Reklama

Reklama

Harvie Krumpet

(festivalový název)
  • Austrálie Harvie Krumpet
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Drama
Austrálie, 2003, 23 min

Obsahy(1)

"Plastelínový“ životný príbeh retardovaného Harvieho Krumpeta od jeho narodenia až po smrť. Pretože ho deti v škole týrali, rozhodla sa jeho rovnako retardovaná mama zobrať synovo vzdelanie do vlastných rúk. Vtĺkala mu do hlavy rôzne nezmysly, ktoré si písal do zošita s názvom "Fakty“. Po svojom ťažkom detstve v Poľsku emigroval, kvôli 2. svetovej vojne, do Austrálie. Avšak ani tam sa jeho útrapy neskončili. Nielenže mu diagnostikovali astmu, ale ho aj v sérií jeho životných nešťastí zasiahol blesk, ktorý zmagnetizoval kovovú doštičku po operácii lebky a stane sa z neho živý magnet. Aj napriek tomu, že ho nestále sužujú zdravotné problémy, nestráca chuť žiť...

Režisérovi Adamovi Elliotovi tento tragikomický príbeh priniesol Oscara v kategórii Krátky animovaný film. (riske)

(více)

Recenze (166)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Harvie Krumpet byl sice retardovaný a jeho život rozhodně nebyl procházkou růžovým sadem, ale přesto film není laciný a sentimentální, ale naopak na všechno pohlíží z nadhledu, objevuje se černý humor... Animace mi byla velice sympatická, během celého filmu jsem se bavila. Tohle se prostě povedlo. ()

troxor 

všechny recenze uživatele

Krásný melancholický příběh o lidské postavičce, podobné těm, které někdy sami potkáváme. Harvie je Forrestem Gumpem, který měl smůlu. Od svého narození do své smrti ho zasahovala jedna rána osudu za druhou. Harvie ale měl stále proč žít. Některá jeho odpozorovaná fakta jsou velmi moudrá. Jinak i když je tenhle fim plastelínový, tak rozhodně není pro děti, které by ho nepochopily. Říkám si, jestli ho můžu ve svém věku chápat já? Za 50 let si ho pustím znova... ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

5* u nás doma nejoblíbenější a nejčastěji pouštěný krátký film i návštěvám, a to je myslím dostatečně jasný komentář ;-) Animovaný skvost o životě jednoho (ne)obyčejného človíčka. Z těchto pár důvodů ho mám zařazen i mezi své nejoblíbenější filmy a zastupuje tak v něm i ostatní kraťasy, které patří mezi mé oblíbené filmové žánry. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Příběh Harvie Krumpeta, retardovaného smolaře, s nímž se osud příliš nemazlí. Již od útlého věku procházel útrapami a se svým Tourettovým syndromem byl všem pro smích. Postupně s ním prožíváme celý jeho těžký život, který je plný hořko sladkých momentů, tragikomických chvilek a faktů. V podání vypravěče Geoffrey Rushe nezapomenutelný zážitek. Samotnému je mi líto, že jsem tento roztomilý kraťas objevil až po zhlédnutí Mary a Max, pro něž mám jen slova chvály. Je vidět, že předlohou byl právě Harvie a tak už na mne tento neměl takový efekt. Jinak ovšem skvělá práce a oživení starých technik, pro něž, jak se zdá, v moderní kinematografii není místo. 80% ()

Narghille 

všechny recenze uživatele

Co říci k tomuto šestnáctiminutovému Elliotově plastelínovému animáku -- předchůdci Mary a Max? No, máte-li rádi filmy nebo příběhy o lidech, kteří nejsou nijak výjimeční, kteří nikdy nezachrání svět před katastrofou a nikdy nepřijdou s geniálním řešením v extrémně vyhrocené situaci -- tak se podívejte na tento animáček. Hlavním obsahem tohoto dílka je celý život H.Krumpeta, který trpí Turetovým syndromem -- víc netřeba říkat = ) Určitě vám tento film nezmění pohled na vlastní život a pravděpodobně vás ani nezasáhne hlubokou filozofickou myšlenkou -- ale zcela jistě se u něj alespoň jednou pousmějete a koneckonců 16 minut ironického humoru nikomu neublíží . Můžu jen doporučit = ) ()

Galerie (19)

Zajímavosti (3)

  • Loď Dunera, ktorou sa Harvek plavil do Austrálie, skutočne existovala. V prevádzke bola v rokoch 1937-1967. (aesalus1976)

Reklama

Reklama