Rozhovor

Rozhovor

Krimi / Thriller / Drama / Mysteriózní

USA, 1974, 113 min

David Shire

Tak na tenhle "Rozhovor" se nedá zapomenout. Gene Hackman ve své nejlepší roli.(6.1.2003)

NFR 1995, Oscar 3 nominace: Nejlepší film, Zvuk, Scénář... . . . . . . Zlatá Palma(3.3.2004)

Odposlouchávat a být odposloucháván... Velmi pomalu gradující a vtahující diváka do děje, tím víc ale stupňující napětí získává na intenzitě a na sugestivnosti. Zpočátku banální odposlouchávání zdánlivě nezajímavého rozhovoru dvou lidí v parku se pomalu, ale jistě zvrtává v pořádný thriller. Harry Caul (ten-který-odposlouchával) se musí rozhodnout mezi etikou a profesí a snaží se přijít celé té stále zamotanější záhadě na kloub a zabránit důsledkům, které z ní plynou. Gene Hackman je ve své roli famózní stejně jako Francis Ford Coppola na režisérské židli. Ocenila bych sice o něco méně scén z Harryho života (o 15 minut kratší stopáž by tak vytvořila naprosto neskutečný výsledek), ale žádné dílo nemůže být dokonalé, takže i přes to dávám zasloužený plný počet.(14.6.2007)

Netradiční studie osamělosti.(28.7.2008)

Úplně obyčejný chlápek, kterému byste na ulici jistě nevěnovali zvýšenou pozornost. Žije sám, nemá skoro žádné přátele (a ani mít nechce), ve svém stroze zařízeném bytě si hraje na saxofon a občas zajde do kostela vyzpovídat se z hříchů, které spáchal v rámci svého zaměstnání. Jmenuje se Harry Caul a není nájemným vrahem. Harry Caul jenom zaznamenává dialogy, mnohdy nudné stejně jako jeho život, a občas taky poslouchá. Občas poslouchá více, než je třeba. Jednou se zaposlouchá tak intenzivně, až začne jít o život. Jenže o čí život? F. F. Coppola zpochybňuje lidské vnímání, to co slyšíme, to co vidíme a hlavně to, co si z obou vjemů složíme dohromady. Zpochybňuje způsobem neveselým a mnohdy nečekaně rafinovaným. K nejzdařileji zrežírovaným patří jedna z posledních scén, kdy si Harry setřídí všechny své poznatky a k jednotlivým obrazům konečně přiřadí ty správné zvuky. V daném okamžiku si plně uvědomí zpochybnitelnost svého jednání, přestává věřit okolnímu světu a zcela propadá vlastní paranoii. 80% Zajímavé komentáře: Marigold, RAiken, Aidan(1.5.2007)

• Djkoma

Průměrný paranoidní snímek, který se v závěru naprosto propadá. Konec mě naprosto zklamal hlavně z pozice hlavní postavy, která se chvílemi chová až nesmyslně a prožívá emočně práci, kterou dlouhé roky dělá s naprostou precizností a bez jediného pohybu řasy na oku. Gene Hackman podává dobrý výkon, který je podpořen dobrou režií, ta potěší hlavně v prvním půlce, která je nenápadná, ale přesně zapadne do pozdější rovnice. Filmové zpracování odposlechu včetně zvuků působí chvílemi velmi originálně a zajímavě, avšak je příliš často opakovaný a stále dokonala stejný. Vizuálně jinak naprosto obyčejný film, v kterém se toho opravdu moc nestane.(9.8.2008)

• Renton

Scénář: Francis Ford Coppola .. Otravně monotónní thriller. Hackmanova postava je silně odosobnělá, tatáž atmosféra prostupuje celým filmem a tklivá režie tomu nijak nepomáhá. Mimo závěrečné psychotické deprese hlavního hrdiny, která vykresluje to, kam až dotáhnout vlastní posedlost prací, se jedná o nikterak zajímavý produkt doby, který neharmonicky prokládá neustále omílanou zvukovou nahrávku s postupným psychickým rozpoložením samotářského čmuchala. V Blowup tohle možná fungovalo s rozborem fotografie, jenže zde je tento způsob přinejmenším otravný a otupuje možnost, abych si Conversation nějak intenzivně vychutnal. Jestli zvuk, tak sáhněte radši po Blow Out.(6.9.2007)

Více než o thrillerový příběh se tu jedná o portrét postavy a portrét doby, které spojuje absolutní ztráta soukromí, voyeurství, křehkost osobní sféry. Harry Caul naslouchá životům jiných a sám svůj zcela popírá, v zoufalé obavě, aby nebyl prozrazen, vyslechnut, se maskuje jako dokonalý chameleon v bytě plném neosobních věcí, s milenkou, která o něm nic neví, s kolegou, se kterým nedokáže navázat bližší vztah, s telefonem, který nikdo nezná. Zpovídá se jen bohu, ale i jemu jaksi opatrně a na půl huby. Přesto nedokáže uniknout paradoxu lovec-kořist, a to právě ve chvíli, kdy dá jako běžný člověk průchod emocím a pokusí se zabránit tragédii, k níž by jeho práce mohla vést. Rozhovor zvláštně chladnou a odtažitou formou metaforizuje moderní dobu jako epochu, kdy všichni mohou naslouchat a manipulovat, ale přitom jsou sami křehcí a zranitelní (Harryho průhledný pršiplášt jakoby chtěl tenhle výklad podpořit). Není vlastně možné určit, kdo naslouchá a kdo je špehován. Coppola volí výtvarně sofistikovanou formu plnou ostrých tvarů, využívá komplexní práce s vypravěčem (různé úhly retrospektiv) a fantastické zvukové stopy, odtažité kamery. Rozhovor je skutečně filmem naslouchaní a v závěru mrazivým podobenstvím člověka, který přijde o všechno soukromí. S trochou nadsázky se každý moderní člověk může cítit jako zoufalý Harry v rozbitém bytě, sledovaný okem neviditelné kamery. Nebýt trochu ospalého úvodu, bylo by to vybroušené jako drahokam. I tak ale... Zvětšenina pro svět zvuku. Famózní minimalista Hackman. Zatraceně nadčasová věc. Masterpiece.(5.3.2007)

Rozpočet $1,6miliónaTržby USA $4,420,000Tržby Celosvetovo $-(24.1.2009)

Rozklad osobního života, posedlost prací, paranoia, morální dilema, neuskutečnitelná snaha dobrat se pravdy. Coppola mistrovsky graduje ( a pokud zrovna negraduje, brilantně vytváří obraz vykořeněného života hlavní postavy )....temné piánko......Zvětšenina hadr....(1.2.2006)

Coppola i Hackman se kdysi vyjádřili, že Rozhovor je nejoblíbenějším snímkem jejich kariér. U Hackmana to je vzhledem k perfektnímu výkonu, který zde předvádí, zcela pochopitelné. Ale u Francise již tak moc ne. Rozhovor je bezesporu dobře zrežírovaný, skvěle vymyšlený, má spoustu atmosférických scén, jeho téma je aktuální i dnes, ale... Ale celkově to je prostě "pouze" dobrý thiller.(8.7.2007)

• mandes

rozpočet : ? tržby americke : $4,420,000(19.12.2006)

Fascinující a nadčasové psychologické drama. Harry Caul, kterého bravůrně ztvárnil Gene Hackman v jedné ze svých nejlepších rolí, je muž, který se živý odposloucháváním a ve svém oboru je naprostá špička, při jedné ze svých akcí zachytí rozhovor, na kterém zdánlivě není nic zvláštního...... Skvělá filmařina Francise Forda Coppoly nás provede psychologickým rozpadem muže, který naprosto podlehne své profesi a při jeho práci ho stále dohání jeho minulost. Cazale, Ford či Duvall, kteří se ocitli ve vedlejších rolích zdatně doplňují uchvatnou one-man show Hackmana. Francis Ford Coppola natočil v 70. letech pouze čtyři filmy, ale všechny se zařadily na samý vrchol svých žánrů a všechny byly minimálně nominovány na Oscara za nejlepší film. I když je z nich Rozhovor nejméně z nám a nikdy nebude oslavován jako Kmotr, tak je to jeden z nejlepších psychologických thrillerů jaké jsem měl tu čest shlédnout. Škoda, že Coppola až na pár vyjímek nikdy nenavázal na úspěchy ze 70. let...............(20.2.2008)

Zvláštní, pomalý snímek s dobrou hudbou, výtečným Hackmanem a hodně zajímavým Harrisonem Fordem. Pozor, posedlost a strach je zlá věc. Váhám mezi 60% a 70%.(9.8.2007)

No Coppola jistě natočil lepší filmy než tento o špionovi, který se stal obětí svého povolání. Film se rozjíždí v pomalém tempu a pouze lepší konec mě donutí popřemýšlet o čtvrté *. Ale dvakrát bych to vidět nemusel. Zajímavosti: Jack Tarr Hotel, místo ošklivé vraždy odehrávající se v pokoji 773 je dnesCathedral Hill Hotel na Van Ness Avenue v Geary. *** Postava Gene Hackmana se původně jmenovala Harry Call, ale překlepem z něj byl Harry Caul a už to ve filmu nechali. *** Modrá Mercedes limuzína, ve které sedí na konci filmu Cindy Williams byla vyhrána Coppolou v sázce s Paramount Pictures. Coppola so stěžoval na kombi, které sdílel s dalšími pěti lidmi během filmování Kmotra a studio mu řeklo, že pokud Kmotr vydělá určitou částku, koupí mu nové auto. Po obrovském hitu, jakým Kmotr byl, Coppola a George Lucas šli koupit Mercedes a prodavači řekli, ať účet pošle Paramount Pictures. *** Gene Hackman později hrál podobnou roli ve filmu Nepřítel státu. *** Coppola napsal film již v roce 1966, ale prostředky na něj dostal až po Kmotrovi. *** Film měl být původně hororem s Marlonem Brando. *** Tento film byl Coppolův nejoblíbenějším. *** Harry Caul tvrdí Amy, že mu je 42. Narozeninová karta s lahví vína však říká Šťastné 44. narozeniny. Když se film dotočil, bylo Hackmanovi 44 let. *** Hudba Davida Shire byla složena dříve než film a hrála hercům, aby se v některých scénách dostali do pořídné náladovosti. *** Gene Hackman se speciálně pro tento film učil hrát na saxofon.(3.9.2007)

Kratší to klidně mohlo být, ne že ne. De Palmův Blow Out mám radši.(16.12.2009)

Sovy - se ví - zase jednou (že) nejsou tím, čím se zdají být a mistrovi C. se podařilo natočit dobově stylový vskutku mistrovský minimalistický psychothriller o zločinu, kde vše je jinak než se zdálo být a tíha znalosti faktů a leta potlačované svědomí nakonec pohltí i tak protřelého profesionála a chladnokrevného experta, jakým byl Harry Caul. (Brilantní G.H.!) . . . Nu, kdo jinému jámu jámu, sám do ní (se sebou a před sebou - věřící /ach!/ Harry u zpovědi!) sám, že... - - - P.S. A nenechte si ujít na dvd česky otitulkované bonusy! - - - - - (Poprvé viděno kdysi v jakési nejapné formě u lhostejnojaké tuzemské televize, hodnocení 15.07.2008, komentář zde po slastném /konečně!/ repete na dvd /v původním formátu obrazu a s orig. zvukovou stopou a č. titulky/ jako stopadesátýsedmý - 14.5.2012)(14.5.2012)

Drama z prostředí odposlechů, horor a psycho v jednom, divnej film. Hackman mlčí, cazale opět smrdí zradou, ford se mihnul asi třikrát a duvall jednou. Film se zabývá hlavně expertem přes odposlechy caulem a neustálým přehráváním inkriminovanýho odposlechu. Caulova motivace je neuvěřitelná, nechápu, proč člověk, pro něhož je odposlech a všechny důsledky denním chlebem, náhle otočí a pod tíhou výčitek začne trpět stihomamem, vidinama a blábolit. Na druhou stranu je trochu vidět ta bezmoc, když si to chce našinec rozdat s těma, co vládnou. Zavěr filmu (od momentu, kdy přijde o nahrávky a situace se rozuzlí) je zajímavej a scéna s vytrháváním parket při hře na saxík nemá chybu(12.10.2009)

• Hakha

Obrovské zklamání, podle hodnocení jsem nečekal, že se převážně bude jednat o nudný a nezajímavý film ve kterém jsem napjatě čekal, ať už skončí. Ztrhán nudou a nezajímavým herectvím mě jedině zaujal mladý Harrison Ford a vcelku zajímavý závěr, který dával smysl předchozím událostem, ale i přesto nevím, jestli tento film tak hluboce zestárl nebo mě nepadl do noty, ale mé hodnocení je 1 hvězdička...(11.11.2007)

Nikomu neberiem to, že ospevuje bravúrny a nikým nečakaný koniec. Ten bol naozaj podarený. Ale spôsob, akým sa k nemu Coppola postupne v deji dopracuvával ma naozaj nudil. Všetko je len o pár chvíľkach zo života špióna, no jeho zruinovaný rozdvojený život ma absolútne nezaujal. 60%.(11.3.2007)

<< předchozí 1 2 3 4 5 6 8