Reklama

Reklama

Harry Potter a Kámen mudrců

  • Velká Británie Harry Potter and the Philosopher's Stone (více)
Trailer 1
Fantasy / Rodinný / Dobrodružný / Mysteriózní
Velká Británie / USA, 2001, 152 min (Special Edition: 159 min)

Obsahy(1)

Před deseti lety položili čarodějové Brumbál, Hagrid a McGonagallová na práh domu Vernona a Petunie Dursleyových miminko s jizvou na čele. Je to malý Harry Potter, syn Petuniiny zemřelé sestry. Dursleyovi se o něj sice starají, na rozdíl od vlastního syna Dudleyho mu však neprojevují příliš lásky. Když se blíží Harryho jedenácté narozeniny, zjistí ke svému překvapení, že dokáže mluvit s hadem. V den narozenin mu čaroděj Hagrid doručí dort a dopis. Harry se dozví, že jeho rodiče byli čarodějové a nezahynuli při obyčejné autonehodě, ale v boji se zlým Voldemortem. Jizvu na čele si odnesl z tohoto boje. Nyní má právo nastoupit do učení ve Škole kouzel a čar v Bradavicích. Hagrid mu pomůže nakoupit školní pomůcky, včetně kouzelnické hůlky, a potom ho pošle na nádraží, kde z tajného nástupiště 9 3/4 odjíždí expres do Bradavic. Ve vlaku se Harry skamarádí se sympatickou Hermionou a dobráckým Ronem. Společně se pak dostanou na prestižní kolej Nebelvíru. Díky mimořádnému talentu k létání se stane novým chytačem nebelvírského famfrpálového mužstva. Po zápasu čeká žáky Vánoční volno, kterého Harry, Ron a Hermiona využijí k pátrání po tajemství, které střeží v podzemí školy trojhlavý pes. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 218)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohy jsou skvělé. Začala jsem je číst díky mladší sestře a dodnes mě nepustily. Mám všechny díly přečtené několikrát a pořád je to napínavé, zajímavé a kouzelné. První film je velmi věrnou adaptací knihy, ale možná až moc věrnou a v tom bude ten problém. Technická stránka filmu je naprosto v pořádku - až na famfrpál, se kterým se v ILM moc nevytáhli, ale budiž. Hudba Johna Williamse je také dost dobrá. Dospělí herci nemají chybu - obzvláště profesor Snape v podání Alana Rickmana je dostatečně slizký, přesně tak, jak má být. I většina dětský představitelů je dobrá - hlavně Hermiona ale teď nastává ten problém ... Harry Potter. Podle mě proste Daniel Radcliffe není moc dobrý herec, je hrozně prkenný a spoustu věcí mu prostě nemůžeme uvěřit. A to je u hlavní postavy podle mě dost velký problém. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

U filmových adaptací literárních děl se zjevně vždy budou vyskytovat dva tábory. Ten první bude řvát, když se film příliš podobá své předloze (je to jen filmová ilustrace původní knihy!), ten druhý zas, když se od ní odkloní (jak jste si dovolili změnit nejdůležitější scénu?!). Osobně nesympatizuji ani s jedním táborem, tedy za předpokladu, že výsledek není jen tím nejobyčejnějším blockbusterem pro vytáhnutí co největšího obnosu peněz z kapes fanoušků předlohy. I proto respektuji první a třetí díl této série, ne však ten poslední "chytře" rozdělený na dvě části (přičemž v první části k ničemu nedojde a druhá je jen přehlídkou digitálních efektů). Columbus sestavil z Kamene mudrců film, který stojí sám o sobě, který je nabitý emocemi, který dává prostor všem důležitým postavám bez toho, aby se jejich výstup omezil na směšné cameo. Columbus také narozdíl od pozdějšího Yatese pochopil, že Severus Snape v podání Alana Rickmana je jednou z nejdůležitějších a nejkomplexnějších postav příběhu a že je jeho dějové lince potřeba věnovat adekvátní prostor. (Poznámka na okraj: Úplně jsem zapomněla, jak "kladně" (přání všeho nejlepšího v zápasu, žádné urážky hlavního představitele) Snape v prvním dílu vystupoval.) Ano, Kámen mudrců to pohádka, ale vzhledem k věku cílených diváků, mi žánr přijde pochopitelný. Nikdy se totiž asi nezbavím dojmu, že ačkoliv se všichni následující režiséři snažili filmy přizpůsobit stárnoucí potterovské základně fanoušků, jen málokomu se to podařilo se ctí. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Určitě si neodpustím srovnání s knižní předlohou. Tu jsem přečetl asi za dva dny a je zbytečné připomínat, že v moderní dětské literatuře se už dlouho neobjevilo něco tak úspěšného a lavinový efekt, který toto dílo doprovázel, strhnul i mnohé čtenáře, kteří se naivně domnívali, že mají dětské knížky za sebou. Ale aby se nezdálo, že Pottera považuji za takové veledílo: pro dospělého čtenáře knížka většinou není a navíc obsahově zoufale bruslí na blýskavém, pozlaceném povrchu. No, ale co má, kruci, tenhle film společného se svojí předlohou? Vzniklo nám dost nepohádkové a odfláknuté zpracování, které není nic víc než dalším, spíše průměrným dětským filmem bez špetky imaginace; takže je pochopitelně stopáží zbytečně velkooké a člověka začne nudit asi po deseti minutách, při čemž vlastně neobsahuje ani kloudný, do děje vtahující úvod. Proč? Proč se nemohlo chvíli počkat? A nechat dozrát dobu pro kvalitní zfilmování! Samozřejmě, že důvodem bylo rýžování dolárků, kterého se nyní svými čím dál tím slabšími pokračováními účastní i autorka! ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Ač asi nikdy úplně nepřijmu casting Radcliffa do hlavní role (ksicht), můžu si teď po dlouhých letech přehrát celou ságu od znovu a víc ji užít. Klíčový pohádkový první díl uspěl přetavit knižní předlohu do velmi solidní filmové verze a přidat krásný hudební rozměr v práci Johna Williamse - soundtrack je u mě už tradiční vánoční poslech. Filmy sice nejsou senzační, mají ale své vlastní kouzlo, dopadlo to poctivě a na chvalitebnou. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Tu začína najväčší projekt filmového sveta, no nik onom ešte nevie. prvý diel je v skutku vydarený film ktorý ma zaujal svojim dejom o mladých čarodejníkoch.......................Soundtrack John Williams: 1. Prologue [2:12] ,2. Harry's Wondrous World [5:21] ,3. Arrival of Baby Harry [4:25] ,4. Visit to the Zoo/Letters from Hogwarts [3:22] ,5. Diagon Alley/The Gringotts Vault [4:06] ,6. Platform Nine-and-Three-Quarters/The Journey to Hogwarts [3:14] ,7. Entry into the Great Hall/The Banquet [3:42] ,8. Mr. Longbottom Flies [3:35] ,9. Hogwarts Forever!/The Moving Stairs [3:46] ,10. The Norwegian Ridgeback/A Change of Season [2:47] ,11. The Quidditch Match [8:28] ,12. Christmas at Hogwarts [2:56] ,13. The Invisibility Cloak/The Library Scene [3:15] ,14. Fluffy's Harp [2:38] ,15. The Chess Game [3:48] ,16. In the Devil's Snare/The Flying Keys [2:20] ,17. The Face of Voldemort [6:10] ,18. Leaving Hogwarts [2:13] ,19. Hedwig's Theme [5:09], ()

Galerie (234)

Zajímavosti (262)

  • Při zařazování do skupin byla Hermiona (Emma Watson) zařazena do Nebelvíru, který se nachází na levo, kam také Hermiona zatočila, avšak Ron (Rupert Grint), který byl také zvolen do Nebelvíru, zatáčel do pravé strany sálu. (TonoM)
  • Velká hala v oxfordském Christ Church byla inspirací pro obrovskou bradavickou jídelnu. (Duoscop)
  • Ve scéně, kdy se Hermiona (Emma Watson) schová pod umyvadlo před trollem, tak troll umyvadla rozbije kyjem. Ale v další scéně jsou umyvadla zase vcelku a jakoby se nic nestalo. (orkadimenza)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Twilight sága se vrací

Twilight sága se vrací

20.04.2023

Mysleli jste si, že nic horšího než remake Harryho Pottera v podobě televizního seriálu už nehrozí? Pak vězte, že studio Lionsgate čerstvě oznámilo také návrat Twilight ságy. Stmívání se pak rovněž… (více)

HBO Max se mění

HBO Max se mění

12.04.2023

Sbohem HBO Max, seznamte se s Max. Šéf Warner Bros. Discovery David Zaslav si protlačil svoji a streamovací služba HBO Max, jež se v květnu spojí ještě s obsahem právě Discovery+, ponese v Americe od… (více)

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

HBO plánuje seriálový remake Harryho Pottera

04.04.2023

Tohle už bohužel není apríl. Server Bloomberg totiž přes noc přišel s nečekanou zprávou, že se HBO blíží k uzavření dohody ohledně nového seriálu vycházejícího z knižní série Harry Potter od… (více)

Reklama

Reklama