Krabi
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1976, 11 min
Václav MerglHudba:
Jiří KolafaObsah
Jsou tyto původně biologické zbraně hromadného ničení z oceli nebo z titanu? (oficiální text distributora)
AngelAngie
Aneb když člověk něco stvoří, nikdy mu to nestačí a chce víc a víc ..(2.8.2008)
gudaulin
Velmi temná animovaná groteska o tom, jak může dopadnout pokus o výrobu zbraně hromadného ničení. Nedá se jí upřít atmosféra a zajímavé výtvarné řešení, ale co boduje především a řadí toto dílko do zlatého fondu naší animované tvorby, je námět s chytrou pointou, který je převzatý ze známé sci-fi povídky, kterou jsem kdysi měl možnost si přečíst. Podobný námět zpracovává ostatně i Stanislav Lem ve svém vynikajícím románu Mír na Zemi. Snad jedinou nevýhodou je příliš malý formát. Jde zkrátka o typickou zkratku krátkých animovaných filmů. Tomuhle kousku byl slušela středometrážní délka. Celkový dojem: 95 %.(1.3.2009)
Smileface
Těžko psát komentář k tak krátkém filmečku. Zajímávý pohled do budoucnosti ukazující temnou stranu vojenských experimentů. Každopádně stojí za podívání.(25.2.2005)
Scytale
Skvělé převedení fantastické povídky významného ruského autora sci-fi A.P.Dněprova, který ve svých povídkách řešil morální aspekt vývoje samočinných strojů a umělé inteligence. Krabi na ostrově, jak se tato povídka původně jmenuje, je o ne tak úplně domyšleném testování krabího robota.(2.6.2010)
Oogi
Krásná satira na fungování lidské rasy. Trochu netradiční výtvarno, ale k žánru sedí. *** Ve zkratce: Evoluce krabů není nekonečná.(14.5.2011)
gonga
Tenhle film jsem viděl jako desetiletej v kině jako předfilm a naprosto mě dostal. Dlouho jsem ho sháněl (nesehnal) až jsem se nakonec s panem Merglem měl čest seznámi přes bonsaje a kruh se uzavřel. Bylo krásné moci mu říct, že jeho film mě v dětství tak oslovil, že jsem ho 25 let nevypudil z paměti.(4.2.2008)
2Hitman3
Kdo ma moc, chce jeste vic. Lepe nez v tomto kratasu to snad ani vyjadrit nejde.(9.7.2010)
m.xFuck
Skoro až animovaný horor. Neuvěřitelně atmosférické. Škoda, že tenhle filmeček zapadl do takřka zapomnění...(1.12.2011)
macour
Tento film podle scifi povídky Anatolije Dněprova - Krabi na ostrově pojednává o pokusu vyvinout bojového robota - zabijáka. Pokus se nakonec nepovede, protože krab - robot sežere sám sebe. Film je svým dějem oproti povídce velmi schematický, zřejmě kvůli své malé délce. Ale i přesto je zajímavý svým poselstvím zaměřeným proti zbrojení.(6.3.2011)