Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mississippi, třicátá léta. Tři trestanci Everett Ulysses McGill (George Clooney), Pete (John Turturro) a Delmar (Tim Blake Nelson), vzájemně spoutáni, zdrhají z lapáku krajinou v naději na nalezení pokladu o výši 1 200 000 dolarů. Na cestě potkávají bluesmana Tommy Johnsona (Chris Thomas King), který se k nim připojí a společně u místního hudebního vydavatele nahrají písničku, která se stane přes noc hitem jihu. Jenomže získat poklad a ve zdraví přežít extempore s Ku-Klux-Klanem a nesmlouvavé policejní pronásledovatele nebude zrovna hračka... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (560)

Matty 

všechny recenze uživatele

„Sysla?“ Díky nenucenosti, s jakou Coenovi zasazují trojici pologramotných blbečků do rámce prapředka všech příběhů o návratu, bych neměl problém uvěřit, že Homér byl slepý černoch, který v čase hospodářské krize na drezíně drandil americkým jihem. Sebe-vědomé těžení z faktu, že většina hollywoodských narativů stojí na oddyseovském půdorysu, je odvážné, ale samo ještě kvalitní film nezajišťuje. V jednotlivostech zábavná, v detailech výstižná reminiscence starých časů, starých filmů a hodně starých mýtů po celou dobu marně hledá rytmus, tón i téma vyprávění. Trio hrdinů, kteří ztratili kontrolu nad vlastními příběhy (zato zjistili, že mohou měnit příběhy druhých), navenek každou chvíli míří jiným směrem, a zřejmě bychom jejich konání také měli průběžně posuzovat s rozličnou vážností (od Jsem uprchlý galejník přes Bonnie a Clydea ke Three Stooges). Jak je ale lze brát vážně, když nejprozíravější z nich, na němž komplet stojí nepatřičně nasládlý poslední akt, má jasno nanejvýš v tom, kterou pomádu si chce napatlat do vlasů? Konzistentní je Bratříčku, kde jsi? nakonec pouze svým „vyšisovaným“ vizuálem (Deakinsova kamera je vůbec parádní) a ohledáváním kořenů americké pop-music, což z něj dvakrát žhavého kandidáta k opakovanému sledování nedělá. 75% Zajímavé komentáře: ScarPoul, Jordan, classic ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Netradiční road-movie o trojici uprchlých trestanců. Je to místy vtipné, ale není to komedie, je to místy akční, ale není to akční film a ani to není vyloženě dramatické. Spíše mírně artová oddychovka s opravdu dobře vykreslenou dobovou atmosférou a skvělým výběrem country hudby. Ke konci to dějově sice už trochu ztrácelo dech, ale hlavní trojka to ustála se ctí. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Ó můzo! Zapěj skrze mne a vyprávěj cestu o muži zběhlém v umění válečnickém o poutníku sužovaném osudem.......... Inspirováno Odysseou od Homéra. Scénář velmi divný a lehce čitelný, to není to pravé Coenovské. Nějak jsem se na tento příběh nedokázal naladit. Některý scény, které asi měli být komické, mi připadají spíše trapné. A možná jsem to spíš nepochopil. Herecké obsazení povedené, prostředí nádherné a hudba krásná. CITÁT - Nic není pro nic, za nic.............. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

K najlepším kúskom bratov Coenovcov má Braček, kde si? ďaleko, ale aj tak sa jedná o pozoruhodnú a výbornú záležitosť. Vždy ma fascinovalo, že každý film, ktorí Coenovci natočia sa za čas stane kultovým a ako je možné, že po toľkých úspešných filmoch ešte majú v zásobe kopu originálnych nápadov. Tento z roku 2000 je zase ich typickou komédiou, opäť nechýba čierny humor, tentokrát sa im na jednotku podarila aj atmosféra, herci boli výborní, scenár sa mi takisto páčil. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Podle kontrastního hodnocení uživatelů rozděluje tenhle film diváky na pomyslné dva tábory - jedni jásají nadšením, druzí nesmyslně kroutí hlavami. Musím se přiznat, že mě to taky nijak zvlášť nesedlo, ačkoli snad po všech stránkách jde o řemeslně dobře zvládnutý film s velkým zábavným potenciálem. A v mém případě to právě končí někde u toho potenciálu, který je z mého pohledu značně nevyužitý - scénář vrtkavý, vtipné dialogy jsou jen málokdy skutečně vtipné a nejednou se musíte přesvědčovat, že se vlastně máte smát..., absurdnost zápletek často kontrastuje se závažností některých témat jako je například rasová otázka. Za zmínku stojí vlastně jen povedená dobová hudba. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (27)

  • Přestože je snímek natočen na filmový materiál, jde o první hollywoodský film, který prošel kompletním digitálním color gradingem. Natáčelo se na 35mm filmovou surovinu, následně byl ale materiál digitálně naskenován, kde prošel barevnými korekcemi, a nakonec byl znovu nahrán na 35mm film a vyslán na filmových kotoučích do kin. Několik let na to se color grading stal ve filmovém světě naprostou samozřejmostí. (KlárkaS)
  • Příběh filmu vychází z Homérova eposu „Odysseia“. Stejně tak se v něm v přeneseném významu objevuje mnoho postav inspirovaných Homérovou středověkou básní. (Olík)
  • Guvernér Pappy O'Daniel (Charles Durning) je ve filmu uveden křestním jménem jako Menelaus, což odkazuje na mýtického spartského krále Meneláa, který vedl řecké vojsko v Trójské válce. Byl bratrem Agamemnóna a manželem unesené Heleny. Odysseus, který je tu předobrazem Everetta (George Clooney), také bojoval v Trójské válce, než se vydal na strastiplnou pouť domů na Ithaku. (Doldus)

Související novinky

Clooney natočí scénář od Coenů

Clooney natočí scénář od Coenů

26.10.2015

Spolupráce bratrů Coenových a George Clooneyho zatím čítá Bratříčku, kde jsi?, Nesnesitelnou krutost a Po přečtení spalte. Už brzy uvidíme jejich čtvrtý společný film, retro komedii Ave, Caesar!, tím… (více)

Clooney & Coen Brothers

Clooney & Coen Brothers

25.11.2005

Herec George Clooney už má za sebou dvě úspěšné práce se scénáristicko režijně producentským duem Ethanem a Joelem Coenovými, kterými byli filmy Bratříčku, kde jsi? a Nesnesitelná krutost. Nyní se… (více)

Reklama

Reklama