Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Royal Tenenbaum a jeho žena Etheline žijí se svými dvěma syny a adoptivní dcerou ve velkém domě na Manhattanu a zdá se, že rodině vůbec nic nechybí. Ovšem jen do té chvíle, kdy Royal, velký milovník žen a života, rodinu opustí. To se stalo před dvaadvaceti lety. Teď je Royal bez peněz, a tak si vymyslí smrtelnou nemoc a apeluje na soucit svých bližních. Horší okamžik si ale pro svůj návrat vybrat nemohl. Etheline právě dostala seriózní nabídku k sňatku a již dospělé děti mají dost starostí samy se sebou... Proslulý filmový solitér Wes Anderson rozdělil děj filmu do jednotlivých kapitol, mapujících etapy života Tenenbaumových. Jde mu nejen o Royalovo pozdní prozření, ale i o reakci ostatních členů rodiny, protože návrat nezdárného otce vyvolává léta zasuté vzpomínky a traumata. Příběh nabitý břitkými dialogy a melancholickým humorem umocňují výrazná výtvarná stránka filmu a výborné herecké výkony. Ostatně Gene Hackman si za své ztvárnění svérázné hlavy rodiny odnesl prestižní Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (335)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Na tomto filme je najzvláštnejšie to, že sa tvorcovia pokúsili nakrútiť film o zvláštnej rodine zvláštne. Filmy o Flintstonovcoch a Addamsovcoch zachovávajú atmosféru kresleného alebo hraného seriálu, čo sa od nich napokon očakávalo. Tento autorský film sa chopil témy "taká normálna rodinka" spôsobom, ktorý čakal málokto. Rozprávač, nápisy, flashbacky, radenie do kapitol na spôsob "Izby s vyhliadkou", strih na neočakávaných miestach, množstvo strihov na jednotku času, krajne banálne a krajne extravagantné dialógy, to všetko prispieva k divnej a pôsobivej atmosfére, čo len korešponduje s charakterom Tenenbaumovcov. Takýto spôsob rozprávania sa dobre hodí k hektickému tempu príbehu, ktorý je však bohužiaľ skôr kopou šialených nápadov a epizód než uceleným príbehom. Povedal by som, že kopa epizodických scénok by sa dala pokojne vypustiť bez toho, aby došlo k ujme na jeho kompaktnosti. Napriek tomu, že film je do značnej miery postavený na humore (najlepší žartík je asi ten, keď dvojica bitkárov dopadne do zen-garden), nie je komédiou, ale akousi lyrickou groteskou. Napriek zjavným kinematografickým kvalitám nie som v stave pochopiť, o čom ten film je a v aké cieľové publikum dúfa. To, že každá geniálna rodina je zároveň nenormálna som vedel (resp. predpokladal) už skôr. PS: Fockerovcov som zatiaľ nevidel, takže predbežne u mňa vyhrávajú Addamsovci. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Asi nejkrásnější a nejdojemnější film Wese Andersona a jedna z nejlepších rolí pro Gena Hackmana. Nádherná podívaná, kterou prožijete se všemi Tenenbaumovými (a spol.) a budete se cítit, jako byste do té rodiny také patřili. Kdyby snad někdo chtěl, abych mu popsal, v čem spočívá kouzlo tohoto filmu, neobtěžoval bych se vymýšlením nevymyslitelného a rovnou bych ho posadil před televizi, protože tohle se zkrátka musí vidět. ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Já mám pocit, že se Wes bohužel stává (mým) dalším Guyem Ritchiem - oba dva si dokola pořád točí ten svůj fetiš... a někdy jim to baštím a někdy ne. Pardon, ale o čem tohle bylo, jsem vůbec nepochopil, nebavilo mne to a už nikdy v životě to vidět nemusím. A je mi jedno, kolik Murrayů nebo Wilsonů do toho nacpe... 40% ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Wes Anderson, Owen Wilson .. Nevím co sjíždí Wes Anderson, ale rozhodně mne jeho výplody nepřipadají zajímavé (když pominu obsazení - zde s uhrančivě rozkošnou mrškou Gwyneth Paltrow) a zábavné. Sice jsem se pousmál párkrát, ale takové záchvěvy soucitu lze dostat i u vyloženě odpadových filmů. Už The Life Aquatic with Steve Zissou byl otřesný zážitek a tohle to jen potvrdilo i když si celkově stojí lépe - Wes není tvůrce pro mne. 40%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První hodinka šlape přesně jak se patří. Bohužel od chvíle kdy Gene Hackman dostává padáka, film hodně zvolní, ubyde ztřeštěností a všechny postavy nakonec dojdou svého zaslouženého klidu. Třetí film je zase o něco ambicióznější a herecky lépe obsazený než minulý. Škoda druhé poloviny, protože měl našlápnuto k lepšímu výsledku než 70% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (27)

  • Jestřáb, jež ve filmu účinkoval jako Mordecai, byl během natáčení unesen a únosce požadoval výkupné. Produkce nemohla odložit natáčení, a proto byl jestřáb nahrazen. (HellFire)
  • Když se Margot (Gwyneth Paltrow) dívá s Royalem (Gene Hackman) na televizi v jeho ložnici, jsou dveře na chodbu evidentně otevřené. Když však do místnosti přichází Ritchie (Luke Wilson) musí dveře otevírat. (hansel97)

Související novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (více)

Wes Anderson a superhvězdná parta

Wes Anderson a superhvězdná parta

30.12.2012

Letošním Až vyjde měsíc přesvědčil nejen oddané fanoušky svého jedinečného stylu a navíc si připsal svůj druhý nejúspěšnější film po Takové zvláštní rodince. Není divu, že jeho novinka nazvaná The… (více)

Reklama

Reklama