Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poměrně výpravný seriál o legendárních zbojnících nejen naší, ale i maďarské a francouzské historie. Zapomněl jsem na někoho?:) Povedené jsou všechny části, v každé si najdete tu správně charakterní postavičku (a ne vždy to je hlavní či kladný hrdina), možná je to i proto, že jde skutečně o historky a ne třeba jako v případě skvělého Dobrodružství Kriminalistiky fakticky přesně podané události. A v tom je to kouzlo, vezměte si slavného maďarského židovského hrdinu Janosze Ýka:) 80% aneb každá repríza je vítaná a naštěstí to není každý rok, aby vám to stihlo zevšednět. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Nikola Šuhaj, Jánošík, Robin Hood, Cartouche, Fanfán Tulipán, Babinský - zbojnické legendy, se kterými se setkáváme u všech evropských národů. Většinou měli jedno společné - bohatým brali a chudým dávali.O jejich životě byly psány básně, romány, natočeny baladické příběhy, napsány divadelní hry a zpravidla tyto tradované historky a legendy přibarvily a zušlechtily zločince natolik, že vzbuzoval lítost i obdiv.Jejich romantické příběhy se příjemně poslouchají a povětšinou v nich dobro vítězí nad zlem.Seriál Slavné historky zbojnické představuje šest z nejslavnějších neblaze proslulých zbojníků, gaunerů a podvodníků kteří se postupně objeví ve všech šesti dílech tohoto seriálu.Jsou to a každý díl a název jednotlivého dílu v sobě nese jedno z následujících jmen:Šobri Jožka,Róža Šandor,Jan Jiří Grasel,Václav Babínský,Hans Schinderhannes a trestanec Salvador-Jean Ferey. Jsou to příběhy mužů, kteří žili na různých místech, měli rozdílné cíle i prostředky. Všichni ale skončili stejně. Stali se však slavnými postavami z dějin zločinu.Dnes jsem viděl první díl tohoto legendárního seriálu, a chtěl jsem dát původně za tři ale za krásné exteriéry tuším že to bylo v Praze a to někde v Šáreckém údolí, a za přesvědčivý výkon pana Brzobohatého dávám na konec za 4* a to je teprve začátek. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů. Každý díl je výtečně zpracován, kamerou a výpravou počínaje a herecky konče. Václav Babinský. První díl se oproti ostatním dílům točí okolo Babinského stáří (kdežto ostatní jsou od narození do smrti) a zabývá se rozdíly mezi skutečností a jeho legendárními činy. Výtečný Radoslav Brzobohatý a Jana Hlaváčová a jediný díl, kdy to s hrdinou nakonec dobře dopadne. Šobri Jožka. Takový možná nejvíce zbojnický a nejvíce romantický díl. Jiří Bartoška s Karlem Heřmánkem jsou důstojní protihráči. Jan Jiří Grasel. Díl možná nejdůkladněji propracovaný, značná část se věnuje přípravám na zbojníkovo dopadení, který jim to bohužel sežere i s navijákem. Skvělý Ivan Vyskočil, přesvědčivý Jaromír Hanzlík a výborný Antonín Molčík. Schinderhannes. Jediná, nebo jedna z mála vážných rolí Miroslava Vladyky a neočekávaně přesvědčivá. Asi nejakčnější díl, Schinderhannes byl takový Rakouský Robin Hood. Róža Šándór. Díl, ve kterém budete hrdinovi fandit asi nejméně ze všech, protože má do klaďase daleko. Ale ve skvělém podání Pavla Zedníčka se k tomu jistě usmělíte. Trestanec Salvator. Poslední a trochu jiný díl. Salvator se neproslavil ani tak svými loupežnickými činy, jako spíše svou pověstí mistra útěků z vězení (utekl prý 33krát). Dosti romantický díl s výborným Vladimírem Dlouhým v hlavní roli. Všechny díly provází Miloš Kopecký svým vlídným projevem, projevem stárnoucího usedlého historika. Bohužel nepříliš známý, ale vynikající počin Československé televize, při jehož sledování vás zamrzí fakt, že bylo natočeno pouze šest dílů. Že tvůrci později nenatočili další. Inu, možná kdoví jak by dopadly. V nejlapším se má přestat. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na seriál velmi výpravná záležitost. Jelikož mne dobové záležitosti baví a něco více jsem četl i zločinech a hrdelních trestech, historky mi sedly. Nejen že se snaží o věrné znázornění doby, ale i hrdinové (dají-li se tak všichni ti Grázelové nazvat :-) vycházejí ze skutečných postav i když si tam asi pan Melíšek lecos doplnil dle své libosti. Kopecký jako průvodce také nemá chybu. Za mne je to za 4 oprátky! * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Impozantně natočený seriál s velkorysou výpravou a plejádou českých hereckých špiček dané doby. Zvláštní kombinace autentickéých historických souvislostí, ironického nadhledu a současně romantické atmosféry loupežnických legend. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Idealizované rozprávky pre dospelých, kde zlodeji a vrahovia sú vylíčení ako hrdinovia, všetci krásne upravení a okolo nich sa točia len tie najvábnejšie dámy. V skutočnosti boli všetci tým, o čom hovorí meno jedného z nich: grázli. Teda okrem posledného, ten ani neexistoval. Pekne zahrané, človek sa dozvie, ako asi ten ktorý lotor žil, ale treba to brať s rezervou. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Seriál z dob, když jsme ještě dokázali natočit dobrý seriál... Bohaté exteriéry, v každém díle spousta dobrých herců, relativně akční příběhy... Taková česká alternativa filmů o Robinu Hoodovi. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Seriál, který i přes "špatné?" konce upoutá velkou dávkou humoru. Radoslav Bzobohatý coby Václav Babinský je přesvědčivý coby životem zkroušený zbojník, který má svá nejlepší léta za sebou. K jeho hereckému výkonu se nedá nic říct. Jen to, že ve všech polohách zůstává naprosto skvělý. Jiří Bartoška coby Šobri Jožka opět podává (nad)standartně dobrý výkon - on prostě špatně hrát nedokáže a má k tomu dva zdatné spoluhráče - úžasně nejednoznačného Karla Heřmánka a jako vždy perfektního Ladislava Mrkvičku. Prostě ta skvělá, silná trojice kolegů z Divadla na Zábradlí. Ivan Vyskočil je opravdu grázl a obdařil tohoto gaunera vším, abychom ho mohli jak nesnášet, tak mu bezmezně fandit - prostě zbojník, jak se patří - bez patosu a podobných berliček. Asi největším překvapením pro mě byl strhující výkon Miroslava Vladyky coby Schinderhannese. Vladyka jako poměrně arogantní rváč, který se dokáže chovat jako pravý generál. Přesně ten typ vůdce, ke kterému mohou mít vojáci bezmeznou důvěru. Pavel Zedníček se na roli maďarského zbojníka Róži Šándora vysloveně hodí a podává tak soustředěný výkon, že úplně zapomenete, že se díváte na televizi. Ve všech polohách je naprosto přesný a člověk velmi dobře chápe, proč má kolem sebe vždy zástup ctitelek. Vladimír Dlouhý patří odjakživa mezi naší hereckou elitu a člověku je jeho postavy, trestance Salvadora asi nejvíce líto, protože je to takový sympaťák. Sympatický mladý rebel s krásnou a roztomilou Ilonou Svobodovou po boku. K tomuto výčtu kladů si připočítejte herecké hvězdy ve většině vedlejších rolí a úžasného vypravěče v podání Miloše Kopeckého a vyjde vám národní poklad. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pan Kopecký byl jako vyprávěč (průvodce) velmi příjemný. Škoda, že těch epizod bylo pouze šest. Určitě by se našlo pár dalších loupežníků a zbojníků, kteří by si za svoje činy zasloužili být zvěčněni v tak zajímavém a povedeném seriálu. seriál je samozřejmě z dob již dávno minulých, ale přesto se nedokážu ubránit pocitu, že dříve seriály skutečně za něco stály. Dnešní televizní tvorba se s nimi vůbec nemůže srovnávat, protože má nedostečnou kvalitu. ()

topi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všech 6 zbojnických historek se vyznačuje především bezchybným hereckým obsazením, jak zbojníků, tak všech ostatních zůčastněných. Historky jsou občas i humorné a prostředím zapadají perfektně do doby, ve které se odehrávají. Ta atmosféra se podařila perfektně navodit. No a zbojníci zahrané výbornými herci zapadli úplně přesně - Jiří bartoška (Jožo Šobri), Ivan Vyskočil (Jan Jiří Grassel), Radoslav Brzobohatý (Václav Babinský), Pavel Zedníček (Róža Šándor), Miroslav Vladyka (Schinderhannes), Vladimír Dlouhý (Trestanec Salvador). A jako bonus Miloš Kopecký, který nás povídkami provází a dokresluje začátek a konec životů jednotlivých zbojníků. Převeliká škoda, že se nenatočilo více dílů, náš kraj měl mnoho podobných loupežnických dobrodruhů. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Některé díly vynikající, jiné trochu slabší, ale jinak výborný nápad a celkem uspokojivé zpracovnání. Nemile mně překvapili někteří věhlasní herci, kteří zde hráli jako ochotníci... ()

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama