Syn jitřní hvězdy (TV film)

Son of the Morning Star

Western

USA, 1991, 187 min

Mike Robe

Craig Safan

Naprosto nejlepší kdy natočená věc na téma generál (vlastně plukovník, generálská hodnost mu byla pouze propůjčena po dobu občanské války) Custer a 7. kavalérie. Na televizní film vynikající výprava, skvěle popsaný Custerův život a kariéra, sled rozhodnutí v osudný den, průběh událostí, omyly a chyby ve velení. Doufám, že bude ještě někdy opakován. Viz: http://www.youtube.com/watch?v=mp0Pu2zute8&feature=related(4.6.2009)

Zajímavým způsobem vprávěný příběh generála Custera. Nevím, jestli to tak bylo, ale film působí velice objektivním dojmem, nahlíží indiánské války z obou stran, a to tak, že vždy uvěřitelně. Nejedná se ani toik o western, jako spíše o dramatický, seriózně natočený historický film.(10.6.2010)

Dávno předávno vysílánov Tv. Celkem zdařilá rekonstrukce Custerova tažení.(18.1.2012)

Nejlepší film o daném tématu a jelikož mám ráda, jak to téma, tak i tenhle způsob filmu, je mým nejoblíbenějším. Líbí se mi, jak si divák na základě konfrontace dvou subjektivních názorů může udělat názor objektivní. Oceňuji zejména podobu herců se skutečnými postavami, aniž by to snižovalo kvalitu hereckého obsazení (myslím, že Gary Cole zvládl svou úlohu lépe než Kevin Costner, který byl na hlavní roli v tomto snímku zvažován, zvláštní pozornost si zaslouží i David Strathairn). Naprosto souhlasím s Jere, i co se kvalitní hudby týče.(12.6.2009)

Asi žádná jiná bitva v historii severoamerických dějin nemá tolik filmových podob jako ta, kterou svedla pozdního nedělního odpoledne na konci června roku 1876 sedmá kavalérie pod vedením plukovníka G. A. Custera u Little Big Hornu. Tento televizní film, je jestli se nemýlím její poslední zfilmovaná podoba. Snímek sleduje část života plukovníka (za občanské války generála) Custera až po jeho smrt právě u Little Big Hornu. Snímek na mne udělal velký dojem již před mnoha lety, kdy ho dávala česká televize. Bohužel od té doby čekám marně na to, kdy ho opět uvidím na televizních obrazovkách. Je to velká škoda. Snímek si svým zpracováním v ničem nezadá s celovečerními filmy na toto téma. Děj si uchovává rovnováhu, klíčové události jsou divákovi podány z obou zúčastněných stran. Divák si tak může sám udělat obrázek, která ze stran si později více přikrášlila onu tragickou kapitolu zániku kultury prérijních indiánů. Vzhledem k tomu, že do dnešních dnů zahaluje tuto bitvu mlha a stíny nejasností, mohu říci, že v mích očí se jedná o nejlépe zpracovaný film na dané téma. Film dobře podmalovává i velice dobrá hudba Craiga Safana. Na závěr snad už jen vhodný epilog : ZEMŘELI, ABY SE NAVŽDY STALI NESMRTELNÝMI.(28.10.2007)

Naprosto dokonalej dvoudílnej film, jsem ráda, že ho mám na DVD. Je bez příkras a nedělá z Custera boha.(29.8.2011)