Reklama

Reklama

John Rambo je jedním z veteránů války ve Vietnamu a zakladatelů Zelených baretů. Je v současném civilizovaném světě poněkud dezorientovaný, putuje stopem od města k městu a navštěvuje přátele z války. V jednom městečku narazí na místního šerifa Willa Teasleho. Tomu zrovna nepadne do oka; snaží se ho vypudit, a když Rambo město opouští, nechá ho zatknout pro potulku a uvězní ho. Ve vězení ho zástupce šerifa pro své „potěšení“ ponižuje, což Rambo už nevydrží. „Rozvzpomene“ se na své zkušeností z vietnamské džungle a s jejich využitím uprchne do místních lesů. Šerif zorganizuje výpravu, která má za úkol Ramba najít a přivést zpět do vězení. Jenže Rambo je díky svému výcviku nepolapitelný – a navíc decimuje šerifovy muže jednoho po druhém. Tenhle případ se Teaslemu vymkl z rukou – a navíc vzbudil nežádoucí publicitu. Do městečka tak přijíždí plukovník Trautman, Rambův bývalý velitel, protože on jediný snad může zastavit Rambovu osobní válku… (TV Prima)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (1 101)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Rambo za tu dlouhou dobu nezastárl ani o jeden den a je stále ve skvělé formě. Tahle klasika i dnes s přehledem nakope zadek drtivé většině soudobé akční produkce. Neskutečně uvěřitelný a charismatický Stallone se drží při zemi a je tomu jenom dobře. Áčkový akčňák, který nic ze své působivosti nezapomněl, je dokonalým archetypem akčního dramatu dotaženého do filmařského absolutna. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Stallone na mna vzdy posobil ako chodiaca kopa svalov s neschopnostou priviest divaka do citoveho tranzu. Teraz vsak zistujem, ako som sa zmylila, pretoze ak tu nieco funguje na 100% - okrem napatia a akcnych segmentov - tak je to zaverecna chvilka emocionalneho rozpolozenia od - na prvy pohlad - bezohladneho veterana. Necudujem sa, preco je mnohymi tento film oznacovany ako filmova klasika. ,,Ide sa na lov.'' ,,Ale ved on lovi nas.'' ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

K Rambovi jsem vždy přistupoval jako k vyčichlé klukovské ikoně let '80. Z části proto, že jsem ho znal jen skrze trapnou trojku, kterou jsem navíc viděl poměrně pozdě a z části proto, že jedničkou byl přece Arnold, že. Vůči prvnímu dílu to byla ovšem trochu nespravedlnost, takže hodnocení je i drobnou satisfakcí. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Syrový a drsný, drsný a syrový, to jsou dvě přídavná jména, jenž dle mého názoru vystihují film režiséra Kotcheffa nejlépe. Zrodila se nová akční ikona s ultraostrým nožem za pasem a s krutou minulostí vietnamského veterána. Ano, osud se s Johnem J. Rambem přilíš nemazal, ale Rambo díky Trautmanovu zabijáckému tréninku všechny útrapy přestál a teď je tu, aby trochu rozhýbal členy jednoho policejního okrsku a pomohl jim shodit několik přebytečných kil dynamickou vycházkou po místním lesíku. První polovina scénáře je výborná a režisérsky skvěle zužitkovaná. Film má spád, atmosféru a napětí. Příchodem Trautmana na scénu syrové a bolestivé Rambovy vylomeniny mizí a snímek pozbývá na tempu. Závěrečné ohňostroje a kulometné palby jsou již trochu z jiného soudku a lehce zastiňují Rambovu kreativitu, kterou projevil při úprku z městečka a při tvorbě důmyslných lesních pastí. Celkově ale velice podařený akční film s obdivuhodným Sylvesterem Stallonem, který Ramba obdařil důvtipem, rychlým rozhodováním, selským rozumem, uvěřitelnou akcí a hromovou hláškou: Mohl jsem je všechny zabít, mohl jsem zabít Vás. Ve městě jste zákon Vy, tady jsem zákon já. Nenuťte mě nebo Vám ukážu hroznou válku. Nechte to bejt. Nechte to bejt!... 17 miliónů dolarů(rozpočet)/125 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Ať si říká kdo chce, co chce, Rambo podle mě není akční film. Samotných akčních scén ve filmu najdeme pomálu, k opravdovému bojovému setkání "muž proti mužům" dojde jen jednou a v celém filmu zaklepe bačkorama snad jeden jediný člověk a to obtloustlý polda, který vypadne z helikoptéry, když po ní Stallone hodí šutrem. Rambo je jen trochu akčněji pojaté drama vypovídající o Vietnamském syndromu, které bych s klidem srovnával s Lovcem jelenů, s tím rozdílem, že Rambův Vietnam se znovu odehrává po návratu domů. Mou nejoblíbenější (sice jen několikasekundovou) sekvencí filmu jsou Rambovi vzpomínky na vietnamské mučení, které působí perfektně atmosfericky a opravdu rád bych viděl, co by Kotcheff dokázal stvořit, kdyby se celý film (řekněmě se scénářem, který se svou kvalitou vyrovná Rambovi) odehrával právě ve Vietnamu. ()

Galerie (154)

Zajímavosti (111)

  • Autor knižnej predlohy David Morrell povedal, že charakter Ramba je zmesou posttraumatického stresového ochorenia a znakov autority. Charakter je taktiež výsledkom niektorých diskusných stretnutí, ktoré organizoval po prednáškach zameraných na vybranú skupinu študentov, ktorí sa vrátili z Vietnamu. (WalterIK7)

Související novinky

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

Stallone chystá pokračování Demolition Mana

09.05.2020

Herec Sylvester Stallone má poměrně ikonickou kariéru, specificky jeho série Rocky a Rambo zůstávají dodnes naprostými kulty. Z čeho se ale kult na papíře nikdy stát neměl, a přesto film zaznamenal… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Rambo: Poslední krev

Rambo: Poslední krev

11.09.2014

O pátém dílu Ramba se mluví od roku 2008, kdy čtyřka vydělala 113 milionů dolarů. Její akční scény jsou navíc krvavým etalonem, kterému se následně vyrovnalo jen minimum eRkových filmů, takže… (více)

Nepokoušejte se zabít zabijáky

Nepokoušejte se zabít zabijáky

31.01.2009

Tohle staré filmové pravidlo (Chow Yun-Fat by mohl vyprávět) snad nikdy neomrzí. Přesvědčovat nás o tom bude i Channing Tatum. Ať už si o jeho hereckých schopnostech myslíte cokoliv, hvězda tohohle… (více)

Reklama

Reklama