Reklama

Reklama

Dračí život Bruce Lee

  • USA Dragon: The Bruce Lee Story (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Životní příběh krále kung-fu filmů, který vedl z ulic Hongkongu až k hvězdné slávě... “Vždy buď sám sebou. Projevuj svou osobnost a vždy si věř”. Legendární herec kung-fu filmů Bruce Jun Fan Lee se narodil v San Franciscu a dětství prožil v Hongkongu. Jako třináctiletý začal studovat bojová umění, ale věnoval se i tanci. V osmnácti letech odešel do Spojených států a zde se zformovalo jeho vlastní bojové umění Jeet Kune Do, které Bruce Lee předával řadám svých studentů. Filosofie Jeet Kune Do spočívala v jednoduchosti, přímosti a osobní svobodě. Hollywood objevil Bruce Lee v polovině 60. let, ale průlomem v jeho kariéře se stal hongkongský film Velký šéf, který se setkal s obrovským úspěchem. Následující filmy “Malého draka” z Bruce Lee udělaly mezinárodní hvězdu, která ale zářila jen velmi krátce. Bruce Lee zemřel náhle v roce 1973, ve věku nedožitých 33 let... Film Roba Cohna představuje Bruce Lee nejen jako odhodlaného bojovníka, filozofa, filmovou hvězdu i muže stíhaného temnými démony, ale především jako nesmrtelnou legendu. (Česká televize)

(více)

Recenze (132)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Záhadný život velkého bojovníka v záhadném filmu. Úvodních dvacet minut vyznívá jako parodie na Leeho slavné scény a tak vůbec působí fraškoidně. To se naštěstí změní, avšak i přesto, že je zbytek filmu plný velkých myšlenek a dobrých hereckých výkonů, stále tu je spousta vad a nedodělků, některé postavy se objevují jen proto, aby až do konce zůstaly v pozadí a některé scény jako by do tohoto snímku vůbec nepatřily. Je to škoda, protože ono mystično dodané scénářem doplňuje komplikovanou a samu o sobě mystérii opředenou postavu Bruce Lee velmi působivě. Z některých záběrů až mrazí, jak jsou promyšlené,kamera má za svůj výkon velké plus. A pak je tu ještě jeden velký klad - naprosto úchvatná a sladká Lauren Holly, která kromě nádherného těla předvede i velice rozdílné herecké polohy, tak jak se její postava vyvíjí od bezstarostné školačky přes manželku asiata bojující se svými, jeho i cizími předsudky, až po zodpovědnou matku snažící se o záchranu své rodiny. Je škoda, že jako celek film působí tak nevyváženě a jakoby nerozhodně, Bruce Lee by si zasloužil ještě úctyhodnější pomník. I tak si ale Dračí Život svých 70% vysloužil. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Žádný z filmů s Brucem Lee se mi nelíbil tak, jako tento film o jeho životě. Jeho příběh je vyprávěn dramaticky a poutavě zároveň, a přestože film jako celek nepůsobí po celou dobu kompaktně, přesvědčil mě o nějaké své vnitřní síle. O nějaké takové síle, kterou měl v sobě i Bruce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Bruce Leeho jsem jako herce moc nemusel, ale bojovník to je jednoznačně nejlepší. Jeho biografie je podle mého soudu nejlepším filmem o Brucovi Lee (lze číst také jako nejlepší film s Brucem Lee:)), protože většina jeho snímků pro mě krom jeho postavy neměla žádný vliv. Rob Cohen využil jeho příběh velmi zajímavě a Jason Scott Lee je v roli Bruce velmi dobrý. určitě lepší než by byli ostatní herci a tak si nelze příliš stěžovat. I po příběhové stránce se Dračí život opravdu stydět nemusí, vedle plytkých filmů Bruce Leeho bez děje přichází z životní cestou, kterou se snaží naznačit vše důležité v Brucově životě a myslím si, že divák bude spokojen více než při sledování pouhého dokumentu o největším bojovníkovi, kterého zná filmové plátno. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Povedeny zivotopisny film se snazi pusobit co nejvice realisticky - diky herci J. S. Lee se mu to i vcelku dari ovsem zbytecne zjednodusovani kvalitu filmu trosku srazi. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mě to dost nadchlo. Jason Scott Lee hraje Bruce hodně dobře, v akčních scénách je sice vidět, že nemá jeho energii a tu nespoutanou sílu, ale mimicky ho fakt zvládá a dokonce i "kňučí" jak Bruce. Pro fanoušky Bruce to bude asi hodně nostalgická podívaná. Podle mě nejlepší film Roba Cohena. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Pěknej dokumenární filmt o životě Bruce Leeho, akorát mi v některých momentech přišlo, že si tvůrci ten jeho život trošku přikrášlili nebo něco dovymyslel. Nicméně i tak byl jeho život docela zajímavej a za zfilmování určitě stál. Hlavní herec Jason Scott Lee je Bruci Leemu fakt docela hodně podobnej a skoro stejně rychlej a to filmu dodává víc na realističnosti. Ale nemůžu se zbavit dojmu, že přes to všechno, že to je o životě Bruce Leeho to vypadalo jako lacinný béčko ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Sfantazirovany, presladeny biopic, ktory si zo skutocneho Bruceoveho zivota berie len strucny obsah. Jedinym vyraznejsim kladom je Jason Scott Lee, ktory sa svojej role ujal zo ctou, a dodal Bruceovej postave skutocny rozmer. Film vsak sam o sebe, koli mnohym poprekrucanym faktom, ci vymyslom, velku hodnotu nema. Bruce si zasluzil omnoho viac. (4/10) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Boj proti pověrám, předsudkům i osudu, a občas i nástrahám manželství. Skvěle vytrénovaný chlapík, který své tělo používá jako smrtící zbraň. Přesně dvacet let po jeho (záhadné) smrti (a ve zvláštním kontextu s toho času aktuální tragickou smrtí jeho syna Brandona) přichází listování autobiografickou knihou jeho ženy Lindy pojednávající o cílevědomém a houževnatém muži, jehož herecká hvězda ovšem zářila jen velmi krátce. I tak v mnohém změnil tvář akčního filmu. Stal se zároveň uznávaným autorem svého vlastního stylu Jeet Kune Do, spojujícího mentální průpravu s bojovou technikou. Zvládl pár druhořadých titulů, aby se víc ukázal rolí sluhy a řidiče v průměrném televizním seriálu. A pak to konečně přišlo. A záhy skončilo. Touhle nelehkou cestou nás provází rutinér Rob Cohen, kterému nicméně bojové scény docela jdou, místy to ovšem působí uskákaně a nerozhodně. Jason Scott Lee je každopádně ve své roli velmi dobrý. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem všechny čtyři filmy s Brucem Lee (Velký šéf, Cesta draka, Pěst plná hněvu, Drak přichází) a tak můžu, jako znalec jeho rozsáhlé filmografie, prohlásit, že DRAČÍ ŽIVOT, je výbornou biografickou podívanou, která legendě kung-fu vzdává hold. Jason Scott Lee sice není Bruceovi vůbec podobný, ale hraje výborně a Lauren Holly je tady snad ještě sladší, než v Blbý a blbější. Pěkné čtyři hvězdičky. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Edelmanov nádherný hlavný motív (použitý v traileri na Forresta Gumpa) je stále pecka. Zvyšok je však bohužiaľ čistou rutinou,na akú sme od Cohena zvyknutí. Herectvo Jasona Scotta Lee takisto nepatrí medzi oscarové výkony. Ale inak je to celkom fajn. Ničím neurážajúce ani nevyčnievajúce remeslo o jednej legende, ktoré mohlo byť oveľa lepšie. Ale aj horšie. Reprízu v telke pri žehlení by som asi neodmietol. Problém je, že sa odmietam naučiť žehliť. Takže to už zrejme nikdy neuvidím :) 6/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že moja vzdialenosť od bojových umení je porovnateľná so vzdialenosťou Číny od Slovenska. Videl som aj nejaké dokumenty zo života Bruce Leea a mohol som tak porovnať tie charakteristické výrazy v tvári i neobyčajnú mrštnosť pri súbojoch. Nemám prečo meniť hodnotenie, aj keď som sa musel pri sledovaní ľahko pousmiať nad viacerými naivnými sekvenciami. Ale pred nadšencov kung fu je tento film povinnosťou. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Jason Scott Lee už len kvôli svojej mohutnosti nepasuje na úlohu drobného Brucea. Jeho afektované herectvo ale celkom dobre odráža "zvláštnosť" Legendy. Je to dráma, ale srší z toho snaha o čo najviac akcie - vnútorné súboje ma moc nezaujali, no celkový dojem bol dobrý... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušný akční snímek s povedenými bojovými scénami. Jen mi to připadalo nereálné na to, že by mělo jít o životopis této legendy. PS: Neviděl jsem žádný film s Brucem Lee:) ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

Ešte dávno predtým ako Cohen natočil zbesilovku, xxxovku a prepadák Stealth tu bol film, ktorý je rozhodne jeho najlepší a jediný biografický. Aj keď bohvieako nemám rád životopisné filmy, Dračí život Brucea Lee je podaný natoľko pútavo, aspoň pre mňa, že sa pri ňom nenudím. ()

Reklama

Reklama