Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kafe a cigára je několik krátkých filmů, tvářících se dohromady jako hraný film (nebo obráceně). V každé části vystupuje několik postav, které posedávají, popíjejí kafe, kouří cigarety a debatují o tak různých tématech, jako jsou například nanuky s kofeinem, Abbott & Costello, záhady kolem Elvise, správná příprava čaje, vynálezy Nikoly Tesly, fiktivní rocková kapela SQÜRL, Paříž 20. let a použití nikotinu jako insekticidu... Co se týče obsazení, jedná se o extrémně eklektickou partu výjimečných herců a muzikantů, představující stejně eklektickou sbírku podivínů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (509)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Naprostá pohoda, taková filmařská snobárna, něco jako "dělám si to pro sebe, chci se pobavit, jestli se to někomu nelíbí - fajn - a jestli jo - tim líp". U těch miniaturních černobílých filmečků s překvapivými "hosty" (taky ráda Iggyho a White stripes) mi bylo moc dobře. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jedna povídka je geniální (Bratranci s Molinou a Cooganem), jiné dost slušné (Sestřenice, Někde v Californii, Delirium), bohužel ty nezáživné a nudné kousky přece jen převažují. ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Hrozně nevyrovnaná skládanka. Dobré možná jako album k listování režisérovým vývojem. Chvílemi to obsahuje ty nejhorší nešvary "nezávislé poetiky". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Zlí jazykové by mohli tvrdit, že celý film je o lidech, kteří sedí v různých podnicích nad šálkem kávy s cigaretou a žvaní – kulantně řečeno – o tom, jak jim dupou králíci (jinými slovy o ničem). Není to však pravda, již samotné tvrzení, že tento film „o něčem je“, totiž považuji za scestné. Filmy, které „o něčem jsou“ zpravidla nenechávají komunikaci pouze na svých postavách, nýbrž komunikují i se samotným divákem. Takhle to vyjde nastejno, jako kdybyste si zašli do nějaké knajpy a tam deset minut pozorovali jednu dvojici vedoucí dialog, pak přešli jinam a tam opět po určitou dobu někoho pozorovali. Pouze pravděpodobnost, že byste narazili na konverzace natolik zajímavé jako v tomto filmu, je velice malá. Nabízí se logická otázka: „proč to Jarmusch natočil?“ Odpověď je prozaická: „a proč ne?“. Právě tato nenucenost je mi na Kávě a cigaretách nejsympatičtější. Budí dojem díla, o němž si každý může myslet co chce, aniž by to komukoliv z tvůrců vadilo. Ti si tak jako tak v klídku dopřejí své kafe, cigárko a povykládají si třeba o zrychlených snech nebo kávových nanucích. Některé etudy si koledují o vystřižení, jenže, co kdyby šlo zrovna o ty etudy, které někdo považuje za nejzdařilejší? Nebýt Cousins a Cousins?, volím zcela jistě hodnocení nižší. Být kuřák, volím zcela jistě hodnocení vyšší. Ona je to vlastně série prvotřídních reklam na tabák a kofein. Až jsem se s tou kávou bez cigarety cítil trapně. 70% Zajímavé komentáře: Eodeon, Radko, k212, arie ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Byly chvíle, kdy jsem se přistihl, že si přeju, aby po celou stopáž filmu naproti sobě seděly dvě Cate Blanchett a povídaly si. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když tady koukám na to hodnocení, říkám si, že si vemu kameru postavím jí před stůl, pak pozvu kámoše uvařím mu kávu dám mu cigáro a budeme kecat o hovnu. Vznikne tak černobílý film, který dostane na CSFD 74% a každej se bude bát ho kritizovat, aby nebyl napaden, že nechápe intelektuální myšlenku. Já bych ho hodnotil, ale o dvě hvězdičky méně než tento film, protože by v něm nevystupoval Bill Murray a Cate Blanchett . ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Hi-hi, he-he, bla-bla. Jedna poviedka vynikajúca (Molina a Coogan), jedna brilantne zahraná (Sesternice Blanchettové), jedna milá haluz (Murray a rapperi), zvyšok len bľabotanie bez pointy, bez atmosféry, bez zmyslu. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmusch je jeden z režisérů, který mi opravdu příliš nesedí, a i přesto že jsem to věděl, jsem se chtěl na Kafe a cigára podívat. Jenže už fakt, že snad ke každému herci, který v tomto filmu je nic nemám, příliš je také nemusím, stejně jako režiséra, což je určitě zásadní problém, ale zase tam stál bod komedie, a ty já mám rád. Jenže to co jsem pak viděl mi přišilo, jako kdyby si film herci točili pro sebe a stačilo jim jedno, že se hlavně pobaví oni sami, takový lehce rozmazlený děj. Herci si hrají svoje, smějí se u toho a příjde jim to hrozně vtipné, ale já u toho sedím a sedím, a naprosto ten jejich humor nechápu a o to víc mě zaráží, že jím to příjde vtipné, jako kdybych žil uplně v jiném světě, kde se absurdnostem člověk směje ale já jenom stojím a kroutím hlavou s tím, že tady bude něco špatně. Tenhle film je naprosto pro jiný svět, než ve kterém já žiju. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Keby sa z 11-dielneho cyklu vyhodilo asi 5-6 pribehov (napr. Renée) rozbijajucich kompaktnu dramaturgiu, bolo by to aj za 5* ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Trochu těžký film na hodnocení, jak psala již spousta lidé přede mnou, povídky jsou poměrně nevyvážené, některé jsou výtečné (Cousins, Cousins?, Somewhere in California, Delirium,...), jiné tak trochu pokulhávají. Nevím, možná jsem to nepochopil, každopádně jsem si to užíval, proto dám 4* s nadějí, že jednou, až si to pustím znova, dostanu se i k nějakým teoriím, o čem to vlastně nakonec je:) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Třikrát výborně, třikrát dobře, třikrát stěží průměrně a dvakrát nesnesitelně. Na filmaře Jarmuschova formátu tedy neuspokojivá bilance. Bohužel. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jarmusche mám rád, ale za tohle by zasloužil pár facek. Kafe a cigára jsou snímány třemi druhy statických záběrů ( polocelek, polodetail, pohled seshora ) - proto si rovnou škrtneme zajímavou vizuální stránku. Tudíž by měly minipříběhy stát na postavách a jejich dialozích. Jenže herci a jsou vě většině případů křečovití a jejich postavy až nesympatické, některé z nich jsem měl chuť nakopat...vy víte kam. "Dialogy o ničem" jsou až na pár výjimek nezábavné ( když si jen vzpomenu na perfektní úvodní dialogovou kafařskou scénu z úvodu Gaunerů ). Neznám přesně poetiku posezení u kafe ( ani nekouřím ), ale pokud to jso takhle křečovité session, tak o ně ani nestojím :)) 50% ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Krása. Krása. Krása ! Řekněte to taky: Krása ! :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Strange to Meet You *** - - - Twins **** - - - Somewhere in California **** - - - Those Things'll Kill Ya *** - - - Renée *** - - - No Problem **** - - - Cousins **** - - - Jack Shows Meg His Tesla Coil *** - - - Cousins? **** - - - Delirium **** - - - Champagne ***** ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem dobre pocital, tak tu mame soubor jedenacti povidek, ktery se vzdy odehravaj u stolu, vetsinou v kavarne a az na dve, kde se chlasta caj, se tu chlasta kafe a kouri cigara. K prvnim trem se vyjadrovat nebudu, ty tu maj samostatny komentare, protoze je Jarmusch natocil driv. No a co se tyka tech ostatnich, bohuzel je tu kvantita uprednostnena nad kvalitou. Nektery povidky zbytecne dlouhy, nektery naopak moc kratky, nektery vtipny, nektery o nicem. Vyzdvihnul bych jen dve. Hrebiky do rakve - dva vtipny fuckujici dedci. A pak povidka Bratranci?, ktera je asi taky tim nejlepsim, co se tu nachazi. Alfred Molina jakozto trochu otravnej, homouse na seznamce pripominajici fanousek Stevea Coogana, kterej se zase tvari, jak nejvetsi filmova hvezda. Je to vtipny, Molina a Coogan jsou skvely a je tu perfektni pointa. Popravde, jedna z mala povidek, co ma nejakou pointu. Pak bych uz jen zminil nektery herce, Cate Blanchett povidajici si s Cate Blanchett je perfektni a rozsrackovanej Murray nema chybu. Celkove sice silne nevyvazeny a vaham mezi 3 a 4 hvezdickama, ale precejen dam ty 4*. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Jedenáct skvělých pohodových povídek, ze kterých dýchá aroma útulných zakouřených kaváren, což je ještě více umocněno černobílým provedením obrazu. Kafe a cigára je příjemný film, relaxivní, uklidňující a díky mnoha talentovaným komikům (Steve Buscemi, Roberto Benigni, Bill Murray) i zábavný. Stejně jako u všech filmů Jima Jarmusche, které jsem zatím viděl, ani zde nechybí v pozadí šmrncovní muzika. Některé z kapitol jsou sice "pouze" o té pohodě a chvíli povětšinou nerušeného klidu s cigaretou u kafe (Renée), v jiných se i přes jejich krátké trvání rozehrají brilantní souvislosti mezilidských vztahů (Cousins) a v některých se ukrývají byť bláznivá, přec báječná zamyšlení nad lidmi, životem a celým světem. Nikdy předtím mě například nenapadlo, že Země je vlastně obří vodič akustické resonance... na tom něco bude! Tento film rozhodně krásně vystihuje všechno to, co se tak obvykle odehrává, když se dva nebo více lidí sejde u stolu v kavárně a dá se do řeči. Každý v tom někde najde podobnost s vlastními zkušenostmi. Pravda, příběhy jsou při vzájemném porovnání poněkud nevyrovnané, některé mě moc bavily (Champagne), jiné zcela nezaujaly (No problem). Přesto, jimi všemi se nese stejná atmosféra - vůně kávy a kouř cigaret, a to zcela stačí k jejich spojení v kompaktní, dobře fungující celek. Kafe moc nemusím, raději si dopřeji šálek horké čokolády, ale při sledování tohoto filmu bych si tu kávu i s tím cígem s chutí dal. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Během vánoční návštěvy tchánovců jsem jednoho podvečera vyrazila v doprovodu tchyně, psa a kočárku na procházku podvečerním Berlínem. Naše karavana se už pomalu vracela k domovskému prahu a tchyně poznamenala, že v domě, který právě míjíme, bydlí velice milí lidé, s kterými by mě ráda seznámila, když tu jeden ze zmiňovaných milých lidí rozrazil dveře a chrlil zuřivé věty, v kterých převládalo "Scheisse, Scheisse und noch einmal Scheisse!" a jeho drahá polovice mu nezůstávala nic dlužná. Proč o tom mluvím právě tady? Ta impulzivita, spontánnost, upřímnost, civilnost a přesvědčivost byly přesně tím, co tolik postrádám v Jarmuschově kofeinovo-nikotinovém slepenci. ()

Související novinky

Hvězdně obsazená zombie komedie

Hvězdně obsazená zombie komedie

15.07.2018

Jim Jarmusch rozhodně ví, jak na svůj příští počin přilákat pozornost. Režisér snímků Kafe a cigára nebo Mrtvý muž totiž čerstvě oznámil, že chystá novou zombie komedii, ve které se objeví ty… (více)

Reklama

Reklama