Reklama

Reklama

Gertie the Dinosaur

Animovaný / Komedie / Krátkometrážní
USA, 1914, 12 min

Obsahy(1)

První krátkometrážní film, kde objevil živý herec spolu s kreslenou postavičkou. Sledujeme drezúru dinosauřice Gertie, která dostává příkazy od svého cvičitele. Na konci se dotyčný objeví před našimi zraky a nasedne Gertie na hřbet, aby se společně projeli. (Mertax)

Recenze (32)

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Animace je sice relativně prostá, ale pro účely filmu naprosto dostačuje. Několik gagů se opravdu vydařilo a film působí krásně svěže - a to si ještě ušetřili tvůrci spoustu práce opakováním několika fází pohybu. Hudba se také povedla (nevím zda je původní, když to byl němý film) a titulky dialogů nijak nevadí. *** Ve zkratce: Krotitel a dinosauřice Gertie. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Už více jak sto let starý animovaný film o dinosauřici Gertie, která dokáže jen tak na potkání sežrat kámen, strom i kmen s pařezem, vedle toho je schopná hravě hodit mamuta do vody, a když na to přijde, tak umí i zatančit na zadních. Zní to sice celkem šíleně, ale v rámci možností a doby vzniku filmu je to odpustitelné. ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Nejúspěšnější snímek Winsora McCaye. Kreslený dinosaurus a živý cvičitel před plátnem měl takový úspěch, že vzniklo dalších sedm pokračování. McCay pracoval na Gertie On Tour. Snímek ale nedokončil a existují jen jeho fragmenty. Kdo nakreslil další díly se mi nepodařilo dohledat. Stejně jako u Little Nemo existuje dokument o vzniku Gertie. | ► Gertie the Dinosaur, dokument ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Film zachytáva Winsora McCaya spolu s ďalšími animátormi začiatku 20. storočia pri príchode do múzea, kde si spoločne pozrú kostru dinosaura. Násedne dostane Winsor nápad, ako ho znovu oživiť v podobe kreslenej postavičky Gertie na filmovom plátne. A tak sa Gertie stretne s mamutom, pochutí si na stromoch či vypije na jeden dúšok celé jazera. Toto by som si rád pozrel v kine na letnom festivale, ale musel som sa uspokojiť aj s HD restoration verziou doma... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je to vlastne aj komédia, tak tie hlúposti typu pojedania kameňov a neskutočných vecí, ktoré sa tam odohrali treba brať s nadhľadom. Dosť mi svojim tupým správaním pripomenula našu fenku. Vo svojej dobe to bol zrejme zaujímavý film, no aj dnes si myslím, že môže mať skvelé využitie na pobavenie detí, lebo to nie je úplne hektická rozprávka, samozrejme až im bude jasné, čo za hlúposti tam stvára a možno potom sa na tom aj pobavia. ()

Zajímavosti (5)

  • Jedná se o snímek, kde byla k výrobě poprvé použita keyframe animace. (Mertax)
  • Zhruba v roce 1915 se objevill plagiát, který byl mnoho let distribuován pod nesprávným označením jako film Winsora McCaye. (Mertax)
  • Gertie je z rodu diplodocus. (Mertax)

Reklama

Reklama