Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,855 // Otvárací Víkend USA: $93,687,367 // Prisoner of Azkaban je najlepšia časť všetkých Poteroviek vôbec. Výborne rozvité vizuálne efekty dodávajú deju oveľa lepšiu a temnejšiu atmosféru,než akú sme mohli vidieť pri prvých dvoch dieloch. Je vidno, že zmena režiséra dokáže film vyniesť na úplne inú úroveň..... 100% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Takhle to holt dopadá, když se dostane fantasy látka do rukou hravého režiséra s fantazií a vlastní vizí. Věčná škoda, že ty filmy takto nevypadaly od počátku. Změna prostředí a kostýmů výsledku prospěla. Stejně jako je u knižní předlohy třetí díl tím zlomovým na cestě od dětských knih "výše", tak to samé je pro filmové adaptace tento snímek. Je jen a jen dobře, že nudná a zcela nenápaditá režie Chrise Columbuse je pryč. Jediné dva zápory jsou ztvárnění vlkodlaka a jistá absence návaznosti na minulé díly. Pokud je někdo komu se líbí, nemusel by vydýchat opravdu zásadní změnu stylu a ztvárnění. Byť je ve všech ohledech výrazně k lepšímu. Naštěstí. PS: Každou další projekcí (a že jich již bylo) se zas a znovu utvrzuji, že TAK dobrý, nápaditý a svébytný rodinný film se rodí (sotva) jednou za uherský rok. Důkazem budiž, že za více jak dekádu od premiéry stále nenašel na poli rodinné podívané sebemenšího konkurenta. A jen tak mimochodem je to i film s nejlépe a nejsevřeněji zauzlovaným cestováním v čase. ()

Reklama

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Změna režiséra a najednou jako by se před námi objevil ten opravdový potterovský svět, přesně tak, jak má být. Alfonso Cuarón uděla ve filmu změny oproti knize, ale takové, které nevadí, neuráží, naopak pozdvihují film na něco víc, než jen adaptaci bestselleru. Celé vyprávění dostává krásně temnou atmosféru, dokonce i Daniel Radcliffe začal trochu hrát... Teď jenom musíme doufat, že 4.díl nedopadne katastrofálně a že se Pan režisér Cuarón vrátí k Fénixovu řádu. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Třetí díl převyšuje předchozí díly skoro ve všem. Jednak to autoři měli snazší už proto, že třetí díl knihy patří k tomu nejlepšímu – naopak druhý díl, který zfilmoval Columbus, je asi nejslabší díly i co se knižní verze týká. Tvůrci tedy měli k dispozici daleko zajímavější příběh. Tento příběh je ovšem i daleko lépe převeden na filmové plátno. Režijní styl je daleko svižnější, dětští herci už umějí mnohem lépe hrát (zvláště je to vidět u Radcliffa), lepší je výprava (ne tak studiová jako v předchozích dílech), civilní kostýmy mi přišly jako výborný nápad a i hudba Johna Williamse je nejlepší ze všech tří dílů. Nicméně základem je již zmíněný příběh. Zatímco finále ve dvojce mi přišlo přiblblé, zde je poslední půlhodina vyloženě lahůdková záležitost. To byl také hlavní důvod, proč jsem zůstal sedět po skončení filmu s pocitem, že tak pěkný divácký zážitek už jsem dlouho nezažil. Pravda ovšem je, že jsem si dopřál film s titulky a poloprázdném kině bez vřískajících dětí (to mi třeba dvojku taky dost otrávilo). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Harry Potter a väzeň z Azkabanu", v poradí tretí snímok z rozsiahleho príbehu o mladom, anglickom čarodejovi. Filmová séria slávneho románu anglickej spisovateľky Joanne Rowlingovej pokračuje ďalej. Táto časť je pre mňa tou najlepšou. Videl som ju už asi pätnásť krát a ešte stále ma baví. A to nie len to stránke filmových trikov, kamery a réžie, ale i po tej dejovej. Scenár sa zahráva s pohybom postáv v časopriestore a to sa mi veľmi páči. Má to výborný nápad, ktorý doržuje logiku, obsahuje dostatok napätia a miestami aj trocha postraší. Najlepší Harry Potter. ***** ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Nový režisér Alfonso Cuarón zmenil architektúru Rokfortského hradu: pribudla veža s hodinami, vstupné nádvorie so zvláštnym mostom vedúcim k Hagridovej (Robbie Coltrane) chatrči, ktorá má úplne iný vzhľad a nádych, takisto umiestnenie Chrabromilskej klubovne a zúrivú vŕbu. (Aberforth)
  • Samotný průběh natáčení nebyl nenáročný, ale - slovy režiséra Alfonsa Cuaróna - se to dalo předpokládat "hlavně kvůli tomu, jak bylo dlouhé. (...) Byl jsem součástkou ve veliké mašině, která když se jednou rozjede, jen tak se nezastaví a vy s ní musíte držet krok. Ze začátku je to skvělé, protože všechno sviští jako po másle. Přidáváte, zrychlujete tempo... a pak vám dojde, že se vám v tom soukolí zachytilo oblečení a že když na chvíli zpomalíte, uškrtí vás to. Takže to nejobtížnější bylo vyrovnat se s nabitými pracovními dny a s tím, že musíte dělat spoustu věcí najednou. Zároveň jsem točil, stříhal a dohlížel na zvláštní efekty." Při natáčení ve Skotsku štáb zaostal za časovým rozvrhem, z čehož "studio nemělo radost. Ale zachovali se k nám pěkně, podpořili nás. Ono je tam často fakt hrozné počasí, a když potřebujete točit náročné scény v exteriérech, může se klidně stát, že skoro celý den jen posedáváte na place, čekáte, čekáte a čekáte - a stojí to hrozné peníze. Ale tak už to chodí." (NIRO)
  • Keď Harry (Daniel Radcliffe) a Hermiona (Emma Watson) hľadajú Rona (Rupert Grint) v škriekajúcej búde, je možné si všimnúť rôzne stopy na podlahe (odtlačky prstov či stopy po ťahaní nôh), ktoré sa v rôznych záberoch výrazne menia. (Miagy)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama