Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

numi 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film, který ovšem jen těží maximum z fórků na Everettovi, respektive Clooneyho, vlasy a především z GENIÁLNÍ hudby. Zbytek je tak trochu blábol a vážně nechápu nominaci na Oscara za scénář. Monty Pythonům by pak museli zavést nějaké ještě větší ocenění, protože proti tomuhle jsou chlapíci z létajícího cirkusu dramatici jedna báseň. Nu což, nuda to není, pobavíte se, chytnete dobrou náladu dříve, než řeknete borůvkový koláč a budete si pobrukovat tyhlety chytlavé melodie ještě dlouhou dobu po závěrečných titulcích, takže to za ty peníze určitě stálo. Ale najdou se i mnohem lepší věci, do kterých lze investovat, takže... Tři a vlas děda Vševěda. [březen 2006] ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

To ze je bratricek unikatni filmecek je neoddiskutovatelny fakt. Zdali je viden pozitivne ci negativne, to uz je otazka, me osobne se libil vzhledem k jeho velmi hezkemu vizualnimu pojeti a uzasnym hudebnim, nekdy az obradnim chanting sekvencim. Jako lahudky bych oznacil sceny se sirenama s erotickym nadechem a uzasne ritualni upaleni negra. 3 hlavni herci zahrali velmi dobre totalni trotli a za zminku urcite stoji jeste vyborna, byt kratka role Johna Goodmana, ktery se na scenu privalil jako traktor a naprosto si to nadiktoval. 7/10 ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Film sice nedosahuje kvalit svých lepších bratříčků, nicméně se stále jedná o zábavný kousek, který řadím do staré dobré éry Coenů. Sice není snímek tak geniálně absurdní jako Fargo a Muž, který nebyl, ale taky jsem se nasmál. Coenům se daří vykreslit dobovou atmosféru a vtáhnout do věku buranů. Navíc je film celý vtipně naaranžován do žluté barvy, pustina, podzimní stromy atd. a to dodává filmu specifickou estetiku. Jako vždy u Coenů jsou všechny postavy od hlavních až po ty nejvedlejší skvěle napsány, obsazeny a zahrány. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Scénáristické bloudění tčřicátými léty, ve kterém záměrně absentuje pevná příběhová osa a postavy směřují za glorifikovanými morálními hodnotami překonávaje přitom nahodilé překážky a proměnlivé motivace. Coenovci ukazují velmi vtipně a nápaditě prostředníček zastaralým společenským hodnotám, které vyústily v největší hospodářskou krizi v dějinách, a jejich postavy se opakovaně zbavují okovů a unikají vstříc budoucnosti, která jim coby dětem nového věku nabízí postupně duchovní i úřední očistu a záchranu. Nesrší to sice vtipem ani zdaleka tak, jak by bylo vzhledem k potenciálu celého námětu a tvůrčí výřečnosti Joela a Ethana zdrávo, ale díky neskutečně energickému uchopení, překrásné stylizaci, hercům a jednomu z nejlepších dobových soundtracků vůbec z toho nelze spustit oči a neužívat si každý z té dlouhé řady originálních uměleckých voleb a postupů. Navíc Clooney je děsnej frajer a třicátá léta americká nejsou jen O myších a lidech, ale také o ropuchách, gangsterech, pomádě a krávách na střeše. Ani se mi věřit nechce, že je Coeni na vlastní kůži nezažili... 80% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zemitý country film a velice svérázná verze Homérovy Odyssey. Měl jsem trochu obavu, že hlavním magnetem bude George Clooney a zbylí budou jen do počtu. Omyl. Minimálně každý z hlavní trojky je dokonalý originál a každý má svůj příběh. George Clooney, John Turturro a Tim Blake Nelson jsou zde prostě velcí kolíci a sympaťáci. Coenovi bratři jsou renomovaní tvůrci, o tom není žádná řeč. A jejich ujetý humor je výtečný. Bezejmenný černošský stařík, gangster střílející krávy samopalem, chlapec, strážící svůj dům, zlotřilý prodavač biblí a další svérázné postavy tohoto panoptika potvzují naprosto dokonalý zážitek. A navíc jsem velký ctitel country. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Název filmu je přímou aluzí ke klasice Prestona Sturgese Sullivanovy cesty (1941). Hlavní hrdina Sturgesova snímku, režisér John Sullivan, se vydává na road trip v převlečení za tuláka, aby poznal odvrácenou tvář Ameriky, protože touží natočit sociálně kritický film „Bratříčku, kde jsi?“. (Hwaelos)
  • Gangster ve filmu (Michael Badalucco) je historická postava skutečného gangstera 30. let - M. Gillis, s horkou hlavou a se svrbícím prstem na kouhoutku, známý též pod jmény "Baby Face Nelson", George Nelson, "Big George" Nelson, Lester Giles, Alex Gillis, atd. Stejně jako jeho představitel ve filmu používal i on světoznámý gangsterský samopal Thomspon Model 1921 ráže .45 ACP s přezdívkou "Tommy Gun". Naprosto stejný samopal můžete vidět v rukou gangstera 30. let Michaela Sullivana (Tom Hanks) ve filmu Road to Perdition (2002). (c.tucker)
  • George Clooney předal svým příbuzným v Kentucky scénář, aby jej přečetli a nahráli tak jeho zvukovou podobu. Clooney chtěl na svém jižanském akcentu zapracovat. Když mu jeho příbuzní poslali nahrávku se scénařem, zjistil, že mnoho slov ze scénáře zaměnili za úplně jiná. (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama