Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě zklamal první díl o Babinském, který by asi mohl být velmi zajímavý, ale tvůrci se rozhodli, že zfilmují až konec jeho života. Nevím jak ostatní, ale mě koukat na to, jak bývalí zbojník zalévá kytičky a vykecává se s jeptiškou zrovna moc nebavilo. Z celé série je podle mě nejlepší druhý díl o Šobri Jožkovi, hlavně díky Karlu Heřmánkovi. Naopak nejhorší díl je pro mě Jan Jiří Grasel s Ivanem Vyskočilem. ()

str0001 

všechny recenze uživatele

Nemám rád ty dlouhý komentáře, jak si tu každý vylévá srdíčko. Autoři se jistě nesnažili o historyckou epepoj. Ale pokud chtěli, aby měl děj spád a aby povídka byla poučná, tak se jim to báječně povedlo. Seriózní herecké výkony a zvučné obsazení také slibuje dobrý zážitek. Občas se o něco podobného pokusíme i dnes, ale bohužel se u nás nejvíce točí stále nové a nové varianty na "Velmi křehké obvody". ()

Reklama

Baži 

všechny recenze uživatele

Díl se Bartoškou coby Šobrim naprosto geniální. Ty další pro mě také hrály, ale už nesvítily. Vyzdvihnout lze ještě pochopitelně vyprávění Miloše Kopeckého či skvělé výkony Radoslava Brzobohatého (Babinský) či Ivana Vyskočila (Grasel). Naopak Pavel Zedníček či Miroslav Vladyka mi do role drsných zbojníků příliš nesedli. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodnotím jen epizodu Jan Jiří Grasel a tak tomu zůstane, protože tyhle historky, jak tady kluci kradou mě až příliš připomínaj naše politiky a já jsem pak celej večer nasranej, protože dřív zlodějům a gaunerům stínali palice nebo je pohoupali na provázku, ale dneska se jim říká "vlivní lidé", dělají se s nima rozhovroy a vládnou týhle zemi. Klidně bych si uměl představit druhou sérii slávných zbojnických historek o zbojních dnešní doby : 1 Pavel Bém; 2. Stanislav Gross; 3 Chlap s gulemy; 4. Miroslav Kalousek, jak tak o tom přemýšlím, jedna serie by nestačila. Nic už zase začínám bejt nasranej, tak radši rychle k dílu o Grázlovi. Hrozně se mě líbilo úvodní vyprávění Miloše Kopeckýho kde obraz originálně a vtipně doplňoval mluvené slovo. Samotná historka byla vyprávěna s postupnou gradací napětí, takže paráda, kdo z nás nakonci nefandil Grázlovi ať hodí šutrákem. Ivan Vyskočil se pro roli grázla doslova narodil. Docela jsem zíral na tu jeho vymakanou postavu, myslím čistě z neteplýho hlediska, fakt dobrý. Vůbec vybraný herci svými výkony opět potvrdili svou extratřídu a důvod proč se na většinu z nich vzpomíná s respektem a úctou. Jinak Jirka Grázl mě zajímal hlavně proto, že v Český Kanadě jsou tzv. "grázlovi turistický cesty" nikdo po nich nechodí a vedou nádhernou krajinou kolem mnoha rybníků až přímo k rasovně kde se Jirka Grázl narodil, doporčuju. "Grázl měl více žen, ale paní Kateřina byla zavřená a paní Martina toho času milovala někoho jinýho" :DD Takovejch žen, co toho času zrovna milujou někoho jinýho, mám taky celkem dost :-) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů. Každý díl je výtečně zpracován, kamerou a výpravou počínaje a herecky konče. Václav Babinský. První díl se oproti ostatním dílům točí okolo Babinského stáří (kdežto ostatní jsou od narození do smrti) a zabývá se rozdíly mezi skutečností a jeho legendárními činy. Výtečný Radoslav Brzobohatý a Jana Hlaváčová a jediný díl, kdy to s hrdinou nakonec dobře dopadne. Šobri Jožka. Takový možná nejvíce zbojnický a nejvíce romantický díl. Jiří Bartoška s Karlem Heřmánkem jsou důstojní protihráči. Jan Jiří Grasel. Díl možná nejdůkladněji propracovaný, značná část se věnuje přípravám na zbojníkovo dopadení, který jim to bohužel sežere i s navijákem. Skvělý Ivan Vyskočil, přesvědčivý Jaromír Hanzlík a výborný Antonín Molčík. Schinderhannes. Jediná, nebo jedna z mála vážných rolí Miroslava Vladyky a neočekávaně přesvědčivá. Asi nejakčnější díl, Schinderhannes byl takový Rakouský Robin Hood. Róža Šándór. Díl, ve kterém budete hrdinovi fandit asi nejméně ze všech, protože má do klaďase daleko. Ale ve skvělém podání Pavla Zedníčka se k tomu jistě usmělíte. Trestanec Salvator. Poslední a trochu jiný díl. Salvator se neproslavil ani tak svými loupežnickými činy, jako spíše svou pověstí mistra útěků z vězení (utekl prý 33krát). Dosti romantický díl s výborným Vladimírem Dlouhým v hlavní roli. Všechny díly provází Miloš Kopecký svým vlídným projevem, projevem stárnoucího usedlého historika. Bohužel nepříliš známý, ale vynikající počin Československé televize, při jehož sledování vás zamrzí fakt, že bylo natočeno pouze šest dílů. Že tvůrci později nenatočili další. Inu, možná kdoví jak by dopadly. V nejlapším se má přestat. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Natáčelo se u Trojanova mlýna v Praze Suchdole. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Schinderhannes (Miroslav Vladyka) měl vyhodit pobudu (Zdeněk Srstka) oknem z hradu, Srstka však vážil metrák, zatímco Vladyka 60 kg. Scénu zkoušeli tak dlouho, že týden si nedokázal zavázat tkaničky. (sator)
  • Točilo se na zámku Slatiňany, v Trojanově mlýně, v Hostivicích, na hradě Valečov a v Praze Hradčanech. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama