Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 101)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Šerif Dennehy dráždí Kobru (nikoliv Mariona Cobrettiho, ale Johna R.) a k jeho smůle to je bosou nohou. Akční klasika stvořila legendu. Jestli by vznikla v případě užití závěru knižní předlohy, to posuďte sami.. Nedokážu si na místě vzpurného veterána z Vietnamu představit Johna Travoltu (jak píše don corleone). To by ty šerifovy zástupce ve washingtonských lesích utancoval k smrti? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších ačkních filmů . Vůbec nechápu jak tady uživatel Divočák může napsat že Rambo 1 není akční film a že je v něm málo akce. Neexistuje moc akčních filmů, kde by akční scény byly dělány pro vykreslení smyslu chování a povahy hlavního hrdiny. Právě díky naprosto brilantně natočené akci v lese, pochopíme, kdo je skutečně Rambo zač. Kdyby každej akční film byl natočen jako Rambo 1 měl by tento žánr mnohem více přiznivců. Dobrej akční film přece není jen pic, pic a kop, kop, nedělá ho ani co největší počet mrtvol /pro příklad: scéna ve které Rambo ujiždí na motorce z policejní stanice, zakončená nepovedeným výjezdem po svislém hladkém povrchu skály, byla překonána až Jasonem Bournem v roce 2007 a jeho motonaháněčkou v Maroku. Mimochodem kdo jezdí endurem ví jak tato scéna na skále je nebezpečná, kdo ne, může tvrdit, že akčních scén je v Rambovi pomálu /. Dynamika akčních scén tady perfektně zapadne do vážného vyznění celého příběhu, oboje pak ještě nabývá na síle při hudbě Jerryho Goldsmitha. Každý čin který Johny Rambo udělal, jsem dělal s ním, každý slovo, který Johny Rambo řekl, jsem říkal s ním, včetně závěrečného proslovu: " Ve Vietnamu mě svěřila vláda stroje za miliony USD a v mé zemi pak neseženu práci a nemůžu se ani nažrat". "Přiletím domů a lidi na mě na letišti řvou,vrahu dětí". Milá americká vládo, až zase budeš verbovat chudý kluky do vojenskýho konfliktu, tyhle věty asi používat nebudeš, co ? Rambo může svou první krev prolít třeba i za sto let a pořád to bude stejně silný příběh v kvalitním akčním provedení. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že proběhne konflikt, začnu fandit hlavní postavě a pak budu buď méně, nebo více trpět žánrovými neduhy. Omyl. S akcí jako takovou jsem překvapivě neměl větší problém, přišla mi v pohodě, v mých očích selhala hned úvodní naprosto nezvládnutá zápletka. Přestože se k němu policajt nechoval zrovna zdvořile, John si mohl jít po svých, několikrát měl příležitost nechat to být (tzv. mít ho „někde“ a ustoupit) a problémy si de facto způsobil sám. Mnohokrát mohl spolupracovat a mít klid, hrdost či co mu to však nedovolila, navíc se začal chovat jako totální magor, takže je logické, jak se policie potom zachovala, a upřímně nevím, proč bych měl s někým takovým soucítit, nebo mu snad fandit. „Prolili první krev!“. Jestli někdo začal mlátit všechny okolo a při svém útěku ještě sejmul nevinného chlápka a čapnul mu motorku, byl to Rambo. Poprvé, kdyby se snad dala ospravedlnit Johnova potřeba se mstít/bojovat, byla chvíle, kdy se vzdával, a přesto dostal jako odpověď spršku kulek. Ale vzhledem k tomu, že do teď utíkal a unikat svým pronásledovatelům mohl klidně dál, tak šlo zase o dost zkratovité chování, kterému jsem prostě nevěřil. Naivní návrh Rambova cvičitele mě už ale opravdu rozesmál, i když ještě více Johnův um s kamenem, srovnáte-li si výšku vrtulníku a škodu, kterou by takový nerost způsobil, za předpokladu, že by vůbec k vrtulníku doletěl. Snímek se asi snažil naznačit, že by se k válečným veteránům, kteří prožili pro obyčejného člověka nepředstavitelné hrůzy, mělo chovat s úctou a v rukavičkách, ale když jim hrabe, tak je to těžké. Asi bych měl výše popsaná negativa snímku odpustit, jde přece jen o „hloupej béčkovej akčňák, tak to tolik nehroť“, ale nepřipadá mi, že by se tak na venek úplně prezentoval, nebo by tomu odpovídalo zdejší silně přepálené hodnocení, takže dávám jen 2*, ze zvědavosti asi zkusím dát druhý díl (ten mi už taky snad nabídne smysluplnější zápletku). ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Syrový a drsný, drsný a syrový, to jsou dvě přídavná jména, jenž dle mého názoru vystihují film režiséra Kotcheffa nejlépe. Zrodila se nová akční ikona s ultraostrým nožem za pasem a s krutou minulostí vietnamského veterána. Ano, osud se s Johnem J. Rambem přilíš nemazal, ale Rambo díky Trautmanovu zabijáckému tréninku všechny útrapy přestál a teď je tu, aby trochu rozhýbal členy jednoho policejního okrsku a pomohl jim shodit několik přebytečných kil dynamickou vycházkou po místním lesíku. První polovina scénáře je výborná a režisérsky skvěle zužitkovaná. Film má spád, atmosféru a napětí. Příchodem Trautmana na scénu syrové a bolestivé Rambovy vylomeniny mizí a snímek pozbývá na tempu. Závěrečné ohňostroje a kulometné palby jsou již trochu z jiného soudku a lehce zastiňují Rambovu kreativitu, kterou projevil při úprku z městečka a při tvorbě důmyslných lesních pastí. Celkově ale velice podařený akční film s obdivuhodným Sylvesterem Stallonem, který Ramba obdařil důvtipem, rychlým rozhodováním, selským rozumem, uvěřitelnou akcí a hromovou hláškou: Mohl jsem je všechny zabít, mohl jsem zabít Vás. Ve městě jste zákon Vy, tady jsem zákon já. Nenuťte mě nebo Vám ukážu hroznou válku. Nechte to bejt. Nechte to bejt!... 17 miliónů dolarů(rozpočet)/125 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Je zaujimave pozriet si po niekolkych rokoch film, ktory sa pred 20-timi rokmi tolko nahraval na VHS-ky. Avsak nic sa nezmenilo. Rambo je stale perfektny film, respektiva drama, kde hlavne k zaveru prekvapil svojim hereckym talentom Sylvester Stallone, ale rovnako presvedcivy bol aj Brian Dennehy, ktory si svojho brutalneho serifa zahral zrejme s chutou a ja som mu to proste zozral a neznasal som ho :-) Vo vedlajsej ulohe sa objavil vtedy este neznamy a mlady David Caruso v ulohe jedneho zo serifovych zastupcov, ktoreho pozname teraz hlavne z krimiserialu CSI: MIAMI (2002). Richard Crenna bol neskor obsadeny i v parodii na Ramba vo filme HORUCE STRELY 2 (1993), kde si tiez zahral plukovnika, ktoreho bolo treba zachranit :-) Rambo zrejme patri medzi najuspesnejsie filmy rezisera Teda Kotcheffa, kedze okrem tohto filmu sa mu nepodarilo natocit nic uspesnejsie, akurat par televiznych filmov, alebo v roku 1995 prepadak s Dolphom Lundgrenom STRELEC, ktory sa okrem ineho natacal i v Prahe... 13.08.2009 ___________ Sylvester Stallone - (John J. Rambo) +++ Richard Crenna - (Plukovník Samuel Trautman) +++ Brian Dennehy - (Serif Will Teasle) +++ Bill McKinney - (Kapitán Dave Kern) +++ Chris Mulkey - (Serifov zástupca Ward) +++ David Caruso - (Serifov zástupca Mitch) +++ Produkcia: Mario Kassar, Andrew G. Vajna +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Sylvester Stallone měl hodně připomínek ke scénáři a dokonce se domohl toho, aby postava Ramba nebyla pouze ničivým strojem a byla více vykreslena jeho traumata z Vietnamu, osobnost, citlivost a jeho charakter, což se nakonec ukázalo jako důležitý prvek pro oblíbenost této postavy. (ClintEastwood)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama