Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 097)

golfista 

všechny recenze uživatele

Osamělý veterán vietnamské války ve špatnou chvíli na špatném místě. To nemohlo pro Dennehyho a spol. dopadnout dobře :) V rámci žánru je to určitě velmi světlá chvilka, která se v době pirátských kopií na Betách a prvních VHSkách stala klasikou. Ze svého pohledu musím říct, že právem a podívám se na ní s chutí i dneska. Stalonemu role dokonale sedla. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

"Realistický" příběh konfliktu válečného veterána s policií. Není to vůbec špatný film přestože je to "první" Rambo. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Po celý film výborná podívaná, až na ten závěr, kdy Sly se samopalem v ruce napíná svoji muskulaturu a dává tušit, co přijde v následujících dílech. Jinak je tu Stallone hodně uvěřitelný a ve chvílích, kdy vede svoji nerovnou partyzánskou válku ukrytý kdesi v lesích, mu člověk musí fandit. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

První Rambo byl podstatně víc než nějaké béčko, nesl v sobě stigma bolestné minulosti hlavního hrdiny a ukázal jak to občas chodí na tom "idylickém malém městě". Do vínku dostal taky úžasně syrovou (a sychravou) atmosféru, na čemž má podstatný podíl hudební mág Jerry Goldsmith. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nějak si po těch letech, kdy jsem Ramba vnímal jako přímou akci, nemohu zvyknout, že je to vlastně post-vietnamské psychologické drama. 70% Zajímavé komentáře: Silence, Thewho18, MacGyver ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ale je to tak sedmdesátka. I ty neakční části, kdy Sylvester Stallone pláče nad mizérií války i své městské současnosti, by byly dobré, kdyby šlo o herce. Celá ta zápletka ohledně maloměsta, které hledí na veterána s opovržením, je zajímavá, jen se mi zdálo, že se v ní občas zbytečně moc tlačí na pilu. Režie ovšem není ani tak zajímavá, např. pronásledování v autě mohlo být zrežírováno více invenčně. Z herců je jasně nejlepší Brian Dennehy, Richard Crenna coby kožený oficír nemá moc co předvést. O ostatních radši nemluvím. Jako taková nenáročná trošku adrenalinová podívaná na jakékoliv odpoledne - proč ne. Ovšem klasika - ani omylem. Tedy pro mě ne. ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Jestli chcete vědět, jak opravdu má Rambo vypadat a čeho je schopen, přečtěte si román Davida Morrela - První krev. To není čajícek jako tady, to je nekompromisní řežba a 13 zabitých jeho pronásledovatelů. To by ale nemohl být i upravený konec, nevzniklo by další pokračování, protože by bylo už po něm... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších ačkních filmů . Vůbec nechápu jak tady uživatel Divočák může napsat že Rambo 1 není akční film a že je v něm málo akce. Neexistuje moc akčních filmů, kde by akční scény byly dělány pro vykreslení smyslu chování a povahy hlavního hrdiny. Právě díky naprosto brilantně natočené akci v lese, pochopíme, kdo je skutečně Rambo zač. Kdyby každej akční film byl natočen jako Rambo 1 měl by tento žánr mnohem více přiznivců. Dobrej akční film přece není jen pic, pic a kop, kop, nedělá ho ani co největší počet mrtvol /pro příklad: scéna ve které Rambo ujiždí na motorce z policejní stanice, zakončená nepovedeným výjezdem po svislém hladkém povrchu skály, byla překonána až Jasonem Bournem v roce 2007 a jeho motonaháněčkou v Maroku. Mimochodem kdo jezdí endurem ví jak tato scéna na skále je nebezpečná, kdo ne, může tvrdit, že akčních scén je v Rambovi pomálu /. Dynamika akčních scén tady perfektně zapadne do vážného vyznění celého příběhu, oboje pak ještě nabývá na síle při hudbě Jerryho Goldsmitha. Každý čin který Johny Rambo udělal, jsem dělal s ním, každý slovo, který Johny Rambo řekl, jsem říkal s ním, včetně závěrečného proslovu: " Ve Vietnamu mě svěřila vláda stroje za miliony USD a v mé zemi pak neseženu práci a nemůžu se ani nažrat". "Přiletím domů a lidi na mě na letišti řvou,vrahu dětí". Milá americká vládo, až zase budeš verbovat chudý kluky do vojenskýho konfliktu, tyhle věty asi používat nebudeš, co ? Rambo může svou první krev prolít třeba i za sto let a pořád to bude stejně silný příběh v kvalitním akčním provedení. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Rambo není žádná nostalgie! I po více než 20-ti letech je to stále alarmující filmový odraz doby, který z tématu vietnamského syndromu ždímá absolutní maximum. Ač se Rambo řadí k modelovým pilířům akčních filmů 80-tých let, vyniká překvapivě inteligentním dějem a uvěřitelnými akčními sekvencemi, na něž je radost pohledět. Stallone na hereckém poli vyloženě boduje a jeho minimalistická mimika do role válkou strhaného veterána pasuje. Když navíc v závěru naříká nad válečnými ztrátami, divácké emoce pracují naplno. „To oni prolili první krev!“ ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tento úvodní film z Rambo-série má ještě docela hlavu i patu. Není to sice nic víc než jen ambiciózní béčko, ale snad právě proto na něj nahlížím vpodstatě shovívavě. Sly Stallone skutečně hrál asi jen v 1. dílu Rockyho, pak už se jen tvářil, že hraje. V tomhle díle mu ale ta jeho herecká přetvářka jde docela dobře. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Holt i já mám z mládí resty, který napravuju postupně v průběhu svého života. Už je tomu tak, že mi během akčních sobot na Nově, které jsem v mládí miloval, unikl právě tenhle skvost. Každopádně dát něco jiného, než pět hvězd, by v tomto případě mělo na mě stejný dopad jako právě dokonané harakiri. ()

T2 

všechny recenze uživatele

John Rambo a jeho vykreslenie ako unaveného vojenského veterána z Vietnamu nemohli byť ani lepšie spracované, po celý čas sa buduje komorná dráma a Sylvester Stallone do svojej úlohy vložil kus uveriteľného až vžitého života, akoby tie útrapy aj sám osobne prežil. Pre mňa osobne je to jeho najzaujímavejšia filmová postava, škoda že nasledujúce diely klesli skoro čisto len na akčnú strielačku všetkého živého navôkol ale aj tak je to jedna z najlepších sérii vôbec a nehovoriac už o akčných. Od plného hodnotenia ma delí len kúsok, troška my vadí príbehové dianie pri konci filmu. ║Rozpočet$15milionovTržby USA $47,212,904Tržby Celosvetovo $125,212,904║ celé 80.roky proste patrili Stallonemu takmer všetko na čo siahol sa stalo hitom, jedine Schwarzenegger s ním dokázal ako tak súperiť ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Takové nesmělé lavírování mezi akcí a psychologickým thrillerem, na které se s notnou porcí nostalgie dá hledět – byť akční část zastarala a psychologie v tom nikdy nebyla bůhvíjaká věda. Jako takový úhledný památníček 80. letům stále hodné údržby. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slavný Sly v nejslavnější roli svého života, která se prokousává problémy stejně dobře jako jeho Rocky poráží americké a ruské hrdiny. Nová myšlenka, časově vystižná a perfektně jednoduše využitá. Hodně dobrý film, který opravdu trochu těžší z originality a povahy amerického národa, který automaticky diskriminuje "neoblíbené" skupiny lidí. Hodně silně formovaná myšlenka, kdy lidé bojují pro národ a národ se jim odvděčí nenávistí a předsudky. Tato myšlenka provází celý film a jeho nosnou zbraní, v které je nabita kulka se svaly Sylvestra Stalloneho a jeho neobyčejně povedenné vystižení role vietnamského vysloužilce. Určitě stojí za podivání, ale milovat toužit po tomhle filmu moc nebudete. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Prvni a jediny povedeny Rambo. Stallone se snazi i hrat - dari se mu to sice jen prumerne, ale ve srovnani s drtivou vetsinou jeho zbylych filmu se jedna o silny nadprumer. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Tam kde se pokračování Johna Ramba zvrhla v krystalická béčka bez nápadu, ve kterých neohrožený americký hrdina kosí desítky, ne-li stovky, nepřátel spořádaného amerického lidu, tak přesně v těch místech sází první Rambo na komornost, vynalézavost a syrovost boje o přežití. Kde jsou pokračování směšná, tam je jednička napínavá. Největší chybou prvního Ramba je, že tvůrci nakonec opustili myšlenku na zakončení, ve kterém by hlavní postava zemřela a umožnili tak vznik nedůstojných pokračování... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvělá akční řežba i v dnešní době. Ale mě to ještě víc sedlo jako... a teď mě klidně pranýřujte psychologickej film. Opravdu to na mě zapůsobilo mnohem víc než třeba Lovec Jelenů. No a teď mě ukřižujte :-) ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší Rambo!! Takhle nízké hodnocení jsem nečekal. Na rozdíl od dalších pokračování postavy mají nějaký charakter a něco hrají a Johny není nadčlověk. Má to určitou hloubku a závěr. Další díly již neměli vzniknout. Vždy jsem se do postavy Ramba hrozně vcítil, všichni ho berou za podřadnou osobu. Jdyž je pak začne v oregonských lesích likvidovat (mimochodem skvělé exteriéry), měl jsem hrozný pocit zadostiučinění. // Po letech jsem si tuhle kultovku zopakoval a musím říct, že Rambo neztratil nic ze své působivosti...ať už se jedná o hudbu, kameru, akční scény či Stalloneho herecký výkon. Každému, kdo ho považuje za příšerného herce bych pustil závěrečnou scénu filmu. ()

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama