Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 101)

Dudek 

všechny recenze uživatele

No tak já vám nevím, klasické americké akční filmy sice rád mám, ale chválený Rambo mě nijak zásadně nezaujal. Nudný příběh a neuvěřitelně špatně hrající Sylvester Stallone, i když zase je pravda, že nijak úžasný výkon jsem od něj nečekal. Akční scény jako by postrádaly jiskru, nejsou nijak výrazné, spíše trochu ponudí, ovšem méně než zbytek filmu. Nevím jestli to tak je nebo ne, ale rozhodně to vypadá spíše jako nepodařené béčko, i když u tohohle typu filmu člověk nikdy neví. Režisér, jakoby byl nad věcí, nijak výrazně se nesnaží pomoci filmu a vyzdvihnout nějak zajímavě ty scény, které by se za povedené alespoň trochu označit daly. Dokonce chybí i tvrďácké hlášky - sice je tam pár méně výrazných, ale o těch pomlčme -, které by možná od Stalloneho působily mírně směšně, ale za zkoušku by to stálo. Dokonce i prostředí je unylé a rozhodně nemůže ničím diváka zaujmout. Takže nakonec jsem místo perfektního akčního filmu typu snímku Arnoldových dostal jen jeho poněkud chudého brášku, který se rozpadne dříve, než stačí cokoli říct. Možná by pomohlo větší zapracování na látce, ale na druhou stranu v roce 1982 neměli filmaři k dispozici takovou techniku jako mají ti dnešní. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Syrový a drsný, drsný a syrový, to jsou dvě přídavná jména, jenž dle mého názoru vystihují film režiséra Kotcheffa nejlépe. Zrodila se nová akční ikona s ultraostrým nožem za pasem a s krutou minulostí vietnamského veterána. Ano, osud se s Johnem J. Rambem přilíš nemazal, ale Rambo díky Trautmanovu zabijáckému tréninku všechny útrapy přestál a teď je tu, aby trochu rozhýbal členy jednoho policejního okrsku a pomohl jim shodit několik přebytečných kil dynamickou vycházkou po místním lesíku. První polovina scénáře je výborná a režisérsky skvěle zužitkovaná. Film má spád, atmosféru a napětí. Příchodem Trautmana na scénu syrové a bolestivé Rambovy vylomeniny mizí a snímek pozbývá na tempu. Závěrečné ohňostroje a kulometné palby jsou již trochu z jiného soudku a lehce zastiňují Rambovu kreativitu, kterou projevil při úprku z městečka a při tvorbě důmyslných lesních pastí. Celkově ale velice podařený akční film s obdivuhodným Sylvesterem Stallonem, který Ramba obdařil důvtipem, rychlým rozhodováním, selským rozumem, uvěřitelnou akcí a hromovou hláškou: Mohl jsem je všechny zabít, mohl jsem zabít Vás. Ve městě jste zákon Vy, tady jsem zákon já. Nenuťte mě nebo Vám ukážu hroznou válku. Nechte to bejt. Nechte to bejt!... 17 miliónů dolarů(rozpočet)/125 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve svém profilu mám uvedeno, že nemám rád akční filmy, ale vlastně to není tak úplně pravda, našla by se celá řada výjimek, které potvrzují pravidlo. Především ty, které se neberou vážně, jako například série Smrtonosné pasti. Rambo je ovšem jiný případ, je to doslova ztělesnění prvků a žánrových klišé, které se mi na akčních filmech nelíbí. Je to jeden z prvních filmů ve svém subžánru a ve své podstatě tuto kategorii filmů definoval a je považovaný za její symbol. Nemám potřebu polemizovat s kultem, v zásadě souhlasím s tím, že je to nejhodnotnější kousek filmové série o nezničitelném bojovníkovi z džungle a zároveň jediný film série, který se dá brát aspoň trošku vážně, resp. má z hlediska filmového umění jakous takous hodnotu. Scénář i režie se ještě snaží o určitou psychologii postav a ve vedlejších rolích se vyskytuje několik slušně hrajících herců, mimochodem Richard Crenna to určitě není, ale Brian Dennehy si plné uznání zaslouží. Z hlediska technických kvalit dnešních akčních filmů je ovšem vysoké hodnocení původního Ramba i tak evidentně hodně ovlivněné nostalgií a věkovým průměrem uživatelů. Celkový dojem: 40 %. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Dvě stě mužů proti vašemu chlapci je pro nás prohraná válka?" Nebyla by, šerife, kdyby byla vedena ve tvém městě, ale v horách je to jiné. Tvá gumoléčba, vodoléčba a břitvoléčba osvěžila Rambovi paměť a najednou je ovládání střelných, bodných a sečných zbraní zase tak snadné. Já Rambovi rozumím, protože jsme si fyzicky hodně podobní. Já jsem sice o půl metru vyšší, mám výrazně viditelněji vypracované břišní svaly a vlasy mám ... teda spíš nemám. To je jedno. Jsme zkrátka dvojčata k nerozeznání, takže když se ocitne v nesnázích, tak mi vždycky zavolá a já mu dobře poradím - sejmi je všechny, Johne. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

S překvapením musím konstatovat, že tenhle akční film neztratil grády a myšlenku ani po dlouhých letech od prvního shlédnutí. Sly je sice ve svých hereckých kreacích povětšinou prkenný, naštěstí alespoň nepostrádá charisma, a vlastně jediný chvályhodný výkon předvádí zcela přirozený a přesvědčivý B. Dennehy, přesto nemůžu než hodnotit kladně. Napínavé akční drama, v atraktivním přírodním prostředí, s výraznou myšlenkou (trauma z Vietnamu, přístup společnosti k veteránům a k odlišným lidem všeobecně), oproti knize slabší závěr, ovšem stále jde o vysoký nadstandard v žánru. 85% ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Zbrane, ktoré policajti vo filme používajú, sú pištoľ S&W model 66, puška s ďalekohľadom Remington 700 a útočné pušky AR-15/SP1, M16A1 a HK93. Rambo (Sylvester Stallone) na konci požíva guľomet M60. (N0X.)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama