Sokratův podzim (TV film)

Československo, 1991, 66 min

Pavel Háša

Strašlivý úzkostný tv snímek o muži zatrpklém, hledajícím klid, sílu pro soužití s druhými. Postoj těžkého individualisty ke světu kolem...! Dobrovolné vyhnanství osamoceného muže na periferii společnosti..(12.9.2010)

Film se mi moc líbil. Hlavně Petr Čepek, co si zde zahrál ještě bezvadně potrhlého malíře, a kdo by čekal, že v roce 1994 odejde do věčných lovišť.(22.9.2010)

Všechno se odehrává prakticky v jednom prostředí, ale vůbec to nevadí, když je o čem hrát. Skvěle napsaný scénář postupného odkrývání vztahů mezi postavami a jejich pozadí režie důsledně ctí, čímž vzniká nepřestajné napětí, prakticky až do samotného finále. Malinko mi vadila divadelnost, ze které se inscenace nedokázala vymanit, ale i tak to byl skvělý zážitek, v jehož centru vězel Petr Čepek.(28.9.2010)

Přicházející podzim života sebou obvykle přináší nutnost bilancování nad uplynulými léty, která nemusí vždy znamenat pouze šťastně prožité chvíle plné úsměvů a radosti. Rezignovaná, ale nikoli zcela trýznivá samota stárnoucího malíře se podobá vyřčenému biblickému vyhnanství, jež kromě věčně opilého domácího a jeho utrápených potomků nabízí pouze nekonečné pláně tmy a mlhy. A do tohoto světa přichází jako anděl z nebes krásná mladá dáma, aby zapšklého malíře přemluvila k milosrdnému návratu ke kdysi milované ženě. Odpatetizovaný a naprosto přirozený dialog těchto dvou postav je zároveň uvědoměním si dosavadních vítězství i proher, které člověka někdy mohou bolet víc než si sám dokáže představit. Režisér Háša pojal inscenaci jako velké herecké sólo Petra Čepka, pro nějž role hlavního hrdiny představovala další mimořádnou příležitost a do jisté míry jakoby mu umožnila ohlédnutí za vlastním životem. Sledovat Čepkovo mistrovské umění pak znamená uvědomit si, o jak velkého herce jsme jeho předčasnou smrtí přišli. Stejně jako kdysi Řekové o svého Sokrata.(12.9.2010)

• honajz

Kdyby se tvůrci nesnažili stále ozvláštňovat (ta úvodní scéna mi přišla zcela zbytečná), a soustředili se na to hlavní, na tu esenci, bylo by to skvělé. Čepek, Žák i mně málo známá Marie Horáková totiž hrají skvěle. Ale všechny ty skoky bokem, ta nutnost ostravsko-karvinských dolů, nějak moc ubíralo na síle.(7.4.2011)

Sokratův věčný podzim.(12.9.2010)

Tahle dílka, kde všechny postavy jsou od začátku až do konce nešťastné, nemají chybu... Moc se mi líbili herci, ale historka je to tedy ukrutná.(12.9.2010)

Nebejt magičnosti Čepka tak nevím, zda to dokoukám.Téma mi sedělo, horší to bylo s kvalitou scénáře. Háša režíroval dobře-herci hráli fajn včetně mladých.(29.10.2010)

Naprosto úžasný Petr Čepek v hlavní roli.....Jinak se podepisuji pod komentář LiVentury - je krátký a výstižný.(12.9.2010)

Komorní drama, odehrávající se prakticky celé v jedné místnosti. Zatrpklý osamocený muž a se straní všem...přes naléhání okolí. Petr Čepek jako obvykle vynikající, jinak televizní drama, jakých se natočilo hodně.(12.9.2010)