Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (912)

Cival 

všechny recenze uživatele

O třídu lepší než jednička. Triky šly malinko nahoru, atmosféra příjemně potemněla, Emma Watson a zejména Rupert Grint se herecky roztomile vybarvili a navíc jsou zezadu podporováni skvělým Branaghem. Ale Columbus už asi nikdy nebude ničím jiným než nudným řemeslníkem bez pořádného stylu - takže ospalý Potter vypadá vedle jiného kasaštyku, Pána prstenů, jen jako špatný vtip. Neúměrně dlouhý vtip s tragickým ústředním představitelem, kterému bych dal doživotní zákaz lézt na plátno. Naštěstí ve trojce přijde osobitý Cuáron, takže se můžeme těšit na výrazné zlepšení. Pokud se mu podaří eliminovat Radcliffa a dohlédnout na opravdové ADAPTOVÁNÍ knižní předlohy (tj. uzpůsobení pro potřeby filmu, vyhození některých pasáží a zvýraznění jiných) a ne jen otrocké přepisování s otravnými minutami vysvětlovacích dialogů, mohli bychom se konečně dočkat opravdu dobrého filmu. Doteď jsou to jen prázdné prefabrikáty, které uspokojí pouze děti a nekriticky nadšené milovníky knížek. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Ještě než začnu cokoliv rozebírat, musím se oprostit od svého Anti-Potterovství. Takže Tajemná komnata je dost dobře udělaný film. I když by měl být pro mladou a mladší generaci, jeho tajemnost a v jistých momentech až ponurost ovšem zapříčinila jeho zajímavost pro velmi širokou škálu publika. Knížku jsem nikdy nečetl, tudíž nemůžu srovnávat knižní a filmovou verzi. Ovšem filmu nechybí vtip (leckdy až nedětský, třeba v případě odčarování kostí v ruce a její následná gumovitost), zajímavá zápletka a hlavně spousta skvělých vizuálních efektů. Navíc ten roztomile podivínský skřítek, ten mě vážně dost pobavil. Tudíž film u kterého se i přes jeho větší délku rozhodně nebudete nudit a na který hned po jeho shlédnutí určitě nezapomenete. A když vás nezaujme, račte využít kouzelné hůlky a nechce zmizet váš televizor, monitor či jiné zařízení přenášející obraz. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Doba, kdy jsem Harryho Pottera nadšeně četla a očekávala jeho nová filmová pokračování, je už pár let pryč. Ale nějak jsem v poslední době začala sledovat Shakespearovy hry v podání Kennetha Branagha a napadlo mě: V čem ten chlap vlastně ještě hrál? Po sedmi letech jsem se tak zase dostala obloukem k Harrymu Potterovi. A i tady je Kenneth kouzelný, to se mu upřít nedá. Je vidět, že si svou egoistickou postavičku užívá, kdyby mu bylo věnováno ještě trochu víc času, problém by mi to rozhodně nečinilo. Asi bych ale při zhodnocení kvalit tohoto snímku neměla věnovat jen jemu, že? Anebo jo, ať je nějaká změna. Ten chlap si to zaslouží. Kdesi před závěrem tohoto komentáře se ale cítím ještě odpovědná prohlásit, že i když se mi asi Kámen mudrců líbil o něco více, pořád mi k Harrymu tenhle "pohádkový" nádech sedne víc než ta snaha o hororovou atmosféru v posledních dílech. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Přece jen o něco dospělejší, temnější a v celkovém součtu tedy i lepší, nežli díl první. Přihlouplá nasládlost a infantilnost je rovněž na ústupu, za což vděčíme jak autorce předlohy, tak i přece jen o něco starším hlavním hrdinům. Vizuální efekty jsou tentokráte o poznání propracovanější a sekvence s "očarovaným balónem" je strhující. Snad jen Williamsova hudba je tak trochu nezáživná a ve většině pasáží v podstatě kopíruje díl první. Tajemná komnata je však mnohem barvitější a emocionálně nabitější, než předchůdce. Gigantická stopáž ani zdaleka nevadí tak, jak by se mohlo zdát a i přes téměř tříhodinovou délku se pocit nudy dostavoval za celou projekci zřídka kdy. Skutečně značný upgrade. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nejslabší díl série, tak bych se v rámci knih po dlouhém rozmýšlení zřejmě rozhodl pro Tajemnou komnatu, ale bylo by to skutečně jen o fous, protože všechny knihy mají pro Harryho příběh důležitý význam. U filmů je to trochu jiné. Kámen mudrců je kouzelná pohádka naznačující velkolepé možnosti do budoucnu a Vězeň z Azkabanu již rozjíždí drsnou mytologii a příběh značně přitvrzuje. Tajemná komnata má sice obojí, ale místy to drhne. Na jedné straně musíme sledovat křečovitou stylizaci Rona do hláškujícího boha, kterého však zastiňuje skutečný dvorní šašek filmu Lockhart a značně otravné postavy Dobbyho či Ufňukané Uršuly, jejichž knižní význam se kvůli jejich vykreslení a zároveň menšímu prostoru nepodařilo do filmu přenést. Na druhé straně se na scénu dostává velký hráč pro další roky Lucius Malfoy a pasáže s Tomem Riddlem a jeho deníkem se skutečně blíží nejtemnější části knihy. Akční finále si ovšem vždy raději vychutnám v knize. ()

Galerie (212)

Zajímavosti (134)

  • V roce 2003 byla Tajemná komnata zapsána do Guinessovy knihy rekordů jako film, který byl v den své premiéry promítán v největším počtu kin. Přesně ve stejnou dobu se film promítal v USA ve více než 2 000 kinech. Avšak o rok později tento rekord pokořil další díl Harry Potter a vězeň z Azkabanu. (HappySmile)
  • Ve scéně na nádraží King's Cross z úvodu filmu, kdy Harry (Daniel Radcliffe) a Weasleyovi procházejí s vozíky s kufry nástupištěm, jsou na zemi možné vidět kříže z lepenky. (Nevka)
  • Jude Law byl zvažován do role profesora Lockharta (Kenneth Branagh). Tvůrci se však shodli, že je herec na ztvárnění této postavy příliš mladý. (cihlenka)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama