Reklama

Reklama

Jiný člověk

  • Česko Ten druhý (festivalový název) (více)
všechny plakáty
Německá říše, 1913, 80 min

Režie:

Max Mack

Scénář:

Paul Lindau (divadelní hra)

Obsahy(1)

Celovečerní adaptace divadelní hry Paula Lindaua, která byla inspirována klasickým hororem Dr. Jekyll a pan Hyde od Roberta Luise Stevensona. V hlavní roli exceluje herecká hvězda Albert Bassermann, muž, který ovlivnil Franze Kafku dřívější rolí Hamleta. (Festival nad řekou)

Recenze (3)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Spíš než k filmu samotnému je tento komentář věnován jednomu divákovi - Franzi Kafkovi". Jeho pohled na filmové herectví (na rozdíl od divadelního) je (zde na příkladě Alberta Bassermanna z Německého divadla, sice ještě nevyhranné, ale už ho posuzuje ve vztahu ke své vlastní tvorbě: "....Když jsem před chvílí čekal dole, až otevřou domovní vrata, a rozhlížel se nocí, cítil jsem ve vzpomínce na fotografie s B. soucit, jako by byl tím nejnešťastnějším člověkem. Představoval jsem si, že jeho uspokojení ze hry je pryč, film je hotov, B. sám je vyloučen z každé možnosti ovlivnit ho, nemusí ani pochopit, že se dal zneužít, a přece si může být po shlédnutí filmu vědom, jak bezmezně zbytečné bylo nasazovat své síly - a já svůj soucit nepřeháním - bude stárnout, slábnout, bude ve svém křesle odstrčen stranou a zmizí někde nepaměti. Jaký omyl! Právě zde vězí chyba v mém posuzování. I po skončení filmu půjde Bassermann domů jako Bassermann, a ne jako někdo jiný. Když se jednou zvedne, zvedne se totiž úplně a už se tím nezabývá, a ne tak, jako to dělám já, a jak bych to rád přibásnil každému, když ústavičně kroužím kolem sebe jako pták, jemuž nějaká kletba brání, aby se přiblížil ke svému hnízdu, který to prázdné hnízdo neustále obletuje, a nikdy nespouští z očí." --- Ohnivý Bassermann hraje svou divadelní roli dobře, jak hrát ve filmu se ještě moc nevědělo. Kdyby se tento film (němý s použitými titulky) natočil nyní znovu, vypadalo by ztvárnění jeho role rozhodně jinak. Jak? Myslím, že není těžké si to představit... Příznačné také je, že v dokumentárním seriálu "Mozek" od Dr. Davida Eaglemana, který jsem viděl nedávno se reflektoval případ muže, který vyjel noci autem k domu své tchýně a brutáoně ji zavraždil. U soudu byl osvobozen, protože chyběl motiv a jeho jednání bylo posouzeno jako "mimosmyslové"; nejspíš tedy jako čin, který vykonalo jeho "druhé já". ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

I přestože si byl Franz Kafka vědom slabé zápletky filmu, výkon Alberta Bassermanna ho zaujal natolik, že film navštívil vícekrát. Der Andere inspiroval - zejména tématem Jekylla a Hydea - poválečné expresionistické filmy. (FNŘ 2010) ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

[FNŘ 2010] Film, o kterém se dlouho myslelo, že je ztracený. Na festivalu nad řekou byl promítnut z 16mm kopie a je to skutečně hrozně průměrný snímek. Je natočený podle divadelní hry, hrají v něm (asi) divadelní herci, kteří přehrávají neuvěřitelným způsobem, a zápletka je hrozně slabá. Muž spadne z koně a jeho vědomí se změní. Jde vykrádat vlastní dům, ale vtrhne tam policie. To skutečně není dostatečný příběh na 80 minut filmu. Zajímavostí je, že snímek v kině viděl Franz Kafka. ()

Zajímavosti (1)

  • Podle dobové kritiky nedopadl snímek zrovna nejlépe. „Ten druhý je v nejhorším smyslu prost jakékoliv myšlenky, je to fiasko nejhoršího druhu, jaké jen může potkat spisovatele," mínil již v roce premiéry 1913 Ulrich Rauscher. Spolu s Pražským studentem (1913) byl však film natolik populární, že posléze vznikla parodie Ten druhý student z Prahy. [zdroj: FNŘ 2010] (hippyman)

Reklama

Reklama