Reklama

Reklama

Harry Potter a Tajemná komnata

  • USA Harry Potter and the Chamber of Secrets (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Malý čaroděj Harry Potter je nucen trávit prázdniny u zlých příbuzných. Pomůže mu kamarád Ron, který ho přiletí v otcově létajícím autě zachránit. Máma jim sice vynadá, ale je ráda, že je Harry s nimi. Když mají později odjet do školy, nepodaří se jim projít zdí na nástupiště 9 3/4 , odkud odjíždí vlak do Bradavic. Vezmou tedy létající auto pana Weasleye a poněkud tvrdě nouzově přistanou ve větvích Vrby mlátičky. Ron na to doplatí zlomenou hůlkou. V Bradavicích se na stěně objeví rudý nápis, který hlásá, že Tajemná komnata je znovu otevřena a nepřátelé dědice by se měli bát. Kdysi se jeden ze čtveřice zakladatelů školy, čaroděj Salazar Zmijozel, nepohodl s ostatními a odešel. Ještě předtím vybudoval tajemnou komnatu, kterou prý otevře jeho dědic a vypustí zlo, jež zahubí všechny nečistokrevné kouzelníky. Při souboji s Dracem se při hodině obrany proti černé magii ukáže, že Harry rozumí hadí řeči, a ostatní ho začnou podezřívat, že právě on by mohl být Zmijozelovým potomkem, který otevřel tajemnou komnatu. Harry najde kouzelný deník Toma Raddlea, který ho zavede padesát let do minulosti, kdy byla komnata otevřena poprvé. Tehdy byl podezřelý Hagrid. Staré podezření se vynoří i tentokrát a Hagrid skončí ve vězení v Azkabanu... (TV Nova)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (912)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Anglická spisovateľka Joanne Kathleen Rowlingová napísala v roku 1997 prvý román o mladom čarodejníkovi. Jeho titul je "Harry Potter a Kameň mudrcov". Už o rok neskôr sa objavilo na pultoch kníhkupectiev pokračovanie s názvom "Harry Potter a Tajomná komnata". Obe tieto knihy boli aj sfilmované. Prvá v roku 2000 a druhá v roku 2001. Obe ich režíroval skúsený Chris Columbus. Po filmárskej, technickej a hereckej stránke sú to vysoko profesionálne spracované produkty. Tieto aspekty v kombinácii so štedrým rozpočtom zaručili divácky i komerčný úspech. Druhý diel rozvíja osudy Harryho Pottera a jeho priateľov, predovšetkým Rona Weasleya a Hermiony Grangerovej, ktorí spolu s ním študujú v Rokfortskej škole čarov a kúziel. Potomok Salazara Slizolina otvoril tajomnú komnatu a oslobodil monštrum, ktoré ohrozuje všetkých študentov, čo nemajú čistú čarodejnícku krv. Harry Potter sa pokúsi zabrániť stratám na životoch. **** ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Knihy nečtu, ale filmy o Potterovi se mi líbí ikdyž tedka čekám na (snad) nejlepší 3díl. Mám rád Cuarona :)) Kvalita Chrise Columbuse jako režiséra je úměrná velikosti rozpočtu (za hodně peněz to ujde za málo ne :D) a docela mě mrzí, že takhle netalentovaný a rutinérský pracovník dostal do rukou první dva díly. Až tedka producenti nastolili trend měnění režisérů (i kvůli čas zatížení) a tak se stává každý díl nečím nezaměnitelným. Snad je toto poslední průměrný díl, který je zachranován mladými herci a pohádkovým prostředím. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nejslabší díl série, tak bych se v rámci knih po dlouhém rozmýšlení zřejmě rozhodl pro Tajemnou komnatu, ale bylo by to skutečně jen o fous, protože všechny knihy mají pro Harryho příběh důležitý význam. U filmů je to trochu jiné. Kámen mudrců je kouzelná pohádka naznačující velkolepé možnosti do budoucnu a Vězeň z Azkabanu již rozjíždí drsnou mytologii a příběh značně přitvrzuje. Tajemná komnata má sice obojí, ale místy to drhne. Na jedné straně musíme sledovat křečovitou stylizaci Rona do hláškujícího boha, kterého však zastiňuje skutečný dvorní šašek filmu Lockhart a značně otravné postavy Dobbyho či Ufňukané Uršuly, jejichž knižní význam se kvůli jejich vykreslení a zároveň menšímu prostoru nepodařilo do filmu přenést. Na druhé straně se na scénu dostává velký hráč pro další roky Lucius Malfoy a pasáže s Tomem Riddlem a jeho deníkem se skutečně blíží nejtemnější části knihy. Akční finále si ovšem vždy raději vychutnám v knize. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Ještě než začnu cokoliv rozebírat, musím se oprostit od svého Anti-Potterovství. Takže Tajemná komnata je dost dobře udělaný film. I když by měl být pro mladou a mladší generaci, jeho tajemnost a v jistých momentech až ponurost ovšem zapříčinila jeho zajímavost pro velmi širokou škálu publika. Knížku jsem nikdy nečetl, tudíž nemůžu srovnávat knižní a filmovou verzi. Ovšem filmu nechybí vtip (leckdy až nedětský, třeba v případě odčarování kostí v ruce a její následná gumovitost), zajímavá zápletka a hlavně spousta skvělých vizuálních efektů. Navíc ten roztomile podivínský skřítek, ten mě vážně dost pobavil. Tudíž film u kterého se i přes jeho větší délku rozhodně nebudete nudit a na který hned po jeho shlédnutí určitě nezapomenete. A když vás nezaujme, račte využít kouzelné hůlky a nechce zmizet váš televizor, monitor či jiné zařízení přenášející obraz. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách je druhý díl Harryho Pottera lepší než díl první (HP a Kámen mudrců). Na hercích je poznat, že o něco zestárli a jejich výkony jsou dobré, zejména Daniel Radclife nepůsobí tak apaticky jako minule. Příběh je mnohem zajímavější a nesestává jen z epizodek, kdy se seznamujeme se světem J.K. Rowling. Skvělí jsou dva (respektive tři) hlavní záporáci - Draco a Lucius Malfoyovi a Tom Marvolo Riddle. Temnější atmosféra filmu sedí. Doufám, že příštímu dílu již budu moci udělit plný počet hvězdiček. ()

Galerie (212)

Zajímavosti (134)

  • Když se na scéně poprvé objevil Lucius Malfoy (Jason Isaacs) – v obchodě s knihami – a klepl Draca (Tom Felton) přes prsty, udělal to tak tvrdě, že Tom Felton začal brečet. (Rekpet)
  • Titulní Tajemná komnata byla největší kulisou ze všech. Výtvarník Stuart Craig komentoval, že "v knize je popisovaná jako velmi vysoká místnost s obrovskými sochami hadů. Stavěli jsme ji ve staré továrně, kde se dřív vyráběla letadla. Byla veliká, ale ne až tak veliká. Mohli jsme iluzi výšky zesílit digitálními triky, ale tomu se rád vyhýbám, pokud to jde. Takže jsme kolem těch hadích hlav napustili spoustu načerno obarvené vody, ve které se kulisy odrážejí a ve které mizejí, takže to celé nabírá zajímavou hloubku." (NIRO)
  • Lucius Malfoy (Jason Isaacs) měl původně vypadat jinak. Měl mít krátké vlasy a oblékat se podobně jako mudlové. Jason Isaacs ale přišel s nápadem, aby měl Lucius dlouhé vlasy a jeho oblečení bylo takové, jaké nakonec vidíme ve filmu. To, že Lucius nosí hůlku jako součást vycházkové hole, byl také Isaacsův nápad. Nelíbila se mu myšlenka, že arogantní čistokrevný kouzelník a aristokrat pohrdající Mudly by měl vypadat a oblékat se jako oni. To by podle něj nedávalo smysl, a tak se od nich chtěl co nejvíce odlišit. (Elizabeth13)

Související novinky

Marvel urval další rekord

Marvel urval další rekord

23.10.2015

7 let, 12 filmů... 9 miliard dolarů. Marvelácký filmový vesmír je zjevením, které se momentálně snaží zkopírovat celý Hollywood. Každý chce mít svoji provázanou značku nehledě na to, jak velký to… (více)

Reklama

Reklama