Reklama

Reklama

Meč Židů

(TV film)
  • Československo Meč Gideonův (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Špionážní thriller vychází z události, která svého času otřásla světem. Na letních OH v roce 1972 vtrhli v Mnichově do objektu obývaného izraelskou výpravou palestinští teroristé ze skupiny Černé září a zastřelili 12 sportovců. Izraelská tajná služba Mosad sestavila speciální komando, které má zlikvidovat všechny, kdo se na útoku podíleli. Pachatelé jsou roztroušeni po světě, pátrání je však neúprosné a pomyslný meč mstitelů dopadá na jednu hlavu za druhou. K realizaci tohoto televizního filmu se spojila koprodukce šesti zemí. (woody)

(více)

Recenze (50)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na TV formát určite kvalita, ktorá zatieni aj drahé formáty. Na strane druhej Mníchov je jasne lepší, teda nie Bayern, ale ten Spielbergov, no a dĺžka diela je únavná. A to pôvodne boli až 4 hodiny rozdelené do minisérie. Vďaka silnému príbehu a dobrému obsadeniu sa to však dá veľmi dobre prejsť a film je len dôkazom, že aj za málo peňazí sa dá robiť obstojná muzika. A "vďaka" stále pretrvávajúcim vzťahom medzi Semitmi a tiež Semitmi sa obávam, že materiálu na podobné filmy bude stále len pribúdať. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Jsou dva filmy, které můžete navzájem porovnat. Jeden od Stevena Spielberga (Mnichov 1972).hruhý od Michaela Andersona (Meč Gideonův/Meč Židů). Tvrdím, že oba dva jsou výborné. " Meč Židů " - jakoby čerpal z nějaké kroniky den za dnem a velice podrobně."Mnichov 1972" je podle mě více akční. Jedno mi však vrtá hlavou : film, který jsem si koupila na DVD v PNS má délku filmu 173 min. (a též tomu tak je), ale na upoutávce čsfd se píše 148 min., t.j. zkrácení o plných 25 minut. Buď se jedná o tiskovou chybu anebo byl film zkrácen. Co tam, proboha, mohli vynechat ? Tam se (až na drobnosti) úhrnem 6 minut nedalo nic vynechat !? Takže závěrem bych řekla, že "Mnichov 1972" obržel Oscara jenom proto, že to bylo dílo Spielbergovo, protože kvalitně jsou oba výborné, navíc "Meč Židů" má obsazené tři světové hvězdy se supervýkony (Michael York,Lino Ventura,Rod Steiger). Slavná poroto, jak je to vlastně s těmi Oscary ? ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film o národní pomstě Židů za Mnichov 1972 na zúčastněných xenofobních lidech. Velkým záporem filmu je obrovská humanita hlavního hrdiny a velitele speciálního komanda Avnera (Steven Bauer), který má postupem času větší a větší pochybnosti o formě pomsty ve chvílích, kdy trpí nevinní příbuzní. S vrozenou židovskou výjimečností a propracovaným systémem vlastenectví by to snad ani nemohlo být možnéí. Nakonec se dostáváme do velkých sladkobolných situací a rebelii Avnera vůči nadřízeným, kteří po něm chtějí další a další práci. Dalšími členy komanda, které se stává zájmem dalších nájemných zabijáků, jsou Robert (Michael York), Hans (Robert Joy), Carl (Peter Dvorsky), a jediný přeživší, kromě Avnera, Jean (Laurent Malet). Napínavá místa nechybí, ale té dávky sentimentality je někdy až příliš. Další zajímavé postavy: koordinátor komanda Samuels (dobrý Rod Steiger), Avnerova nespokojená žena Šošana (půvabná Leslie Hope), Avnerův otec (John Hirsch), nájemná vražedkyně Jeanette Von Lesseps (Cynelle Clair) a majitel zajímavé nelegální organizace Papa (Lino Ventura). Propracovaná národní pomsta za pomoci špionážních organizací vždy slaví úspěch. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Poctivý thriller ze staré školy který jako první zpracovává filmově události po Mnichovu 1972 spojené s likvidací Palestinských teroristů Izraelský komandem. Má to dlouhou stopáž a televizní look to sice jo, ale souhlasím s některými kolegy, že je to lepší a dramatičtější než Spielbergův špíl kterej jsem viděl jako první.85% ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pokud na vás někdo útočí a vy chcete žít, musíte se bránit. Pokud někdo útočí na vaši zem a vy chcete přežít a svou vlast zachovat, musíte se chopit meče a svou vlast bránit. S teroristy se nevyjednává. V okamžiku, kdy v hodině h, minutě m dojde na lámání chleba, nesmíte ustoupit, ono ostatně už není kam. Pokud při obraně sebe a své země jdete přes mrtvoly a nekoukáte se, kam šlapete, jste na stejné cestě, jako ten terorista, co byl na počátku. Je-li Spravedlnost slepá dáma s ostrým mečem, jak teprve asi vypadá Pomsta? Je to jasné, ta je bezhlavá. Jakkoliv by se zdálo logickým řešit neustálé napadání ze všech stran kobercovým náletem, znamenalo by toto řešení cestu do pekel (pravda, vystlanou tím kobercem). Otázky jsou dány, pokud čekáte odpověď, kudy z toho marastu ven, nečekejte ji ode mě, protože já ji nemám. Nenapadá mě nic chytřejšího, než sani useknout hlavu a tím ji alespoň na chvíli paralyzovat. Jenže, když ta useknutá hlava znamená slzy malé holčičky, která pláče nad mrtvým tatínkem, nejradši bych brečela taky. Pokud chcete ... pokud musíte svůj život a svou zemi (a v Izraeli to hodně splývá) bránit, musíte se nad slzy své i cizí povznést. Film přináší odpověď jedinou. Jak se říká na konci: Vlády celého světa se dosud snaží téměř o nemožné, civilizovaně reagovat na činy bezohledné brutality. Reagovat civilizovaně je to jediné, co se opravdu nedá. Viděno během Challenge tour 2015 Speciál: Filmový lov ()

Zajímavosti (5)

  • Film byl natočen podle románu George Jonase „Odplata“, který byl inspirován skutečnými událostmi teroristického útoku palestinckou organizací Černé září na izraelské atlety na olympiádě v Mnichově v roce 1972, a následnou odplatou izraelské tajné služby vůči lidem, zodpovědným za atentát. (ČSFD)
  • Natáčení filmu probíhalo ve státech Kanada (Québec), Francie (Paříž), Itálie (Řím), Anglie (Londýn), USA (New York), Izrael a Jordánsko. (GASTON73)
  • Lino Ventura daboval sám seba pre francúzsku verziu tohto filmu, avšak v anglickej verzii je sám dabovaný. (Arsenal83)

Reklama

Reklama