Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (560)

golfista 

všechny recenze uživatele

No .... .teda ...... přežil jsem to bez vypnutí v půlce, ale něco tak příšerně nudnýho jsem opravdu dlouho neviděl. Jak mohli tvůrci Farga a Lebovskýho natočit tenhle film o ničem to nepochopím. ... Nesedlo to, no to se někdy stane :) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějšch filmů od bratří Coenů. Atmosféra Ameriky 30.let z něj jen čiší, čemuž napomáhá i soudobá hudba. Scenáristická variace na Homérovu Odyseu je zajímavá a vtipná. Herci jsou výborní, hlavně pak Clooney se svojí pomádou na vlasy. Nesmírně pohodový film, který mi vždycky zvedne náladu. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První, co musí každého upoutat je skvělá práce s kamerou, barvami, filtry, náladou a skvělá stylizace, následuje úžas z výborně vybrané hudby a pak zjištění, že tenhle film není ani náhodou komedie. Pár úsměvných situací se sice najde, ale společný jmenovatel děje je hlavně absurdnost (v tom nejlepším slova smyslu) a jakási "parodie" na spoustu zavedených filmových schémat a klišé. Ústřední trojice uprchlých vězňů je neodolatelná, v čele s přičmoudlým Clooneym. K dokonalosti sice ještě kousek chybí, ale i tak krásných čistých 80%. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Homér by z toho asi odvázaný nebyl, ale koho to zajímá? Je to skvělé. Clooney je se svými ublíznutými vlasy děsivý, ale co jsem slyšel mezi svými známými, na atraktivitě mu to prý neubralo...a co se hudby týče, budete mít pocit, že jste zpátky ve třicátých letech... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Sysla?“ Díky nenucenosti, s jakou Coenovi zasazují trojici pologramotných blbečků do rámce prapředka všech příběhů o návratu, bych neměl problém uvěřit, že Homér byl slepý černoch, který v čase hospodářské krize na drezíně drandil americkým jihem. Sebe-vědomé těžení z faktu, že většina hollywoodských narativů stojí na oddyseovském půdorysu, je odvážné, ale samo ještě kvalitní film nezajišťuje. V jednotlivostech zábavná, v detailech výstižná reminiscence starých časů, starých filmů a hodně starých mýtů po celou dobu marně hledá rytmus, tón i téma vyprávění. Trio hrdinů, kteří ztratili kontrolu nad vlastními příběhy (zato zjistili, že mohou měnit příběhy druhých), navenek každou chvíli míří jiným směrem, a zřejmě bychom jejich konání také měli průběžně posuzovat s rozličnou vážností (od Jsem uprchlý galejník přes Bonnie a Clydea ke Three Stooges). Jak je ale lze brát vážně, když nejprozíravější z nich, na němž komplet stojí nepatřičně nasládlý poslední akt, má jasno nanejvýš v tom, kterou pomádu si chce napatlat do vlasů? Konzistentní je Bratříčku, kde jsi? nakonec pouze svým „vyšisovaným“ vizuálem (Deakinsova kamera je vůbec parádní) a ohledáváním kořenů americké pop-music, což z něj dvakrát žhavého kandidáta k opakovanému sledování nedělá. 75% Zajímavé komentáře: ScarPoul, Jordan, classic ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bratři Coenovi vždycky dokázali překvapit neobvykle vážnými filmy, ale přesto plnými černého humoru, což se v jejich provedení spolu s výbornou atmosférou a chvílemi až komickým průběhem většinou vyplatilo. Stejně tomu tak je i u filmu Bratříčku, kde jsi. Tři vězni na řetězech se ze vteřiny na vteřinu rozhodnou utéct z jejich vězení, odhodí krumpáče a rozhodnou se zdrhnout směr kukuřičné pole. Co je nakonec během jejich cesty za svobodou potká, nechá nejednomu divákovi rozum stát, ale fakt je, že jsem se skvěle bavil a to režisérům, producentům a spisovatelům bratrům Coenovým upřít nemohu. Nebýt tak trochu zbytečného konce, stal by se tento film pro mě rázem jednou z nejlepších komedií co jsem měl možnost vidět. Ale i tak je to velice vtipná a zajímavá podívaná, která minimálně za shlédnutí stojí. --- Ještě že tvoje máma nepřežila porod, jinak by umřela hanbou. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Velmi hravá komediální road movie:-) s jemnými asociacemi na Odyssea, prostě velmi dobrý film. George Clooney zde chytl vážně skvělou roli a také se jí výborně chopil. Blbeček Tima Blakea Nelsona byl také zahrán s grácií:-). Toto byl můj první film od Coenů a musím od nich vidět další, jsem nadmíru spokojen. 4,5*! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Přiznám že jsem od toho čekal nějak víc, ale ten maniak co střílí krávy samopalem a Ku-Klux-Klani byly fakt hustý. A John Turturro zde podává velice nadprůměrný výkon. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::: Konečně film od Coenovců spolu Lupičí paní domácí, ketrý se mi líbil ! ::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dostatečně vtipná a příjemně šílená odysea, která má tu vadu, že až příliš stojí na Clooneyho komediálním výrazu a bizarních vedlejších postavách. Když se utíká z vězení, kroutím hlavou, když zpívají Blátošlapové, málem slzím smíchy. Těžko si vybrat, ale úsměv na tváři zůstává i po titulcích. ()

tron 

všechny recenze uživatele

No neviem, tak mi to pripadá, ako keby si Coenovci tento raz odhryzli príliš veľký kus. Páčila sa mi najmä snová scéna so "sirénami", ale aj keď mi to celkovo prišlo ako pohoda, chápem, prečo sú mnohí diváci v rozpakoch, až rozčarovaní. Ale minimálne úžasný George Clooney s pomádou by sa mal postarať o to, aby ste prežili bez výraznej ujmy na duševnom zdraví. Coenovci každopádne robia vynikajúce filmy a čudné filmy a tento patrí do druhej kategórie. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jo tak tohle je vic komedie, nez drama, ale perfektni. Clooney se svoji uchylkou na vlasy nema chybu, Turturro ho zdatne doplnuje a podobnost s Odysseou je poznat na prvni pohled a ty jednotlivy okamziky pusobi v modernejsim pojeti hodne zajimave. Navic spousta cerneho humoru, vybornej Goodman a Michael Badalucco a velmi pekny pisnicky. K tomu super kamera, celej film hezky ladenej do hneda a super atmosfera. Akorat obcas se film precejen drobatko tahne a znam od Coenu lepsi filmy, ale tech 5* stejne dam. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Za mě bravo. Přesně taková ta výjimečná maličkost, ve který většinu stopáže nevíte na čem jste, co vám nakonec sedne tak, že se ani nemáte jak vyjádřit, a napadá vás třeba jen slovo 'kouzelný'. Nebo že Clooney je největší frajer. Film, co přede mnou tak dlouho prchal, tak konečně... ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Takí netypickí Coeni . (Ale kedy oni boli typickí, všakže) Humoru tu je ale dosť a osvedčené obsadenie hrá ako vždy naplno. Vynikajúca muzika. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Oddychovka se skvělou ústřední trojicí a pěknými country písněmi. Během útěku našich hrdinů se setkáváme se spoustou netypických postav, jak je tomu u Coenovek zvykem. Chlápek co střílí krávy samopalem a John Goodman jsou naprosto úžasní. Bohužel se stále nemůže zbavit pocitu, že mě Coenovci docela zklamali a zatím je to asi to nejslabší co jsem od nich viděl....... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě pobavil, tři vězni na útěku, jeden větší magor, než druhý a ty postavy a postavičky, co potkávají cestou. Smála jsem se, když se jeden z nich převtělil v ropuchu, když Clooney pořád sháněl pomádu na vlasy, když se hádali, kdo bude vůdce... jak o tom tak přemýšlím, smála jsem se prakticky nepřetržitě. Coenovy komedie mi evidentně sednou. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem největší gangster na světě. Měřím tři metry padesát a pořád ještě rostu." Vlasy jsem zapomněl někde v minulým století, ale kdybych je měl, tak bych je pomádoval Fešákem od rána do večera a pak bych si je schoval pod síťku na vlasy. Tak byl Everett přesvědčivej. A celkově byli Hoši od Syslí řeky zábavní a pouční. Já jsem se například poučil v tom, že se mám krýt, když mi prodavač Biblí dává lekci nebo polonahý Sirény nabízejí svá těla. To jsem třeba vůbec nevěděl. Stejně jako to, že KKK pořádal spartakiády a rovněž mi nebyl znám význam termínu čuňomlatská krev. Na druhou stranu už mi život věnoval lekci o tom, že žena může být nejkrutější mučící nástroj, což výstižně popsala skupina Poletíme? slovy - Pokoušel jsem myslet tedy na jinou, našla si ji na facebooku, přejela ji šalinou. ()

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama