Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 102)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pojmy Sylvester Stallone a Rambo u mňa patria nezmazateľne k sebe, po dlhých rokoch Stallonovej snahy konečne natočil poriadny film, ktorý mu už naplno rozbehol kariéru a odštartoval jednu z mojich najobľúbenejších akčných sérií. Síce rešpektujem aj Rockyho, ale nie som veľký fanúšik tejto série a mimo neho prakticky všetko do prvého Ramba sú len prinajlepšom ťažko priemerné a zabudnuteľné záležitosti. Ale predsa len musím povedať, že sú mi nasledujúce, akčnejšie diely bližšie, ale nie preto, že by som tak priahol po akcii a hromade mŕtvych, ale hlavne preto, že tie sa na nič nehrajú, zatiaľ čo pri tomto pôvodnom filme mám pocit, že sa snaží byť aj niečím viac, než na čo skutočne má. Na plnohodnotnú drámu zaoberajúcou sa psychológiou vojnového veterána sa mi to zdá predsa len trochu béčkovejšie, než by bolo vhodné a čiastočným problémom sa mi zdá aj samotný Rambo. Predstavuje tu síce takého prakticky až chudáka, ktorému sa nedá nefandiť a na tých jeho replikách je kus pravdy, ale za tie svoje nové problémy si môže aj trochu sám, svojou zámernou tajomnosťou a mlčanlivosťou a keby bol schopný aspoň pár rozumných súvislých viet, nič také by sa stať nemuselo. Ale nad všetko toto sa dá aj celkom povzniesť a užívať si parádny dobrodružný film z atraktívneho prostredia, v ktorom veterán využíva všetky svoje schopnosti s výnimkou zabíjania ľudí, aby prežil. No toto platí hlavne o prvej polovici, venujúcej sa výhradne takému menšiemu konfliktu so skupinou policajtov z jednej policajnej stanice, toto je výborne zvládnuté a nájde sa tu nespočet nezabudnuteľných scén. Ale potom už ide úroveň filmu predsa len trochu dolu, zapojenie množstva ďalších ľudí síce filmu pridá trochu na veľkoleposti, ale napríklad časť v jaskyni ma vôbec nebaví a už to celkovo stratí to čaro prvej polovice a dlhší čas ma už vlastne bavili len rozhovory s plukovníkom Trautmanom. Ale celkový dojem zase vylepšuje finále. Po akčnej stránke som tiež dosť spokojný, síce je viac v dobrodružnom štýle a o zabíjanie tu vôbec nejde, ale aj tak je tu plno vydarených akčných scén, spomenúť musím hlavne útek z policajnej stanice, postupné zneškodňovanie policajtov v lese alebo aj explozívny záver. Obsadeniu sa tiež nedá nič vytknúť, Sylvester Stallone vo svojej ikonickej úlohe, k tomu plukovník Richard Crenna , ktorého výroky na hlavného hrdinu ma vždy pobavia a chválim aj výber policajtov, samozrejme obzvlášť Brian Dennehy. Takže síce skôr uprednostňujem akčnejšie pokračovania, ale aj tento prvý diel mám veľmi rád, zaslúžená klasika, ku ktorej sa raz za pár rokov vraciam. 78% ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Osamělý veterán vietnamské války ve špatnou chvíli na špatném místě. To nemohlo pro Dennehyho a spol. dopadnout dobře :) V rámci žánru je to určitě velmi světlá chvilka, která se v době pirátských kopií na Betách a prvních VHSkách stala klasikou. Ze svého pohledu musím říct, že právem a podívám se na ní s chutí i dneska. Stalonemu role dokonale sedla. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se Rambo. John J.. Vizáží připomíná zarostlějšího Forresta trempa (ten byl koneckonců taky ve Vietnamu), který neumí do deseti napočítat. Ve skutečnosti však disponuje neuvěřitelnou schopností splynout s přírodou a s partyzánskou noblesou v ní eliminovat své nepřátele. Je to bojový stroj, jehož nerozhází pád ze skály ani národní garda, natož nějaký nabubřelý šolicejní feriš Wiggum (či Teasle nebo tak nějak). Johnny zkrátka nemá rád namachrované policajty a oni nemají rádi jeho ("Jakejpak lov? My nelovíme jeho, on loví nás."), krysy taky moc nemusí, takže jediným společníkem mu je jeho lovecký nůž s chirurgickými potřebami. Jeho první filmové dobrodružství tak sice působí lehce komorněji, než jeho akčnější pokračování, ale o to mrazivěji, syrověji a hlavně reálněji. Prostě klasika. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Je zaujimave pozriet si po niekolkych rokoch film, ktory sa pred 20-timi rokmi tolko nahraval na VHS-ky. Avsak nic sa nezmenilo. Rambo je stale perfektny film, respektiva drama, kde hlavne k zaveru prekvapil svojim hereckym talentom Sylvester Stallone, ale rovnako presvedcivy bol aj Brian Dennehy, ktory si svojho brutalneho serifa zahral zrejme s chutou a ja som mu to proste zozral a neznasal som ho :-) Vo vedlajsej ulohe sa objavil vtedy este neznamy a mlady David Caruso v ulohe jedneho zo serifovych zastupcov, ktoreho pozname teraz hlavne z krimiserialu CSI: MIAMI (2002). Richard Crenna bol neskor obsadeny i v parodii na Ramba vo filme HORUCE STRELY 2 (1993), kde si tiez zahral plukovnika, ktoreho bolo treba zachranit :-) Rambo zrejme patri medzi najuspesnejsie filmy rezisera Teda Kotcheffa, kedze okrem tohto filmu sa mu nepodarilo natocit nic uspesnejsie, akurat par televiznych filmov, alebo v roku 1995 prepadak s Dolphom Lundgrenom STRELEC, ktory sa okrem ineho natacal i v Prahe... 13.08.2009 ___________ Sylvester Stallone - (John J. Rambo) +++ Richard Crenna - (Plukovník Samuel Trautman) +++ Brian Dennehy - (Serif Will Teasle) +++ Bill McKinney - (Kapitán Dave Kern) +++ Chris Mulkey - (Serifov zástupca Ward) +++ David Caruso - (Serifov zástupca Mitch) +++ Produkcia: Mario Kassar, Andrew G. Vajna +++ Hudba: Jerry Goldsmith +++ ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Názorná ukázka jak udělat bezchybný akčí film. Dvojka a trojka šly šupem dolů, čtyřka reputaci napravila. Začátek filmu je tajuplný a zlověstný současně, ticho před bouří, které dává tušit, že se co nevidět něco semele. Rambo velice rychle pochopí, že dáte-li blbci moc a zbraň k tomu, rozumně se nedomluvíte. Burani z městečka se zbraní v ruce se cítí neporazitelní. Namyšlení a nažhavení se vrhnou na hon člověka, který se provinil jen tím, že se pokusil projít jejich královstvím. Jak nerovný bude souboj, se ukáže záhy. Proti speciálně vycvičenému a ve Vietnamu zakalenému veteránovi nemají šanci. A byť nastává masakr, nejedná se o prvoplánová jatka. Divák je nucen postavit se na stranu Ramba, jelikož nespravedlnost a nafoukanost místních hovad je k nesnesení. Film se stává rozjetým vlakem, ze kterého se až do konce těžko vyskakuje... ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Knižní předloha vyšla v roce 1972, napsal ji profesor americké literatury David Morrell. (M.B)
  • Počas natáčania bol odcudzený nákladný automobil, v ktorom bolo 50 strelných zbraní pre potreby natáčania. (WalterIK7)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama