Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (560)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Taky se vám občas u filmu honí hlavou myšlenka "vždyť to zas tak skvělé není..", ale vždy se objeví něco, co vás donutí sledovat dál? Případně přemýšlet, nakolik to ti tvůrci myslí vážně? Mně se to stávalo zde... v momentě, kdy už nuda začínala velet STOP, skočila hlavním hrdinům do cesty další neskutečná situace... v celkovém součtu se to vydržet dá, krom toho je film plný absurdních scének i postaviček, hezké buranské atmosféry a má to styl... Satan a jeho čokl jsou boží. ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Tento snímek mi příliš nesedl. Bude to asi tím, že je celý film stavěn na country a já country nesnáším. Jedna jediná skladba, která mě ve filmu zaujala, je "I Am a Man of Constant Sorrow". Zkoušel jsem si ji však pouštět mimo film a už na mě takovýto účinek neměla. Pouze s hereckými výstupy Clooneyho, Turturra a Nelsona měla něco do sebe :) Dá se říci, že celý film táhl přismáhlý George Clooney a John Torturro. Byla to taková průměrná pohodová komedie a občas jsem se i zasmál (a u těch událostí s ropuchou snad ještě více :D) 6/10 ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První, co musí každého upoutat je skvělá práce s kamerou, barvami, filtry, náladou a skvělá stylizace, následuje úžas z výborně vybrané hudby a pak zjištění, že tenhle film není ani náhodou komedie. Pár úsměvných situací se sice najde, ale společný jmenovatel děje je hlavně absurdnost (v tom nejlepším slova smyslu) a jakási "parodie" na spoustu zavedených filmových schémat a klišé. Ústřední trojice uprchlých vězňů je neodolatelná, v čele s přičmoudlým Clooneym. K dokonalosti sice ještě kousek chybí, ale i tak krásných čistých 80%. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Ďalšia nominácia pre kameramana Rogera Deakinsa, a to opätovne zaznamenávam, keď už nič iné, alebo obsadenie televíznej hereckej super - hviezdy zo seriálu Pohotovosť, Georgea Clooneyho, vnímam, ako pozitívny aspekt osobnosti, ktorá sa vtedy rozvážne rozbiehala v rámci profesionálnej kariéry na vzostupe, čiže tento film bol jeho „odrazový mostík” . Tak kamera, herec ma určite zaujali, isto spomeniem aj Johna a Tima, ktorí mu vkusne asistujú, i s útekom, alebo so spievaním si na úteku. Oni de-facto nemali na výber, boli pripútaní, narozprával im rozprávky o poklade, a to len preto, aby s ním zdrhli. Vo filme skúseného rozprávača Joela Coena sa toho deje v podstate dosť, už som spomínal, že tí traja „vagabundi” vzali nohy na plecia, stretávajú namysleného gangstera, černošského gitaristu, spolu naspievajú veľký hit, v pätách majú chlpatých, či trebárs ešte rasistickú organizáciu Ku-klux-klan, ku ktorým sa pripletú úplnou náhodou, i voľby sú predo dvermi... Hlavná postava Everett má taktiež ženu aj dcérky, ktoré si o ňom napočúvali, že ho zrazil vlak... Tento uvoľnený snímok sa stáva pre mňa na jednej strane - vkusný, ústretový, ale na strane druhej - trochu neprehľadný, s niekoľkými zbytočnými scénami, a občas chaotickým strihom. Vidieť troch chlapíkov na pódiu excelentne spievať, určite stojí za to, ak jeden z nich, je nik iný, ako „mladý” Clooney + by som pripočítal dvorného kameramana Deakinsa, ktorý si vychutnáva túto road-movie, ako i postavy obsiahnuté vo filme. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Vyrazí jako splašený dostavník po plachtu naložený humorem, espritem a neopakovatelnou muzikální atmosférou opožděného Jihu, ale zhruba v polovině úprku se schvátí a po jeho výjimečnosti se slehne zem. Být Homér naživu a tvrdě uplatňovat svou autorskou licenci, topil by se z jejích výdělků po krk v extázi. Tedy, pokud ve škole neopisoval. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • George Clooney souhlasil s účastí, aniž by četl scénář. (Karlos80)
  • Jméno šerifa - Cooley - nebylo ve filmu nikdy vyřčeno. Jeho vzhled perfektně sedí na představu ďábla, kterou Tommy Johnson vypráví hlavním hrdinům. "Je bílý jako vy, má prázdné černé oči a velmi hluboký hlas. Rád cestuje se svým starým, zlým psem." (c.tucker)
  • Nejznámější píseň „I Am a Man of Constant Sorrow“ byla poprvé vydána v roce 1913 nevidomým Richardem Burnettem. Později ji nazpíval mezi jinými také Bob Dylan, Jerry Garcia nebo The Stanley Brothers. (Tygrys)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama