Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 101)

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.4/10] | me: John Rambo,... ikona,... neuveriteľná klasika. Vrátil sa domov ako veterán, nenachádza pochopenie u šerifa, ktorý nim opovrhuje a zaobchádza ako s trestancom, tulákom, špinou, ... Chyba. Vojak, ktorý bol vycvičený zneškodňovať nepriateľské jednotky vo Vietname sa odtrhne z reťaze. Naučený ignorovať bolesť ničí v húfoch príslušníkov jednotky rangerov tými najoriginálnejšími spôsobmi v kvalitných akčných sekvenciách. Okrem granátov, potu a krvi však film poukazuje aj na vtedajší americký postoj k hrdinským vietnamským outsiderom. Záver v podaní výbuchov, všadeprítomných guliek, samopalov a Ramba síce jemne vyskakuje nad celkovú líniu, ale na celkovej kvalite filmu neuberá. Film je taktiež studnicou tvrdých nezabudnuteľných hlášok typu: "Co donutilo boha, aby stvořil někoho, jako je Rambo ?" plukovník Samuel Trautman: "Ramba nestvořil bůh. Toho jsem stvořil já! U mňa jeden z najlepších akčňákov vôbec. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka jak udělat bezchybný akčí film. Dvojka a trojka šly šupem dolů, čtyřka reputaci napravila. Začátek filmu je tajuplný a zlověstný současně, ticho před bouří, které dává tušit, že se co nevidět něco semele. Rambo velice rychle pochopí, že dáte-li blbci moc a zbraň k tomu, rozumně se nedomluvíte. Burani z městečka se zbraní v ruce se cítí neporazitelní. Namyšlení a nažhavení se vrhnou na hon člověka, který se provinil jen tím, že se pokusil projít jejich královstvím. Jak nerovný bude souboj, se ukáže záhy. Proti speciálně vycvičenému a ve Vietnamu zakalenému veteránovi nemají šanci. A byť nastává masakr, nejedná se o prvoplánová jatka. Divák je nucen postavit se na stranu Ramba, jelikož nespravedlnost a nafoukanost místních hovad je k nesnesení. Film se stává rozjetým vlakem, ze kterého se až do konce těžko vyskakuje... ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 100 nejlepších akčních filmů - 100 Greatest Action Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Přímočará klasika, která zavedla nového sympatického a schopného antihrdinu - Ramba. Zde v prvním díle budoucí série to veterán John Rambo s přehledem natře nesympatickým policajtům a navrch i národní gardě. Trailer: http://www.csfd.cz/film/16097-rambo-prvni-krev-first-blood/videa/ ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jak strašně mimo mísu asi může být tvrzení, že první Rambo má blíž k hutnému drámu než k akčnímu výplachu? Moc doufám ne. Sylvester Stallone si hvězdnou kariéru nakopnout uměl - pouhých šest let po umláceném boxerském typanovi se s vervou sobě vlastní pustil do nesnadné role žoldáka z džungle, co si dává komando z Vietkongu ke snídani. Střílí se tady ostrejma, tak bacha. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dvě stě mužů proti vašemu chlapci je pro nás prohraná válka?" Nebyla by, šerife, kdyby byla vedena ve tvém městě, ale v horách je to jiné. Tvá gumoléčba, vodoléčba a břitvoléčba osvěžila Rambovi paměť a najednou je ovládání střelných, bodných a sečných zbraní zase tak snadné. Já Rambovi rozumím, protože jsme si fyzicky hodně podobní. Já jsem sice o půl metru vyšší, mám výrazně viditelněji vypracované břišní svaly a vlasy mám ... teda spíš nemám. To je jedno. Jsme zkrátka dvojčata k nerozeznání, takže když se ocitne v nesnázích, tak mi vždycky zavolá a já mu dobře poradím - sejmi je všechny, Johne. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Flashbacková scéna, která byla natočena, ale ve filmu nakonec nebyla použita, zobrazuje Ramba (Sylvester Stallone) s kamarády v jednom vietnamském baru, kde se o jejich zábavu starají místní ženy. Jednu z nich Rambo odvede do zadní místnosti a miluje se s ní. Scéna se pak rychle přehoupne do přítomnosti a Rambo začíná plakat. (džanik)
  • Knižní předloha vyšla v roce 1972, napsal ji profesor americké literatury David Morrell. (M.B)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama