Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Tak trochu jiná Odyssea“. Kefalín a řekněte mi, co si představujete pod takým pojmem absurdní? Nevím jak Kefalín (a zejména VY), ale JÁ osobně za jednoho z králů ABSURDITY považuju tenhle snímek bratří Coenů. Zdá se vám tento komentář příliš krátký? Bude vám muset stačit, protože tohle je definitivně K-O-N-E-C. A teď mě pls omluvte, jdu si napomádovat vlasy. A když myslím pomádu, tak jedině „Fešáka“. Říkám to jasně: „Fešáka“. „Šviháka“ já zásadně nepoužívám. P.s. když už si procvičujeme ty pojmy jako je např.absurdní. Víte, čemu JÁ říkám pech? Potkat 3 osamocené, lehce oděné krásné holky (sirény), máchající v řece své prádélko :o) Jo, tak nějak to bude.....parádní atmosféra 30. let, stylové retro, vynikající trojlístek G. Clooney-John Turturo-Tim Blake Nelson, dobře typově vybrané a následně i zahrané vedleší party, k tomu všemu nám vyhrává parádní muzika (nejen) od „hochů od syslý řeky“ a scénář dotažený do absurdna, jak jen je to možné a pro bratry Coeny (ne)typické. „My cup of tea“: 4+1/2* ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Filmy této bratrské mám docela rád ale tento mi přijde velice slabý a chvílemi i nudný. Je sice pravda, že příběh je zajímavý, originální a "obydlený" spoustou zajímavých postav, kterým vévodí skvělý George Clooney v netypické roli ale filmu chybělo něco co by více zaujalo a upoutalo. Není zde moc vtipných ani absurdních situací jak to mám od Coenů rád. A nezachrání to ani výborná minirolička Johna Goodmana. ()

Reklama

lamps 

všechny recenze uživatele

Scénáristické bloudění tčřicátými léty, ve kterém záměrně absentuje pevná příběhová osa a postavy směřují za glorifikovanými morálními hodnotami překonávaje přitom nahodilé překážky a proměnlivé motivace. Coenovci ukazují velmi vtipně a nápaditě prostředníček zastaralým společenským hodnotám, které vyústily v největší hospodářskou krizi v dějinách, a jejich postavy se opakovaně zbavují okovů a unikají vstříc budoucnosti, která jim coby dětem nového věku nabízí postupně duchovní i úřední očistu a záchranu. Nesrší to sice vtipem ani zdaleka tak, jak by bylo vzhledem k potenciálu celého námětu a tvůrčí výřečnosti Joela a Ethana zdrávo, ale díky neskutečně energickému uchopení, překrásné stylizaci, hercům a jednomu z nejlepších dobových soundtracků vůbec z toho nelze spustit oči a neužívat si každý z té dlouhé řady originálních uměleckých voleb a postupů. Navíc Clooney je děsnej frajer a třicátá léta americká nejsou jen O myších a lidech, ale také o ropuchách, gangsterech, pomádě a krávách na střeše. Ani se mi věřit nechce, že je Coeni na vlastní kůži nezažili... 80% ()

numi 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film, který ovšem jen těží maximum z fórků na Everettovi, respektive Clooneyho, vlasy a především z GENIÁLNÍ hudby. Zbytek je tak trochu blábol a vážně nechápu nominaci na Oscara za scénář. Monty Pythonům by pak museli zavést nějaké ještě větší ocenění, protože proti tomuhle jsou chlapíci z létajícího cirkusu dramatici jedna báseň. Nu což, nuda to není, pobavíte se, chytnete dobrou náladu dříve, než řeknete borůvkový koláč a budete si pobrukovat tyhlety chytlavé melodie ještě dlouhou dobu po závěrečných titulcích, takže to za ty peníze určitě stálo. Ale najdou se i mnohem lepší věci, do kterých lze investovat, takže... Tři a vlas děda Vševěda. [březen 2006] ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Roger Deakins je můj bůh. To co dovede s obrazem on, to nedokáže snad nikdo jiný. Dejte mu už konečně toho Oscara. Coeni jsou taková samostatná umělecká jednotka. Ač mě žádný z jejich filmů nikdy absolutně nedostal, jejich styl je tak osobitý, že mě pořád baví koukat na další a další jejich filmy. A to přesně do puntíku splňuje Bratříčku, kde jsi. 8/10 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Guvernér Pappy O'Daniel (Charles Durning) je ve filmu uveden křestním jménem jako Menelaus, což odkazuje na mýtického spartského krále Meneláa, který vedl řecké vojsko v Trójské válce. Byl bratrem Agamemnóna a manželem unesené Heleny. Odysseus, který je tu předobrazem Everetta (George Clooney), také bojoval v Trójské válce, než se vydal na strastiplnou pouť domů na Ithaku. (Doldus)
  • Příběh filmu vychází z Homérova eposu „Odysseia“. Stejně tak se v něm v přeneseném významu objevuje mnoho postav inspirovaných Homérovou středověkou básní. (Olík)
  • Oficiální web tvůrců soundtracku, v době propagace filmu, vyhlásil soutěž ze zajímavostí z filmu. Výherci obdrželi originální balení pomády na vlasy "Dapper Dan" (přel. Švihák Dan). (c.tucker)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama