnocení jsem nečekal. Na rozdíl od dalších pokračování postavy mají nějaký charakter a něco hrají a Johny není nadčlověk. Má to určitou hloubku a závěr. Další díly již neměli vzniknout. Vždy jsem se do postavy Ramba hrozně vcítil, všichni ho berou za podřadnou osobu. Jdyž je pak začne v oregonských lesích likvidovat (mimochodem skvělé exteriéry), měl jsem hrozný pocit zadostiučinění. // Po letech jsem si tuhle kultovku zopakoval a musím říct, že Rambo neztratil nic ze své působivosti...ať už se jedná o hudbu, kameru, akční scény či Stalloneho herecký výkon. Každému, kdo ho považuje za příšerného herce bych pustil závěrečnou scénu filmu. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Při natáčení se stala řada úrazů: Sylvester Stallone (Rambo) si zlomil žebro a popálil si ruku o petardu; Brian Dennehy (Teasle) si zlomil 3 žebra; Stallone zranil sebe i Dennehyho svou dýkou; jeden z kaskadérů si nalomil 11 obratlů. (McLushi)
  • Mnoho komparzistov boli miestni obyvatelia, ktorí zostali bez práce, keď prestali pracovať pre okolité továrne. (WalterIK7)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama