Reklama

Reklama

Little Nemo

  • USA Winsor McCay, the Famous Cartoonist of the N.Y. Herald and His Moving Comics
všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní
USA, 1911, 6 min

Obsahy(1)

Snímek americké animátora je z poloviny hraný, druhou polovinu tvoří kolorovaná animace Malého Nema, jak kouzlí. Příběh filmu je na dnešní poměry prostý: animátor přijme zakázku od producentu, kterým se líbí jeho kresby a vytvoří krátký animovaný film. (Rondon)

Recenze (22)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Pán McCay priateľov predtaví svoju kreslenú postavičku a tvrdí im že do 30 dní nakreslí 4.000 obrázkov ktoré budú môcť premietať ako film. Tí ho vysmejú a tak sa Winston pustí do práce...Nielen samotný animovaný film ale aj príbeh prinesú dobrý zážitok vrátane pádu Wistonovho pomocníka ponad stôl, ktorýmu kresbičky porozhadzuje. Opäť zaujímavá sonda do počiatkov kinematografie. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Samotný film Little Nemo trvá kolem tří minut, ale do rukou se mi dostala kopie, na které je zachycena i příprava tohoto ojedinělého animovaného snímku. Winsor McKay chce dokázat kroužku přátel, že za měsíc na čtyř tisících malůvkách dokáže vytvořit dojemný animovaný příběh, přičemž u přátel je považován za blázna (alespoň z gest to tak vyplývá). Následně se vrhá do realizace projektu a my můžeme vidět, jak pod jeho rukou vznikají osobité postavičky. Po měsící přizve opět své přátele a s pomocí vitagrafu dosud mrtvé kresby ožijí. Teprve teď přichází pomyslný vrchol. Ručně malované postavy nechává režisér různě protahovat, zmenšovat, objevovat se a zase mizet. Oproti animátorovým pozdějším dílům značně vyzrálé. ()

Reklama

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Winsor Mc Cay souhlasí, že během měsíce namaluje čtyři tisíce perokreseb, které se rozpohybují. Setkává se s úsměvy, ale odvážně se pouští do práce. V tuto chvíli mi není jasné proč snímek přechází ve své 2/3 do grotesky, jelikož zobrazuje nešikovného chlapce, který papíry rozsype. To co ovšem následuje, klobouk dolů. Dozajista znáte tu notorickou kresbu dvou černošků. Jedná se o takový ten typický obrázek, kde tito dva protagonisté, oba s vyšpulenými rty a jeden s doutníkem,jedou ve svém autíčku Honk Honk. Mc Cay demonstruje, nejenom těmito dvěma, krásu animace. S postavami si hraje, nechává je zvětšovat, zmenšovat a různě protahovat. Prostě krása. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Na tomto McCayově dílu mě asi nejvíce zaujala dějová linie - zde narozdíl od Cohla a jiných už trochu smysl dává, a také animace - slušně zvládnutá, nejvíce ovšem vyčnívá stínování, které vytváří ulizi trojrozměrného. Čtyřmi hvězdami hodnotím tu animovanou část, pokud bych měl hodnotit sedmiminutový předfilm, asi bych dal horší známku. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Výborný fiktivní dokument o tvorbě ručně kresleného filmu, který tvoří poslední cca 2 minuty z celových 10 minut filmu. Winsor McCay kreslil komiksy s Malým Nemem mezi lety 1905 a 1914, nejdříve pro noviny New York Herald, později pro New York American. Komiksy to byly revoluční v mimo jiné proto, že na sebe jednotlivé díly navazovaly (ačkoliv šly číst i samostatně). Hlavní hrdina, chlapec Nemo zažívá v noci dobrodružství, které mají jediný cíl: dostat se do Dřímkova (Slumberland), jehož vládce, král Morpheus po něm chce, ať si hraje s jeho dcerou, Princeznou. Každý díl končil tím, že se Nemo probudil. Jednotlivých dílů jsem přečetl jen málo, ale člověk fakt musí obdivovat, jak má McCay kresbu skvěle zvládnutou a děj je také povedený, hodně fanstastický až surreálný. Takovej Gaimanův Sandman v počátku století:) ___ V tomto "dokumentu" jehož celé jméno zní Winsor McCay, the Famous Cartoonist of the N.Y. Herald and His Moving Comics uvidíte Winsora McCaye jak kreslí jednotlivé obrázky, fakt mu to jde perfektně od ruky... nejedná se ale o skutečný dokument, ony čtyři tisíce kreseb totiž McCay vytvářel o něco déle, než jeden měsíc - trvalo mu to několik let! Na motivy McCayových komiksů později vznikl povedený japonský animovaný film Malý Nemo: Dobrodružství v Dřímkově (1989) a také počítačová hra Little Nemo: The Dream Master (1990). Za zmínku též stojí erotický komiks Little Ego italského autora Vittoria Giardina, který je velmi vtipnou variací na Nemovy příhody:) ()

Zajímavosti (5)

  • Film vznikl na základě komiksu, který sám režisér vydával v New York Journal-American mezi léty 1905-1911 a 1911-1914. (Mr.Ocek)
  • Vzniklo na 4 000 kreseb na rýžovém papíře. (Mr.Ocek)
  • Film vznikl částečně jako výzva. McCay chtěl dokázat svým kolegům, že dokáže obrázky uvést v pohyb. (Mr.Ocek)

Reklama

Reklama