Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

topi80 

všechny recenze uživatele

Viděno spíše útržkovitě, sem tam nějaký díl. Vinu za tyto mezery však nedávám sobě, nýbrž tvůrcům. Seriál poslouží celkem spolehlivě jako pohodová kulisa i jako skanzen vzpomínek na reálie z dětství. Celkově je mi však celý rod Nováků nějak ukradený, proto nemám potřebu stát se voyerem jejich seriálových osudů. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

ano, scénář není sláva, nekteré díly jsou hodně nastavovaná kaše, ale zase zde není dramatycké plnění plánu,  nevybavuji si stranické tajemníky, jak zde někdo napsal jako takový podcast k práci dobré a hlavně herecky je to hodně vysoko a i v menších rolích jsou pořád docela solidní herci. A i lidé, které jinak nemusím se tady dají vydržet. ()

Reklama

mandlova 

všechny recenze uživatele

Nevím...tento seriál jsem viděla až dost pozdě, nechytla jsem ho jako malá za totality, až v pozdější Primácké repríze a nemůžu se ubránit, i přesto mne zaujal - netypické rodinné prostředí kdy všichni bydleli takřka pospolu, úžasný dědeček Kemr a jeho nádherný model železnice, tatínkova posedlost zahrádkou...jistě,existují lepší seriály z produkce ČsTv.. ()

Le6n 

všechny recenze uživatele

Zažil som tento seriál ešte pred 89-tym a v pamäti sa mi zapísal ako skutočná rodinná pohoda (plus Hanzlíkova Simca a ten model angličáku čo kúpil synovi - zn Polistil tiež som také mal :)). Keď to Prima reprízovala vyslovene som sa naň tešil, ale prvý diel ma trošku zarazil. Ono to bola skoro opereta, ale našťastie len ten prvý, tie ostatné už nemali chybu. Parta Novákov ma vtiahla do deja a už nepustila. Chápem, že dnešnému divákov zmagorenému západnými seriálmi, kde sa 'furt niečo deje' (viď napríklad C.S.I., kde v každom dieli bežia pre istotu dve dejové línie, aby to nebola nuda) sa to zdá chabé. Napriek tomu alebo práve preto som rád, že ma stále dokáže osloviť obyčajný príbeh obyčajných ľudí, bez vizuálnych efektov, bez miliardového rozpočtu (a bez bezduchého dvojstranového scenára). U mňa 70% ()

anli 

všechny recenze uživatele

Další socialistická freska,tentokrát o rodině železničářů,Nebudu samozřejmě hodnotit politicky,protože kdo v té době žil,ví,že nějaké agitky se točit museli,jinak by filmaři s herci neměli co jíst.Až udělali nějakou dělnickou výpověď,možná budou moci dělat něco,co chtějí-to je socialistické moto,ne?Z hlediska televizní zábavy je to jakž takž průměrně slušně napsané a nad vodou to drží celá plejáda skvělých herců té doby,i když nutno uznat,že režie je opravdu bez špetky nápadu a nějakého náznaku režijní zručnosti.Nakonec to ale nedopadlo tak špatně(dívali se na to tehdy všichni a všichni se bavili,ne?)a opravdu znám spousty horších seriálů,než je tento.Nováci to mají u mě za hereckých 50%,protože opravdu to na hercích stojí a padá.P.S.Chápu,že pro toho,kdo tu dobu nezažil,to musí být velmi prapodivné a o ničem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • Nápoj „Bumba“, na nějž se točila reklama, je fiktivní produkt. V reklamě však byly použity skutečné záběry z mezistátních utkání v ledním hokeji, a to tymů Československa, Švédska, Sovětského svazu a Německa. (sator)
  • Herečka Karolina Slunéčková zvládla účinkovanie v seriáli aj napriek krutým bolestiam z rakoviny. Rok po nakrúcaní však tejto zákernej chorobe podľahla. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama