Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Specialista na výbušniny a exploze Ray Quick pracoval před lety pro CIA, ale odešel poté, co v roce 1984 nestačil v Bogotě zabránit neštěstí. Nyní se nechává najímat jako specialista na výbušniny. Objedná si jej atraktivní May Munroová, aby pro ni zlikvidoval trojici kubánských mafiánů, kteří jí kdysi zavraždili rodiče. Muž práci odmítne, ale pak ženu sleduje a vidí, jak se na večírku pořádaném šéfem kubánské mafie Leonem nechá sbalit jeho synem Tomasem, který je jedním z vrahů. Ray tu zahlédne i svého bývalého nadřízeného Neda Trenta, o jehož vyhození ze CIA se kdysi sám postaral. Ned nyní pracuje pro mafiány. Ray zavolá May, že práci bere, a brzy odpraví dobře propočítanou explozí prvního z trojice vrahů. Ned zjistí, že šlo o práci specialisty, a Leon mu nařídí, aby ho s pomocí zkorumpovaného náčelníka policie našel. Brzy zahyne při explozi druhý z vrahů a přes Trentův vztek i poslední Tomas. Ray se domnívá, že při explozi náhodou zahynula také May, ale vzápětí zjistí, že smrt jen předstírala. Dvojice se vášnivě pomiluje, ale to už se na scéně objeví Ned, který prohlédl falešný pohřeb. May mu prozradí, kde je Ray, kterého vzápětí varuje, takže se mu podaří uniknout. Blíží se rozhodující střetnutí. (TV Nova)

(více)

Recenze (325)

Cival 

všechny recenze uživatele

Lluis Llosa je neuvěřitelně špatný režisér a zabíjí tak docela žhavý projekt se slušným potenciálem. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ano, scény s detonacemi jsou zajímavé a dramatické. Ale milostná linie příběhu je studená jak psí čumák a Sly, narcisistně předvádějící své tělo v posilovně, také není to pravé ořechové. Luis Llosa umí natočit akční scény, ale tak dobrý, aby bez problému pospojoval více žánrových rovin, zase není. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Ale vždyť on je nahatý! Tohle je v tom "nejlepším/nejhorším" smyslu příklad akčního filmu, který se vyplatí sledovat v příjemně oblblém stavu "stand by." Pak je zábava zaručena! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ty bláho ze sex - apealu Sharon Stone jsem v mrákotách ještě teď. Tohle se vydejchává dlouho. Nevím kdo navrhoval kostýmy, ale bejt ženská tak si ho okamžitě najmu, protože ty hadry co měla Sharonka tady na sobě byly neskutečně elegantní a sexy. Takhle by jste měly ženský chodit oblíkaný, to by byl pamlsek pro oči. I přes vesmírnou krásu Sharonky musím říci, že milostné scény mě přišly naprosto umělé a chladné a to je velká škoda, protože Sly i Sharon mají na to se proprcat celým filmem tak žhavě, až by shořela televize. Měli mě říct, já bych jim tam ukázál se Sharonkou takovou milostnou scénu, že by film byl přistupnej až posmrti. Naštěstí se zadařilo po akční stránce, zejméma výbušná stránka filmu byla na jedničku. Z herců to nejlépe ošéfoval James Woods. Delší stopáž okrádá film o rychlejší tempo, ale zase bych nebyl tak vysranej ze Sharonky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Sylvester Stallone ve filmu, který po akční stránce je naprosto boží, ale po stránce příběhové strašnej průser. Sharon Stone byla na vyplnění vaty, šukačka proběhla, Sly ukázala nařachaný tělo, vystouplý žíly, občas něco vybouchlo, nutno dodat, že to a Slyho tělo vypadalo dobře. Dobře, ještě Sharon, ale tím to končí. Je to taková pěna mezi dobrými filmy, které v té době Sly ještě jakž takž vypouštěl. Dalo se to, ale rozhodně to pro mě nebude kult. Od toho jsou tady jiný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $45miliónovTržby USA $57,362,582Tržby Celosvetovo $170,362,582║ Taký povrchný vývar, ktorého oporné základy sú postavené hlavne na tele Sharon Stone, dejovo balast, akcia tuctová, zbytočnosť. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu modla Sly a krásná Sharon Stone. Lze odolat? Bohužel léta plynou a film trochu ucházi na zbytečně mnoho hluchých místech. Velká škoda, před pár lety by to ještě bylo za 4*. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Barry: 1. Turn the Beat Around ,2. Jambala ,3. Real ,4. All Because of You ,5. Shower Me with Love ,6. El Baile de la Vela ,7. Slip Away ,8. El Duro Soy Yo ,9. Mental Picture ,10. Que Manera de Quererte ,11. Love Is the Thing ,12. El Amor ,13. Did You Call Me ,14. The Specialist , ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Poviem vám na rovinu, toto mi ako spolupráca nepripadá.“ Stará dobrá prvá polovica 90. rokov, kedy za výkvet záporáckej elity mohli byť považovaní James Woods, Eric Roberts a Rod Steiger. Ako vraví choze, Špecialista je zaujímavá kombinácia dvojice vtedy obľúbených podžánrov: jednak výbušného trileru (Zdesenie s Bridgesovcami alebo Explózia s Brosnanom, ale v podstate relatívne aj Howardov Oheň, dvojka a trojka ScannersObojok s Rutgerom Hauerom) a jednak erotického noir (Základný inštinkt, Farba noci, či Ten, kto sa pozerá). V praxi to znamená, že hoci snímka ponúka množstvo fajnovo natočených drsných explózii, fanúšikov akcie zrejme sklame, pretože napriek množstvu mŕtvych je tu „čistej“ akcie minimum, keďže sa všetko rieši nástražnými výbušnými systémami (jednou z mála výnimiek je ručná stručná bitka s drzými hajzlikmi v autobuse, len by ma zaujímalo, kto zaplatil to sklo). Mohlo by sa zdať, že pre nedostatok akcie snímka v čase svojej premiéry sklamala, kinami (aj našimi) prešumela bez väčšieho záujmu a mnohí si ju nechali dobrovoľne ujsť a pozreli si ju až na VHS. Ale čísla neklamú: pri rozpočte 45 miliónov na celom svete zarobila fajnových 170, čo je parádny výkon. Špecialista fakt nie je prvoplánový, čo je prekvapivé, ale je to tak. Okrem nedostatku fyzickej akcie sa to prejaví i na erotike; fanúšikov prasačiniek sklamem:  hoci sa tu Sharon Stone (ktorá bola vtedy fakt kus) promenáduje počas telefonátov v absurdne provokatívnych pózach (väčšinou len v spodnej bielizni, často ani to nie), explicitnej erotiky je tu pochopiteľne iba minimum, je to ostatne akčný triler so Sylvestrom Stalloneom, bolo jasné, že si neužije tak, ako svojho času Michael Douglas. A tak je jedinou poriadnou výnimkou zaujímavá scéna zo sprchy. Špecialista je čosi medzi deväťdesiatkovým trilerom a Denníkmi červených črievičiek. Aj po desaťročiach od premiéry je to veľmi dobrý film s viacerými nezabudnuteľnými pasážami (okrem výborne nasnímaných výbuchov šialená scéna, v ktorej James Woods suverénne napochoduje na oddelenie pyrotechnikov a je presvedčený o tom, že mu neposkytujú dostatok rešpektu). Zaujímavým osviežením je prítomnosť mafie, keďže dovtedy bol Sly predovšetkým Rocky a Rambo (a čerstvý Demolátor a Cliffhanger). Poteší tiež dusná flordiská výprava a atmosféra, na ktorej má leví podiel príjemne „uspávajúca“ hudba Johna Barryho (Tanec s vlkmi, Chaplin). Užíva sa to tiež kameraman Jeffrey L. Kimball (Policajt v Beverly Hills 2, Kučeravá Sue), ktorý si o štyri roky nato skvele užil relatívne podobný južný jemne erotický triler a to Divoké hry s Neve Campbell a Mattom Dillonom. Dôvod, prečo Luis Llosa (moja zbožňovaná Anakonda alebo príšerná Amazonka v plameňoch, ktorá sa však do dejín zapísala dosť odvážnou erotickou pasážou so Sandrou Bullock) tak málo režíruje pre mňa patrí k najväčším hollywoodskym záhadám 90. rokov. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Průměrný "B" akčňák z devadesátých let a určitě jeden s těch povedenějších Slyho filmů který mu stopro sednul i když jako herec tedy nic moc. Sice toho zde tento muž samotář moc nenamluvil a spíš konal, tak si ale myslím že to byl zde právě ten pravý muž na pravém místě s kamenným výrazem v obličeji, který se nedal jen tak nikým zastrašit. Celý film od začátku až dokonce nestrádal na napětí, akční scény plné detonací (i když některé efekty byli velmi nepřesvědčivé, řekl bych že skoro pohádkové), tak ale nepostrádali nápad to se zas musí ocenit. Ve filmu jich bylo plno a navíc se střídali s těmi lehce erotickými a láskyplnými které zde v plné kráse předváděla právě tajemná kráska s tajemnou minulostí May (Sharon Stone). Opravdu ji to zde slušelo a byla doopravdy neuvěřitelně sexy, možná že ještě víc než ve svém kasovním trháku Základní Instinkt. Scéna ve sprše se musela líbit nejednomu muži, a nejedné ženě. Závěr filmu je velmi akční, navíc hudba hezky podbarvuje děj filmu. Pro akční filmy sice moc nejsem ale když už se mi něco líbí, tak to naplno napíši, a toto byl právě onen příklad. Průměr 2,5/5* právě za těch pár povedených scén a zejména pak za supr výkon bývalého Rickova parťáka u CIA, poté však už psychopata-fanatika a zaprodance Neda Trenta (James Woods), ten byl nepřekonatelný. Asi nejlepší film Luise Llosy, který sice dostal dobrou režisérskou školu ale moc toho zatím tento původem Peruánec nepředvedl. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Asi tak třetí nejlepší Stalloníkův film v devadesátých letech. (ještě Cliffhanger a Demolitionman). Sharon taky odvádí dobrej výkon (ono skorem ve čtyřiceti hrát dvacítku musí bejt docela záhul na kosmetičky). Ale nejlepší je podle mě James Woods a obzvlášť ta jeho scénka v FBI, jak skládá bombu. Film by sice zasloužil prostříhat tak o dvacet minut, aby to byla opravdu jen pořádná akce. Takhle to občas je trochu divný a zdlouhavý, ale komu se líbi Sly, tak zklamanej nebude. Tenhle film má totiž co nabídnout, i když není prvotřídním zástupcem svého druhu. A uznejte, kolik chlapů vypadá v osmačtyřiceti na pětatřicet? (a to ještě s tím, že spousta chlapů vypadá i ve dvaceti na čtyřicet) ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nudná režie, špatné triky, tempo je vražedně pomalé, ale i tak mám tuhle trošku netradiční stalloneovku docela rád. Mistr je cool a Sharon Stone zase krásná, takže není potřeba nějak moc přemýšlet a rozpitvávat to. :o) ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Sharon Stone neumí hrát, Stallone hraje postavu, která se furt tváří stejně, chemie mezi nimi je zhruba tak stejná jako mezi mým kaktusem a rýžovarem, příběh je takový dost o ničem. Jestli tam někdo uměl hrát, tak se to ztratilo. Jako hezky to bouchá, to snad jediné. Slabé 2*. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Akčník psaný Slymu hezky na tílko. Sharon s pěkně nabroušeným kukučem, samosebou bez podprsenky - o kalhotkách nemluvě (prý nejinteligentnějsí herečka na světě: IQ 90-60-90 nebo co, no možná že méně :-)... Jojo. Jinak rutinní houlywůdek na noční okuk - no a pak si zajít ještě někam na pivko. Z kina i od dívídý. Přesně tak to udělám. Zkrátka a nic: Mírně dobré, lehce zábavné, nic víc... (Neužívat s dabingem, bejby!) Dvě a půl, ani ten nádherný vínový Ford Mustang 66 nakonec nezabránil zaokrouhlit dolů... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Někdy v 90. letech jsem toto Béčko několikrát viděl, ale úplně jsem zapomněl, o čem to bylo. Některý tyhle filmy jsou zapamatovatelný, protože jsou tam třeba hlášky nebo nějaká zajímavá akce. Tady jaksi není vůbec nic. Ale když se tak dívám, co se režisérovi jinak povedlo natočit za "perly", tak tohle ještě nedopadlo úplně tragicky. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Podle mě je to docela dobrej film, je sice pravda že to je béčko jako sviň, ale dobrý béčko s několika celkem slušnýma nápadama a Sharon Stone, která sice nějak zvlášť dobře nehraje, ale u ní stačí aby tam jenom byla a to ostatní vystřílí nebo vyhodí do povětří Sly, ale to co se mi opravdu líbilo byl výkon Jamese Woodse, kterej se na drsnýho zlýho poldu skvěle hodil a celej film tím oživil a pozved a kvůli němu musim přidat hvězdičku navíc ()

choze 

všechny recenze uživatele

Specialista je jeden z nejdevadesátkovějších filmů vůbec. Jednak patří k vlně pyrotechnických thrillerů první poloviny 90. let (Exploze, Poslední střih, Zděšení, Nebezpečná rychlost, Smrtonosná past 3), druhak se veze na vlně erotických thrillerů z téže doby (Někdo se dívá, Barva noci, Skandální odhalení, Striptýz), odstartované úspěchem Základního instinktu, ze kterého si půjčuje záhadnou a zrádnou ženu zatahující (nejen) hlavního hrdinu do své sítě intrik a sexu, taktéž v podání Sharon Stone. Výsledkem je thriller, kde kromě vášně na plátně exploduje i nejeden barák nebo auto, ramenatý Sly se piplá s bombičkami a svaly protahuje jen při cvičení, sexu a ojedinělé rvačce a Stone ho po telefonu svádí v neškodně kýčovitém stylu Deníků červených střevíčků. Nejvíc tak zaujme James Woods, který je prostě rozený arogantní hajzl a tady si to naplno užívá. Mimochodem hlavní roli i režii studio původně nabídlo Seagalovi, ale ten údajně chtěl 9 mega a studio radši dalo patnáctku Slyovi (Stone dostala pět). Dokážete si představit Seagala v posteli se Stone? Pochválil bych ještě kulisy prosluněného Miami, ústřední hudební motiv a zmínil, že Specialista měl ten rok konkurenci v Nebezpečné rychlosti a Zděšení a že v lecčems předjímá Nájemné vrahy z následujícího roku - opět osamělý hrdina vs záporák se stejnou odborností, který mu jde po krku, mezi nimi poletuje žena a s oblibou se komunikuje na dálku. Po letech tomu musím navýšit hodnocení o čtvrtou hvězdu, protože i když je cheesy, ten film mám rád, viděl jsem ho x-krát a vždycky si ho rád zopakuju. ()

Reklama

Reklama