Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 218)

POMO 

všechny recenze uživatele

Rutinná, ničím výnimočná, ale veľmi zručne a efektne nakrútená hollywoodská zábava pre celú rodinu. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Opravdu si nevzpomínám, kdy jses se naposledy v kině tolik nudil. Možná u Smrti v Benátkách. Každopádně mě iritovaly rovnou měrou odpudivé triky, sterilní režie a závěrečný vševysvětlující monolog hlavního záporáka, který měl zařídit, aby i retardovaní pochopili. Samozřejmě kdo ví, jak bych reagoval v 10 letech... ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Film, který by byl hodně slušný, pokud by neexistovala literární předloha. Bohužel na předlohu zapomenout nelze a film je pouze její ne zrovna vydařenou ilustrací. Navíc zcela rezignuje na propracovaný vývoj postav a vztahy mezi nimi, které autorka v knize vypiplala a v dalších částech rozvíjí. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Já vím, že jako obyčejný mudla do toho nemám co kecat, ale proč tvůrci proboha nevyčarovali lepšího hlavního představitele? Daniel Radcliffe je děsně prkennej, i přesto, že nemůžu od nováčka čekat zázraky. A taky bych čekal, že u takového projektu některé triky nebudou tak okatě digitální. A když už kritizuju, tak i Williamsova hudba nepatří mezi silné stránky. Přijde mi, že se Williams dost opakuje a část hlavního motivu mi nápadně připomíná jeden z motivů v Schindlerově seznamu. Na druhou stranu, fanfrpál se povedl a šachy, obzvláště pěšci se dvěma meči, jsou dost prďácký. Potěší taky párkrát se objevivší John Cleese...Jo a ještě něco. Už jsem se rozhodl. Vykašlu se na auto a pořídím si Nimbus 2000..... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohy jsou skvělé. Začala jsem je číst díky mladší sestře a dodnes mě nepustily. Mám všechny díly přečtené několikrát a pořád je to napínavé, zajímavé a kouzelné. První film je velmi věrnou adaptací knihy, ale možná až moc věrnou a v tom bude ten problém. Technická stránka filmu je naprosto v pořádku - až na famfrpál, se kterým se v ILM moc nevytáhli, ale budiž. Hudba Johna Williamse je také dost dobrá. Dospělí herci nemají chybu - obzvláště profesor Snape v podání Alana Rickmana je dostatečně slizký, přesně tak, jak má být. I většina dětský představitelů je dobrá - hlavně Hermiona ale teď nastává ten problém ... Harry Potter. Podle mě proste Daniel Radcliffe není moc dobrý herec, je hrozně prkenný a spoustu věcí mu prostě nemůžeme uvěřit. A to je u hlavní postavy podle mě dost velký problém. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nepříliš rozsáhlá kniha nejúspěšnější vykradačky posledních několika desetiletí, nicméně famózní kompilátorky a hlavoložky J. K. Rowlingové se dočkala zjevně nadšeneckého zpracování. Režie Chrise Columbuse (nebo Columba?) působí v dětsky naivním a "světlém" prvním díle ve stejném duchu jako dětská zábavka před spaním Hobit před hexalogií Pán Prstenů, a narozdíl od druhého dílu je to trefa do černého. John Williams vystačí s omíláním hlavního tématu, takže se nedá poznat, že zbytek soundtracku (jak už je u něj obvyklé) toho nemá moc co nabídnout, Danny Radcliffe a ostatní herci skoro i vypadají na svůj knižní věk, a vůbec je to takové příjemné pokoukání. 70% PS: Jak "Snape" začaroval Harryho koště, když je v Rowlingovic světě lidským kouzelníkům zapovězeno čarovat bez hůlky? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Lehko stravitelná, lehko vyvrátitelná rodinná fantasy. 80% Zajímavé komentáře: Melies, kiddo, pshimi, Vitason, Spectre, Avathar, Indy ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tak nám zabili Erbena :-D Ne, teď vážně: to, že k nám přichází cizí umění, neznamená, že se vzdáme vlastního. To můžeme udělat jen sami, nezávisle na jiných...ehm...taky jsem byl potterománií trošku zaskočen, zvlášť, jak děti čtou některé knihy odzadu, fuj :-( ale je to prostě takový normální, trošku komerční, trošku tu či tam vyšperkovaný film, plný kouzel a zajímavé, možná rutinní atmosféry, ale protože se rozhodně nejedná o nějaké převratné dílo, není podle mě potřeba se o něm zbytečně dohadovat a dělat rozbory. P.S. Mnohem víc, než milý Daniel Radcliffe, mi připadla prkenná Ema Watson, zvlášť, jak pořád do všeho kecala byla nesnesitelná, tlačenka netlačenka :-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem doslova v šoku jaká ikona je Harry Potter. Knižní předlohu snad přečetl celý svět až na mě. Naštěstí je tu film a tak i já, mudla neznalý knižní předlohy Harryho Pottera dostal šanci navštívit ten báječný kouzelnický svět v Bradavicích. Nejdříve jsem tak trošku přetrpěl tu tlustou rodinu u které Harry bydlel . Zejména tomu tlustýmu spratkovi bych nejradší prohnal hlavou dělovou kouli. Naštěstí brzo vyjede z koleje 9 a 3/4 bradavický expres do světa kouzel. Kouzelnická škola na mě po vizuální stránce udělala obrovský dojem. Trošku jsem čekal, že budou učit holky, třeba jak vyčarovat dobrý jídlo a kluky, jak učarovat každé krásce na světě. Nicméně bylinkářství, obrana proti černé magii a hlavně jízda na koštěti jsou 100x lepší než matika, chemie i fyzika dohhromady. Famfrpál bych si klidně zahrál místo fotbalu, navíc korupce jako ve světě mudlů, zdá se nehrozí. Jo a kdo tvrdil že šachové partie jsou nudné , tak at si jde dát partičku do Bradavic. Bohužel, celkově na mě působil film příliš dětsky. To je však chyba mého věku a ne filmu. Chyba mého věku však není to, že se mě zdála tato seznamka z kouzelnickým světem příliš dlouhá. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Po záplavě rozporuplných názorů jsem usoudil, že nejlepší bude od tohoto filmu raději nic moc neočekávat. Takže jsem k němu tak i přistupoval. A asi i díky tomuto faktu mohu konstatovat, že jsem nebyl zklamán. Jistě, film je primárně určen výrazně mladšímu divákovi, než jsem já (i když asi v každém z nás je ještě kus dítěte), takže děj tomu víceméně odpovídal. Nicméně líbily se mi poměrně slušné triky, vydařené interiéry i exteriéry, zápletka je sice jednodušší, ale nijak výrazně to není na škodu. Postupem času filmu malinko dochází dech, leč přesto neklesne až pod snesitelnou úroveň. Myslím, že se u tohoto filmu může pobavit i mnohý dospělý. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

S Harrym jsem to všecko prožíval od začátku. Kámen mudrců jsem sice první viděl film, a až pak přečetl knihu, ale od té doby už kniha byla vždycky první, a vždycky jsem se na film neskutečně těšil. Jen mě to časem trošku omrzelo, a já si musel udělat takový menší maratón a podívat se na všecky filmy od jedničky až do pětky pěkně po pořádku, a ejhle....závislost se mi vrátila. Ta velká závislost, jako když jsem doma tenkrát pouštěl právě Kámen mudrců od rána do večera, a miloval jsem to. Od té doby jsem s Harrym byl jedna ruka, i s tím hercem jsem prožil všecko až do teď, dyť je o šest dnů starší jak já. Takže si mě docela podmanil. První díl je základní, počátek velké ságy, trochu ještě dětský, ale zároveň úchvatný. Dětský být musí, protože je mu 12 a čeká se na to, jak se bude jeho život nadále vyvíjet, jeho chování, jeho vlastnosti, jeho všecko. Chris Columbus první díl natočil trošku rodinně, zábavně, famfrpálně, uvedl běh dějin Bradavické školy do pohybu, a za to mu nemálo fanoušků líbá nohy, asi tak jako já. Na Potterovské sérii je jedno velké kouzlo, na filmy se kouknu kdykoliv rád a knihy si přečtu taky hodně rád, snad pořád, protože se fantasticky čtou. Natočit film podle knihy je problém, ale Chris Columbus to zvládnul, no ale kdo to vlastně nezvládnul v další várce režisérů, kteří se na tom všem podíleli. Snad už jen dodám...Vítejte ve světě čar a kouzel, ve světě, který se nikdy neztratí, ve světě, který si prostě zamilujete a bude součástí jeho života, tak důrazně, že byste vše obětovali jenom abyste mohl být Harryho dobrý kamarád. Máš strach? - Tak trochu. - To je normální. Taky jsem se před prvním zápasem bál. - A jak dopadl? - Ani si nevzpomínám. Po dvou minutách jsem dostal Potloukem do hlavy. Probral jsem se až v nemocnici. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $125miliónovTržby USA $317,575,550Tržby Celosvetovo $974,733,550║ Je to hravé, roztomilé, kúzelné ale až moc zdĺhavé aby sa to dalo označiť za príjemnú jazdu cez svet začínajúcich kúzelníkov, k tomu miestami aj poslabšie triky zbytočne vyčnievajú z pekného uhladeného vizuálu, ale za to hudba je čarovná, obsadenie na každom poste skvelé, hlavne mladé osadenstvo(Radcliff, Grint, Watson) si dobre počína. A taktiež je veľký rozdiel v tom kde sa to pozerá na TV obrazovke to nie je proste ono, takéto fantasy filmy jednoznačne patria na plátno kín. /videl v kine: 75%/ (videl v kine až v roku 2009) ...a zažitok z filmu videného v kine sa o niečo polepšil ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ech uch... no, byl jsem okolnostmi donucen to shlédnout. Ano, je to vizuálně perfektní, ale probůh, do teď vůbec nechápu, o co tomu brejlatému klučinovi šlo. Na pohádku to bylo moc vážné, na fantasy zase moc infantilní, na komedii moc málo humorné a na dobrodružný film moc málo dobrodružné. Columbus mi připomíná řemeslníka, který nechtěl (nemohl) do příběhu vpašovat jakýkoli vlastní rukopis. Perfektně odvedený komerční produkt, víc ani ťuk. Chyba je asi ve mně, Potěr mě i jako knížka po několika stránkách začne spolehlivě strašně nudit. My dva jsem se pro sebe nezrodili, nu co, Rowlingová neschudne, že... A já také ne, tak nač se rmoutit. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Steven Kloves .. Kámen mudrců byl první a tím pádem ještě docela originálním, (nad)průměrným filmem a (tohle mám jen z doslechu) doslovnou adaptací, což je možná dobré pro ty co nečetly knihu, ale na druhou stranu nepřináší žádnou inovaci příběhu, nadhled nebo více humoru.. Šílenství kolem adaptace knih Harry Potter and .?. mě nechala naprosto chladným! Je sice pravda, že se to dá bez obtíží shlédnout a je na co se dívat, tj. triky, ale příběh není až moc poutavý a adaptovaný scénář je místy dost děravý a nelogický. Moje hodnocení je převážně za poctivě nebo spíše rutině odvedenou práci Hollywoodu a lépe by tomu odpovídalo 70%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Dlho som sa vzpierala tak knihe ako aj filmu. Pise sa rok 2007 a ja som sa konecne dala nalomit. Bohuzial músim skonstatovat dve veci. A to, ze z knihy som nadsena a naopak z filmu zufalo sklamana. Mozno keby som necitala kniznu predlohu, tak sa mi filmove spracovanie paci, ale po neuveritelne vypracovanej knihe, co do opisov a vykreslenie postav a vztahov medzi nimi, musim povedat, ze film zaostal na plnej ciare. A Daniel Radcliffe? Uf, veeeeeeeelmi zle. Umelost sama. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Otrocká, nenápaditá a rutinní adaptace, která má nevděčný úkol se celou první polovinu topit v otrockém, nenápaditém (jaká škoda vzhledem k magické povaze) a rutinním představování postav i světa. Není tomu moc co vytknout, ale je to také naprosto bez invence či vlastního nápadu. Ostatně jako většina Columbusových snímků. Jediná originálně natočená scéna, zajímavý úhel kamera; prostě nic. Jak kdyby to točil robot, stránku po stránce. A prodloužená verze je horší o to, že scény navíc jsou nejen úplně zbytečné, ale jsou nemlich tak rutinérské jako všechno ostatní. Obsazení dětských herců se docela vyvedlo, herecky je to horší, ale přeci jen se to pomalu lepší s každým následujícím dílem. Dospělácké "křoví" je bez výjimky skvělé. ()

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama