Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (78)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kultovy ceskoslovensky serial z hlbokej normalizacie. Normalizacia v roku 1985 v byvalom CSSR fakt zarezavala do vsetkych oblasti zivota spolocnosti /noviny, rozhlas, TV, vysoka a komunalna politika/ a tak sa tocili aspon taketo oddychove serialy. A nie je to dietlovina, scenar mal na praci Jiri Melisek, to je u mna tiez plus. 94 % ()

Baži 

všechny recenze uživatele

Díl se Bartoškou coby Šobrim naprosto geniální. Ty další pro mě také hrály, ale už nesvítily. Vyzdvihnout lze ještě pochopitelně vyprávění Miloše Kopeckého či skvělé výkony Radoslava Brzobohatého (Babinský) či Ivana Vyskočila (Grasel). Naopak Pavel Zedníček či Miroslav Vladyka mi do role drsných zbojníků příliš nesedli. ()

Reklama

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý šestidílný televizní seriál, jenž se věnuje vyprávění historických příběhů o známých i méně známých zbojnících a loupežnících, jež se z určitých důvodů staly legendami. Po docela morbidním pozadí během promítání úvodních titulků zobrazující druhy historických poprav se dostává ke slovu vypravěč M. Kopecký, jenž v každém dílu diváka uvede do společensko-historických souvislostí konce 18. a počátku 19. století, v nichž se jednotlivé hodinové příběhy odehrávají. Seriál se věnuje postupně V. Babinskému (1796-1879, R. Brzobohatý), Sóbri Jožkovi (1810-1837, J. Bartoška), J. J. Graselovi (1790-1818, I. Vyskočil), Schinderhannesovi (1778-1803, M. Vladyka), Róžovi Šandorovi (1813-1878, P. Zedníček) a Jeanu Salvadorovi (1774-?, V. Dlouhý), z nichž každý zemřel rozdílnou smrtí, pouze český zbojník Babinský skonal přirozeně ve vysokém věku. Jak vidno, geograficky jsou příběhy zařazeny do Českých zemí, Uherska, Německa a Francie. Přestože se jednotlivé příběhy odehrávají podle podobné dějové osnovy, tedy vzestup a rozšiřování moci, majetku a věhlasu zbojníka, poté zrada spojence či osudná chyba a zákonitě ústup ze slávy, případně smrt, působí do značné míry každý jinak a neokoukaně. Velkou zásluhu na tom má scénář J. Melíška věrohodně zachycující realitu loupeživého života a prostředí společenských vyděděnců a především herecké výkony hlavních i vedlejších postav. V doplňujících vedlejších rolích, jež výrazně pozvedly divácký zážitek ze seriálu, se objevili namátkou maďarští důstojníci J. Sovák a K. Heřmánek, proradní J. Hanzlík a L. Křiváček, věrní pomocníci A. Molčík či O. Vetchý, vojenští velitelé J. Somr a L. Trojan a mnoho dalších. Svůj půvab a krásu v seriálu prokázalo také mnoho českých hereček, za zmínku stojí J. Hlaváčová, V. Freimanová, I. Svobodová, B. Štěpánová, D. Bartůňková či L. Geprtová. Kdybych měl vybrat jeden díl ze seriálu Hynka Bočana, jenž mě nejvíce zaujal, zvolil bych čtvrtý v pořadí, jenž pojednává o německém rebelovi Schinderhannesovi. Tohoto vyvržence, jemuž život ukončila gilotina, ztvárnil velmi vydařeným, až překvapivě výborným způsobem M. Vladyka a jeho projev byl tak diametrálně odlišný od jeho obvyklých komediálních rolí. Až na pár ojedinělých nesrovnalostí v několika dílech mohu s klidným svědomím hodnotit tento seriál nadprůměrně, zejména díky netradičnímu a zajímavému tématu a skvělým hereckým výkonům. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý počin ČST v polovině 80tých let. Největším kladem (jako u spousty tehdejěích seriálů) je zde herecké obsazení, které dokonalé přebije jeho největší slabinu (výprava je zde skoro jako vždy přímo televizně ubohá). Bočan si zaslouží pochválit, že neudělal ze skutečných zbojníků (lupičů i vrahů) co žili, takové ty Jánošíky co bohaté okrádali a chudým rozdávali-a hlavně proti nespravedlivému řádu bojovali (tak jak se to pánům dramaturgům s rudou knížkou v kapse hodilo do krámu). ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů. Každý díl je výtečně zpracován, kamerou a výpravou počínaje a herecky konče. Václav Babinský. První díl se oproti ostatním dílům točí okolo Babinského stáří (kdežto ostatní jsou od narození do smrti) a zabývá se rozdíly mezi skutečností a jeho legendárními činy. Výtečný Radoslav Brzobohatý a Jana Hlaváčová a jediný díl, kdy to s hrdinou nakonec dobře dopadne. Šobri Jožka. Takový možná nejvíce zbojnický a nejvíce romantický díl. Jiří Bartoška s Karlem Heřmánkem jsou důstojní protihráči. Jan Jiří Grasel. Díl možná nejdůkladněji propracovaný, značná část se věnuje přípravám na zbojníkovo dopadení, který jim to bohužel sežere i s navijákem. Skvělý Ivan Vyskočil, přesvědčivý Jaromír Hanzlík a výborný Antonín Molčík. Schinderhannes. Jediná, nebo jedna z mála vážných rolí Miroslava Vladyky a neočekávaně přesvědčivá. Asi nejakčnější díl, Schinderhannes byl takový Rakouský Robin Hood. Róža Šándór. Díl, ve kterém budete hrdinovi fandit asi nejméně ze všech, protože má do klaďase daleko. Ale ve skvělém podání Pavla Zedníčka se k tomu jistě usmělíte. Trestanec Salvator. Poslední a trochu jiný díl. Salvator se neproslavil ani tak svými loupežnickými činy, jako spíše svou pověstí mistra útěků z vězení (utekl prý 33krát). Dosti romantický díl s výborným Vladimírem Dlouhým v hlavní roli. Všechny díly provází Miloš Kopecký svým vlídným projevem, projevem stárnoucího usedlého historika. Bohužel nepříliš známý, ale vynikající počin Československé televize, při jehož sledování vás zamrzí fakt, že bylo natočeno pouze šest dílů. Že tvůrci později nenatočili další. Inu, možná kdoví jak by dopadly. V nejlapším se má přestat. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Cejch, který vypálili Salvadorovi (Vladimír Dlouhý), tedy „TF“, znamená „travaux forcés“ („nucená práce“), ale vzhledem k tomu, že bylo řečeno, že dostal trest na doživotí, mělo být správně „TP“, tedy „travaux à perpétuité“ („práce na věčné časy“). Tento trest byl ve Francii definitivně zrušen zákonem z 28. dubna 1832. (sator)
  • Schinderhannes (Miroslav Vladyka) měl vyhodit pobudu (Zdeněk Srstka) oknem z hradu, Srstka však vážil metrák, zatímco Vladyka 60 kg. Scénu zkoušeli tak dlouho, že týden si nedokázal zavázat tkaničky. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama