Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 101)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ve svém profilu mám uvedeno, že nemám rád akční filmy, ale vlastně to není tak úplně pravda, našla by se celá řada výjimek, které potvrzují pravidlo. Především ty, které se neberou vážně, jako například série Smrtonosné pasti. Rambo je ovšem jiný případ, je to doslova ztělesnění prvků a žánrových klišé, které se mi na akčních filmech nelíbí. Je to jeden z prvních filmů ve svém subžánru a ve své podstatě tuto kategorii filmů definoval a je považovaný za její symbol. Nemám potřebu polemizovat s kultem, v zásadě souhlasím s tím, že je to nejhodnotnější kousek filmové série o nezničitelném bojovníkovi z džungle a zároveň jediný film série, který se dá brát aspoň trošku vážně, resp. má z hlediska filmového umění jakous takous hodnotu. Scénář i režie se ještě snaží o určitou psychologii postav a ve vedlejších rolích se vyskytuje několik slušně hrajících herců, mimochodem Richard Crenna to určitě není, ale Brian Dennehy si plné uznání zaslouží. Z hlediska technických kvalit dnešních akčních filmů je ovšem vysoké hodnocení původního Ramba i tak evidentně hodně ovlivněné nostalgií a věkovým průměrem uživatelů. Celkový dojem: 40 %. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

klasika, pekna sychrava destiva studena atmosfera, jeden chudak, ktery si nevi zvyknout na to, ze uz neni ve valce a armada, ktera jde proti nemu v lesich kolem jednoho maleho do jeho prichodu poklidneho mestecka.. Tenhle Rambo jeste ma i nejakou myslenku, Stalone zde neni jen stroj na zabijeni, ale existuje v nem i nejaka psychika, jeho vyznani na konci je pekne, nicmene pusobi trochu smesne, hlavne v originale, na ten prizvuk si asi nikdy nezvyknu.. Skvele sceny partyzanskeho boje, hlavne ta prvni proti policajtum je naprosto dechberouci, johnovy pasticky jsou opravdu efektivni.. na Ramba nezvykle malo obeti - jen jedna.. celkove dojmy velmi dobre 4 ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Syrový a drsný, drsný a syrový, to jsou dvě přídavná jména, jenž dle mého názoru vystihují film režiséra Kotcheffa nejlépe. Zrodila se nová akční ikona s ultraostrým nožem za pasem a s krutou minulostí vietnamského veterána. Ano, osud se s Johnem J. Rambem přilíš nemazal, ale Rambo díky Trautmanovu zabijáckému tréninku všechny útrapy přestál a teď je tu, aby trochu rozhýbal členy jednoho policejního okrsku a pomohl jim shodit několik přebytečných kil dynamickou vycházkou po místním lesíku. První polovina scénáře je výborná a režisérsky skvěle zužitkovaná. Film má spád, atmosféru a napětí. Příchodem Trautmana na scénu syrové a bolestivé Rambovy vylomeniny mizí a snímek pozbývá na tempu. Závěrečné ohňostroje a kulometné palby jsou již trochu z jiného soudku a lehce zastiňují Rambovu kreativitu, kterou projevil při úprku z městečka a při tvorbě důmyslných lesních pastí. Celkově ale velice podařený akční film s obdivuhodným Sylvesterem Stallonem, který Ramba obdařil důvtipem, rychlým rozhodováním, selským rozumem, uvěřitelnou akcí a hromovou hláškou: Mohl jsem je všechny zabít, mohl jsem zabít Vás. Ve městě jste zákon Vy, tady jsem zákon já. Nenuťte mě nebo Vám ukážu hroznou válku. Nechte to bejt. Nechte to bejt!... 17 miliónů dolarů(rozpočet)/125 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

87% - First Blood má v sobě velké kouzlo, zvláště pak, když si to divák trochu odlehčí. S přáteli jsme se na to koukali v originále, a některé dialogy a hlášky nás velmi dobře bavily. Hodnotím zde i hudbu Jerryho Goldsmithe - ta je skutečně skvostná. Téma návratu a nezařaditelnosti válečného hrdiny do společnosti by se dalo sice pojmout inteligentněji, ale když se to uchopí s trochou nadsázky, tak to s odřenýma ušima na pět hvězd je. Jdu si teď nasbírat do lesa pár kamenů, kdyby po mně šel někdy vrtulník ;o) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slavný Sly v nejslavnější roli svého života, která se prokousává problémy stejně dobře jako jeho Rocky poráží americké a ruské hrdiny. Nová myšlenka, časově vystižná a perfektně jednoduše využitá. Hodně dobrý film, který opravdu trochu těžší z originality a povahy amerického národa, který automaticky diskriminuje "neoblíbené" skupiny lidí. Hodně silně formovaná myšlenka, kdy lidé bojují pro národ a národ se jim odvděčí nenávistí a předsudky. Tato myšlenka provází celý film a jeho nosnou zbraní, v které je nabita kulka se svaly Sylvestra Stalloneho a jeho neobyčejně povedenné vystižení role vietnamského vysloužilce. Určitě stojí za podivání, ale milovat toužit po tomhle filmu moc nebudete. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Skok z útesu mezi stromy se rozhodl jako třetí pokus zkusit sám Sylvester Stallone (Rambo), což se nelíbilo režisérovi Tedu Kotcheffovi. Jeho obavy byly na místě, protože Stallone si při skoku zlomil žebro. Nicméně záběr byl použit a je ve filmu. (don corleone)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama