Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Berlín, 1942. Friedrichu Weimerovi je sedmnáct a právě ukončil školu. Pochází z chudých poměrů, přesto však sní o tom, že v životě něco dokáže. Jediné, čemu se intenzivně věnuje, je amatérský box. Šanci dostává v okamžiku, kdy se setkává s chápavým Voglerem, který sdílí jeho boxerskou vášeň a učí na elitní nacistické střední škole Nationalpolitische Erziehungsanstalt (Napola). Ten zajistí, aby tam byl Friedrich přijat, a stává se jeho mentorem. Friedrichovým novým přítelem se stává syn vysoce postaveného nacistického pohlavára Albrecht Stein - citlivý mladík, který před ním neskrývá své pochybnosti o ideologii, kterou si ostatní studenti nechávají bezmyšlenkovitě vtloukat do hlavy. V každodenní konfrontaci s tvrdým a námitky nepřipouštějícím drilem se Albrecht stále zřetelněji dostává do konfliktů. Friedrich pochopí, že kamarád si svůj osud zvolil i za cenu sebezničení. Rozhodne se, že využije posledního zbytku svobody, který mu osud nabízí, a pokusí se žít čestný život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (259)

Amroth666 

všechny recenze uživatele

21.3. 2010 - Napola je opravdu zvláštní a rozporuplné dílo. Je to sice na pohled docela slabý příběh, ale uvnitř má obrovskou sílu, která je hodně ovlivněna psychykou. Tento film opravdu je hodně na psychyku. Bylo to v té době a v Hitlerově Elitě opravdu nabité samými potencionálními Němci, kteří chtěli být později SS služebníci a Hitlerovy opory. Max Riemelt - toto pro mě neznámé jméno jsem si zapamatoval výborným výkonem. Určitě nejlepší scéna byla v ringu, kdy došlo k takovému psychyckému bloku mladého kluka. Určitě nejemotivnější pasáž. Ostatní věci byly přesně, jak to bylo v té tobě a prostředí, to bylo mrazivé a mělo to fantastickou atmosféru. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Film natočen v České republice na Moravě na hradě Bouzov. Je to skvělý film, který ukazuje německou přesnost, přísnost, ale též krutost na téměř ještě dětské duši. Film měl daleko zajímavější záběry (což se dá vidět v Bonusu na DVD), ale nechápu proč byl tak sestřihán ? Snad proto, aby se neukázala celá pravda i krutost na výchově mladých chlapců - budoucí vládní elity Německa. Je to skvělý film pro toho, kdo chce bez zaujatosti poznat, jak to za Hitlera i v Německu bylo pro chytré chlapce těžké. ()

Reklama

Adman 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, u kterého je hodnocení hodně suběktivní... tedy víc než jinde. Celý film nás provází příběhem dospívajícího chlapce dost ovlivňovaným tehdejším režimem, a sidce fašismem a nacismem. Už tak dost tvrdé a drsné odbobí je umocňováno hrubým chováním jiných postav k hlavnímu hrdinovi, pěknému blonďáčkovi s ulízlými vlasy na patku. Nesmí chybět ani milostný příběh hlavní postavy, který mi připomínal spíš takovou vycpávku do prázdna. Každopádně jsem měl tu čest si v tomto snímku zahrát obrovskou roli, a to, že jsem byl s dalšími 400 (čtyřmi sty) mládenci (chlapci) navlečen do školních uniforem: kanady, vlasy "slízlé" na patku a na levém nadloktí rudá páska s hákovým křížem. Natáčelo se ve "vyzdobené" (prapory s hákovými kříži) staré sokolovně u I. P. Pavlovy (Praha). Plná sokolovna mládenců, já tedy jeden z nich a všichni na povel našeho "nadčlověka" měli zaheilovat. A heilovat, řvát z plných plic s celou velikánskou mísností je opravdu zážitek!!! (nic pro podporování nacismu a fašismu). Zážitek z natáčení je jedna celá *hvězdička* z hodnocení. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Úvod je takový průměrný a nijaký, jenže pak se to naštěstí rozjede do dost atmosférického válečného příběhu, který mě pak dokázal naprosto pohltit. Sice mi v tom vadí ta předvídatelnost, nedostatečné představení a využití většiny postav a to občasné nahodilé skákání z tématu do tématu, ale jinak to funguje dost slušně. I přesto, že to chvílemi působí jako Zlo mezi námi zasazené do prostředí nacistického Německa. Ale jinak se mi líbil ten příběh, herecké výkony a kamera jsou tu taky na dost slušné úrovni, zanechalo to ve mě nějaký silnější dojem a celkově to prostě má něco do sebe. Ani utahané mi to nepřišlo, spíš naopak, snad potřetí v životě bych byl radši, kdyby to trvalo déle a víc se tu tak pracovalo s ostatními postavami a mělo to údernější konec. Ale i tak jsem spokojený. 4* ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Silny film, ktory kazia niektore nechutne vypointovane sceny. Inak vsak skutocne niet co vytykat. Posobive herecke zobrazenie fasistickych fanatikov, sympaticky hlavny hrdinovia, skvely pribeh, kvalitna rezia. No za najvacsi klad povazujem to, ze je to nemecky film a fakt, ze vyznieva ako uprimna lutost nad tym, co Nemecko v minulosti sposobilo. Fasizmus zobrazuje v jeho plnej honobnosti a slave a zaroven ho odsudzuje ako omyl, chybny, krok, zlo. Isteze vsetci vedia ze fasizmus nebol dobry. No v tomto filme je to vylicene naozaj krasnym sposobom. (8/10) ()

Galerie (34)

Zajímavosti (21)

  • Původně chtěl Dennis Gansel film natočit s neznámými amatérskými herci v hlavních rolích, aby se divák mohl lépe ztotožnit s postavami. Bohužel se natáčení příliš vleklo, a tak musel nakonec sáhnout po profesionálech, jakými jsou Max Riemelt a Tom Schilling. (Elisebah)
  • Celé natáčení Napoly trvalo 3 měsíce. Stříhání natočeného materiálu další 3 měsíce. (Rodriguez)
  • Úvodní scéna, v níž hlavní hrdina jede na kole, je natočená v Praze, konkrétně v Karlíně, na křižovatce ulic Pobřežní a Prvního pluku. Lze si povšimnout unikátního Negrelliho viaduktu z roku 1850, tehdy největší železniční stavba Evropy. (ČSFD)

Reklama

Reklama