Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šermířská pohádka plná intrik, soubojů a lásky... Komtesa Alexandra není jako jiné princezny. Nečeká v koutku, až jí štěstí spadne do klína a na bílém koni pro ni přijede krásný princ. Je tvrdohlavá, statečná, miluje šerm a jízdu na koni. Když ji otec (M. Štěpánek) nutí do sňatku s Arnoštkem (R. Kalvoda), uteče z domova v převleku za chlapce. Vydá se lesem za starou čarodějnicí (B. Holišová) s prosbou, aby se podívala do její budoucnosti. Bude ji to však něco stát. Ztratí své krásné vlasy, ale dostane kouzelnou mast. V převleku odejde do světa, kde potká mladého Valentina (V. Udatný), který se právě vrací domů z války… (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Ezis 

všechny recenze uživatele

Dávám plný počet, protože Zkřížené meče jsou pro mě příkladem toho, jak vypadá krátká, nízkorozpočtová televizní pohádka, když se všechny její elementy povedou. Souhlasím sice s některými komentáři v tom, že herecké výkony se hodí spíš pro divadelní prkna a šermířské souboje by mohly vypadat lépe (ale zase - kdyby byly ostřejší, už by to nebyla pohádka pro děti. Kromě toho jejich neumělost má své důvody: ve dvou šermuje hraběnka Saša, která je začátečnice, ve dvou žoldák Hugo, který si rád přihne a šermuje proto většinou v podnapilém stavu.) Ale jinak je všechno tak, jak má být: příběh výborně spojuje klasické téma s novými motivy, zaujme a ubíhá tím správným tempem. "Princezna" je roztomilá a jako kluk správná a sympatická, princ charismatický, kostýmy krásné a historicky věrné (začátek 17. století), hudba nenápadná, ale pěkná, interiéry autentické, herci perfektně se hodící pro svou roli. To jsou objektivní důvody, a teď moje osobní důvody: Kateřina Březinová a Vilém Udatný tu vytvořili dobrý pár, kterému divák uvěří kamarádství i lásku a který mně osobně prostě tak nějak sedne. Líbí se mi, že se tu na rozdíl od většiny pohádek nejedná jen o lyrickou lásku, ale že se hlavní hrdinové nejdříve stanou dobrými přáteli. Také jsem z celého filmu měla dojem, že si herci své role užívali (zvláště Jan Čenský oproti některým svým princům tu měl grády), natáčení je bavilo a dobře se jim spolupracovalo. Rodina hraběte ze Salmu nejsou jen tři lidé, ale opravdu rodina. No a s gustem komediálně zahraní hrabě Arnoštek, čarodějnice Maruna a král Josef jsou už jen takovou třešinkou na dortu. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se zřejmě zhlédly v Dumasových románech, a tak se rozhodli převést Mušketýry do našeho prostředí. Herci namaskovaný přesně dle dané tématiky (Čenský, Navrátil). K tomu se přidá Vilém Udatný jako dvojník Hugha Jackmana. Škoda poměrně mdlého příběhu, a opravdu laciné choreografie. Nepovedený nápadník je přehnaný kýč a stereotyp, z toho už jsme snad vyrostli... ()

Reklama

dogrose 

všechny recenze uživatele

Je to pohádka, která má hlavu a patu a je dobře odvyprávěna, vše do sebe zapadá. Což není pro českou televizní a filmovou pohádku zas až tak samozřejmé. Nízký rozpočet mi nevadí, stejně jako mne nedráždí úroveň šermování. Herecké výkony vesměs na vyšší úrovni, osobně mne potěšila jako vždy skvělá Blažena Holišová. Určitě patří k těm lepším televizním pohádkám české (československé) produkce. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

S oficiálním textem distributora bych tak úplně nesouhlasil. Nouze o humor tedy byla. Originální byla jen princezna s krátkými vlasy - to se nevidí. Slabší byly i kostýmy. Naopak šermířské souboje bych hodnotil velmi pozitivně a na vysoké úrovni. I exteriéry byly docela pohledné, za to interiéry nejspíš studia nic moc. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Jé, v té pohádce se šermuje, to je snad zas další pokus o český akční film, no ne? Jenže pozor, páni televizní režiséři, na takový projekt by to chtělo tučnější prasátko a schopnější herce/šermíře. Na to, že dějově jsou televizní pohádky k ničemu, už jsme si zvykli, tak alespoň ať to šermování má nějaké grády a nevypadá jako hospodská půtka značně podnapilých jedinců. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama