Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 303)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Musím tedy říct - výborně. Člověk si neoddychne ani na vteřinu. Pořád se něco děje a ani mě nenapadla myšlenka: "už aby film skončil", což se od počinů, které poslední dobou sleduji, velice odlišuje. Po prvním zhlédnutí působí dílo, obzvláště díky experimentování s časem, ohromně promyšleně a působivě a vše dává dojem, že všechno přesně zapadá. Nad kritikou ohledně nekvalitních triků si můžu akorát pomyslet něco o rozmazlenosti a povrchnosti většiny diváků. Copak je něco takového nějakým důležitým kritériem kvality snímku? Dále rovněž nemůžu opomenout kvalitu herců. Ne až tak jejich hereckého umění, jakožto jejich visáže. Téměř všichni jsou dle tohoto ohledu těmi nejcharakterističtějšími postavami, jaké vůbec mohou být u filmů k vidění. Dále jsem potěšen i složitostí děje, kterou jsem u tohoto typu filmu nečekal a obzvláště u lidí, kteří knihu zatím nečetli, jako třeba já, je docela zábavné nebýt si až tak jistý tím, co se děje na plátně (obrazovce). Určitě ale není děj nějak nepochopitelný, to rozhodně ne. Otázka je, jestli mi tedy něco vůbec vadilo? Ano, jsou tu pořád náznaky určité dětinskosti, která snímek trošku degraduje. Ale což, filmy o Harrym Potterovi mají být pro všechny. A taky jsou. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ze všech tří "Potterů", které jsem dosud viděla, mohu o tomto s čistým svědomím prohlásit, že JE to skvělý film. Děkuji z celého srdce tomu, koho napadlo vykopnout z režisérské sesle rutinéra rodinných komedií Chrise Columbuse a nahradit jej talentovaným Mexikáncem Cuarónem. Pod jeho vedením má "Potter" doopravdy temnější atmosféru, Mozkomoři a vůbec celá vizuální stánka věci se vyvedla úžasně, děcka možná i trochu hrají. Stále ještě se považuji za odpůrce potterovské série (ani ne tak kvůli knihám, nečetla jsem je, ale podle ohlasů by to mohla být i kvalitní četba a alespoň je tu někdo, kdo donutí dnešní generaci odkojenou televizí a PC hrami trochu číst; vadí mi ovšem ta komerce a humbuk okolo), přesto jsem ochotna ji akceptovat a pokud bude úroveň i nadále stoupat, třeba změním i názor, mám už k této cestě jednou nohou nakročeno. Především proto, že závěrečná pointa byla docela překvapivá a já se tak na poslední chvíli přestala obávat klišovitosti ve stylu "učitel obrany proti černé magii = záporák". Představitel Draca Malfoye je k sežrání čím dál tím více a vyvažuje tak mé znechucení nad některými postavami profesorů, kteří jsou snad až moc střelení. Roztomilá byla parafráze Titanicu (Potter na Klofanovi letící těsně nad vodou). Nakonec musím jen dodat, že tradičně nejlepší postavou zůstává profesor Snape, i když na paty mu možná šlape i profesor Lupin. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Počáteční WOW je ta tam, bylo třeba nabídnout něco nového. Přeci jenom škola čar a kouzel je pořád školou čar a kouzel. Zásadní změnou je, že rodinného řemeslníka Columbuse vystřídal temnější a talentovanější Alfonso Cuarón, který přidal víc dospělosti. Nevsadil na místy upjatou věrnost knižní předloze a pomohl si i cestou vlastní fantazie. Víc to tepe, víc je to tvůrčí... Z vězení pláchl nebezpečný Sirius Black, který býval nejlepším přítelem Potterových rodičů, a zdá se, že jde po Harrym. Objevují se nové postavy i řada tajemství. Pár nesmyslů bych taky našel, to zase jo. Dějově bych rovněž pár výtek měl, krásně temná atmosféra ale mnohé velmi solidně zahladí. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Warner Bros. // Počet premietajúcich kín v USA: 3,855 // Otvárací Víkend USA: $93,687,367 // Prisoner of Azkaban je najlepšia časť všetkých Poteroviek vôbec. Výborne rozvité vizuálne efekty dodávajú deju oveľa lepšiu a temnejšiu atmosféru,než akú sme mohli vidieť pri prvých dvoch dieloch. Je vidno, že zmena režiséra dokáže film vyniesť na úplne inú úroveň..... 100% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Famózna forma s prekrásnou výpravou (okolie školy, hory v pozadí), podstatne detailnejšou, prepracovanejšou hudbou Johna Williamsa, a vôbec individuálnymi perličkami v podobe konkrétnych scén. Napríklad Harryho let na veľkej sliepke dosahuje emocionálnych výšin toho najlepšieho z Pána prsteňov. S pribúdajúcimi minútami ma však akosi prestal uspokojovať samotný príbeh. Nebyť rozkošnej poslednej polhodiny, film by skĺzol do miernej nudy. Ale to nie je výtka Alfonsovi Cuarónovi - ten previedol s diskutabilným scenárom doslova zázrak. ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Po scéne s dementorom pri nacvičovaní kúzla „Riddikulus“ má Harry (Daniel Radcliffe) jazvu na druhej strane čela ako v knihe. (Budisovie)
  • Samotný průběh natáčení nebyl nenáročný, ale - slovy režiséra Alfonsa Cuaróna - se to dalo předpokládat "hlavně kvůli tomu, jak bylo dlouhé. (...) Byl jsem součástkou ve veliké mašině, která když se jednou rozjede, jen tak se nezastaví a vy s ní musíte držet krok. Ze začátku je to skvělé, protože všechno sviští jako po másle. Přidáváte, zrychlujete tempo... a pak vám dojde, že se vám v tom soukolí zachytilo oblečení a že když na chvíli zpomalíte, uškrtí vás to. Takže to nejobtížnější bylo vyrovnat se s nabitými pracovními dny a s tím, že musíte dělat spoustu věcí najednou. Zároveň jsem točil, stříhal a dohlížel na zvláštní efekty." Při natáčení ve Skotsku štáb zaostal za časovým rozvrhem, z čehož "studio nemělo radost. Ale zachovali se k nám pěkně, podpořili nás. Ono je tam často fakt hrozné počasí, a když potřebujete točit náročné scény v exteriérech, může se klidně stát, že skoro celý den jen posedáváte na place, čekáte, čekáte a čekáte - a stojí to hrozné peníze. Ale tak už to chodí." (NIRO)
  • Když Harry Potter (Daniel Radcliffe) otevře v pokoji knížku „Obludné obludárium“, kniha ožije a zaleze pod postel. Než vyleze, tak se pokoj začne otřásat a ze stropu napadá na podlahu před postel prach. V dalším záběru je ale podlaha čistá. (Duoscop)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama